GuidePedia

0

Μια συνδυασμένη πολυήμερη αεροπορική επιχείρηση με ελληνική διάσταση πραγματοποίησε η Αεροπορία του Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Αεροπορίας του Ισραήλ για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών ταυτοχρόνως από τρείς διαφορετικές περιοχές, την Λωρίδα της Γάζας, το Λίβανο (βλ. Χιζμπολάχ) και τη Συρία, 40 μαχητικά F-15 και F-16 από 10 Σμήνη και άγνωστος αριθμός αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και μεταγωγικά, πραγματοποίησαν πτήση προς την Ελλάδα την περασμένη Κυριακή.

Τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κρήτη και πιο ειδικά πάνω από την αεροπορική βάση της Σούδας όπως φαίνεται σε μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η Αεροπορία του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, τα μαχητικά αεροσκάφη και τα λοιπά συνοδευτικά πέταξαν προς την Ελλάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια αποστολή ακρίβειας υπο δύσκολες συνθήκες σε μια περιοχή άγνωστη στην Αεροπορία.

Συνολικά για το ελληνικό σκέλος της άσκησης πραγματοποιήθηκαν δύο έξοδοι από τα 40 και πλέον ισραηλινά αεροσκάφη, τα οποία χωρίς να σταματήσουν σε κάποιο ενδιάμεσο σταθμό πέταξαν κατευθείαν προς την Ελλάδα πραγματοποιώντας συνεχόμενους εναέριους ανεφοδιασμούς.



Η άσκηση περιελάμβανε την χρήση εκατοντάδων μαχητικών, αεροσκαφών, μεταγωγικών, ιπτάμενων τάνκερ, ελικοπτέρων κλπ ημέρα και νύκτα με πτήσεις σε διαφορετικές περιοχές ταυτοχρόνως.

Τα Ισραηλινά αεροσκάφη αυτά επιχείρησαν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και πάνω από την Λωρίδα της Γάζας επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση της ρεαλιστικότητας μιας μελλοντική επιχείρησης όπου το Ισραήλ θα χρειαστεί να πολεμήσει σε πολλαπλά μέτωπα.

Η συγκεκριμένη άσκηση ή μάλλον το ελληνικό τμήμα της άσκησης αυτής αποδεικνύει ότι οι μόνοι σύμμαχοι που το Ισραήλ έχει στην περιοχή είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και αυτή την ιδιαίτερη σχέση το Ισραήλ προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του. Το ζητούμενο είναι ότι σε μια διμερή σχέση τα οφέλη θα πρέπει να είναι αμοιβαία.

Όταν οι Τούρκοι προσέφεραν στους Ισραηλινούς αντίστοιχες διευκολύνσεις οι Ισραηλινοί τους το ανταπέδωσαν με την παροχή βοήθειας στους τομείς της στρατιωτικής τεχνολογίας, πληροφοριών, προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ακόμη και την πραγματοποίηση μυστικών αποστολών προς όφελος της Τουρκίας.

Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός που στο παρελθόν βοήθησε τους Εβραίους συμπολίτες του και επέτρεψε σε χιλιάδες Εβραίους της Ευρώπης να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν την δική τους πατρίδα στην Παλαιστίνη, να μάθουν ποια είναι τα οφέλη που η Ελλάδα έχει αποκομίσει από την πολυετή πλέονΕλληνο-ισραηλινή συνεργασία.

Ασφαλώς στη διπλωματία υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, ενώ η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών μπορεί να έχει αξία μεγαλύτερη από οποιαδήποτε… ορατή ενίσχυση, όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες. ΔΕΝ θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι και η ενίσχυση στο φως της δημοσιότητας έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα και παράγει αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Αυτό εν πολλοίς είναι και το ζητούμενο για κάθε χώρα status quo όπως η Ελλάδα.



πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top