GuidePedia

0

Νότια Κινεζική Θάλασσα όπως Βόρεια Θάλασσα

Τον 19ο αιώνα (1800-1900) οι Βρετανοί σκοτωνόντουσαν με τους Γάλλους (Αφρική, Αμερική) και με τους Ρώσους (Μέση Ανατολή, Αμερική). Πολύ συχνά σύμμαχοι των Άγγλων ήταν οι Πρώσοι εναντίον των Γάλλων και των Ρώσων.

Όταν η Πρωσία ένωσε την Γερμανία και διέλυσε την Γαλλία το 1871 τα πράγματα άλλαξαν για τους Βρετανούς. Οι Πρώσοι προσπάθησαν να συναγωνιστούν το Βρετανικό Ναυτικό ξεκινώντας μεγάλες επενδύσεις στο Γερμανικό πλέον ναυτικό (Βόρεια Θάλασσα), και κατασκευάζοντας σιδηροδρόμους που θα μετέφεραν ταχύτατα τον Γερμανικό Στρατό από την Γερμανία στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό μέσω των συμμαχικών τους αυτοκρατοριών (Αυστρο-Ουγγαρία, Οθωμανοί). Οι Βρετανοί έκλεισαν τους λογαριασμούς τους με τους Ρώσους και τους Γάλλους και με τον ΑΠΠ έβαλαν στην μέση τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Οθωμανούς και τους διέλυσαν.

Σήμερα στον ρόλο της Βρετανίας είναι οι ΗΠΑ και στον ρόλο της Γερμανίας είναι η Κίνα. Τον 20ο αιώνα οι ΗΠΑ συμμάχησαν με την Κίνα εναντίον της ΕΣΣΔ και εκτόξευσαν την Κινεζική οικονομία. Σήμερα ο μεγάλος αντίπαλος των ΗΠΑ είναι η Κίνα, η οποία χτίζει βραχονησίδες στην Νότια Κινεζική Θάλασσα και αναβαθμίζει το ναυτικό της, προκειμένου να κυριαρχήσει στον Ινδικό και τον Ειρηνικό στο μέλλον, ενώ κατασκευάζει σιδηροδρόμους και αγωγούς μέχρι την Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο μέσω των συμμάχων της (Πακιστάν, Ιράν, Τουρκία).


Οι ΗΠΑ προσπαθούν να τα βρούνε με τους Ρώσους ώστε μαζί με τους Ινδούς και τους Ιάπωνες να βάλουν στην μέση τους Κινέζους, και να κάνουν στους Κινέζους τον 21ο αιώνα ότι έκαναν οι Βρετανοί στους Γερμανούς τον 20ο αιώνα. Οι Κινέζοι φυσικά θα προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τα γεγονότα του 20ο αιώνα και το αφήγημα του 21ου αιώνα να είναι διαφορετικό από αυτό του 20ου ,όπου η παραδοσιακή ναυτική δύναμη επικράτησε.

Χάρτης Α Παγκοσμίου Πολέμου



ΥΓ Η Ιταλία τελικά έμεινε ουδέτερη στην έναρξη του ΑΠΠ αν και σύμμαχος της Γερμανίας, και στην συνέχεια μπήκε με την πλευρά των Βρετανών-Γάλλων-Ρώσων

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top