GuidePedia

0

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος
Υψηλή πιθανότητα μεταφοράς και τοποθέτησης των α/α S-400 Triumph που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία στην... «Τουρκική Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» δηλαδή στο ψευδοκράτος των Κατεχομένων, υπάρχει πλέον αν τα πράγματα πάνε στα «άκρα» σε ότι αφορά την παραλαβή των F-35.
Oυσιαστικά η Άγκυρα θα προχωρήσει σε μια κίνηση αντίστοιχης με αυτήν που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα το 1998 και αντί να «αποθηκευτούν» στην Κύπρο οι S-300 «αποθηκεύτηκαν» στην Κρήτη και πέρασαν εν τέλει σε ελληνική ιδιοκτησία περί το τέλος της περασμένης 10ετίας.

Βέβαια η ιδέα στην Άγκυρα να μεταφερθούν και να «αποθηκευτούν» στην «ΤΔΒΚ» άρχισε να σχηματίζεται όταν οι Αμερικανοί αναγνωρίζοντας ότι η αγορά και η προμήθεια έχει συντελεστεί και δεν μπορούν να επιστραφούν τα χρήματα στην Τουρκία πρότειναν να «αποθηκευτούν» τα συστήματα που θα παραλειφθούν, στην Ρωσία προκειμένου να «σπάσει» ο «Γόρδιος Δεσμός» και να αποσυμπιεστούν οι πιέσεις κυρίως του εβραϊκού λόμπι στο εσωτερικό των ΗΠΑ και συνακόλουθα να γίνει έτσι, «αναίμακτα» η παράδοση των F-35.

Η Άγκυρα απέρριψε την ιδέα αυτή αλλά στο εσωτερικό της πολιτικής ηγεσίας γεννήθηκε η ιδέα του «κυπριακού ελιγμού».

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίρρηση να μεταφερθούν εκεί γιατί θεωρούν ότι τυπικά είναι εκτός της τουρκικής επικράτειας και ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τι θα σήμαινε αυτό:

Οι S-400 θα παρέμεναν υπό τουρκική ιδιοκτησία και θα εκπαιδευόντουσαν πλήρως οι Τούρκοι στα συστήματα.

Μια μεταφορά τους στην Βόρεια Κύπρο θα «κλείδωνε» το νησί από οποιαδήποτε δυνατότητα εναέριας προσβολής όχι μόνο από την Κύπρο αλλά και από το Ισραήλ και από την Αίγυπτο, η Τουρκία θα αποκτούσε τον εναέριο έλεγχο στην ανατολική Μεσόγειο και μεγάλου τμήματος των εναέριων χώρων Ισραήλ, Λιβάνου και Συρίας, λόγω της ακτίνας δράσης των 400 χλμ που έχει το ραντάρ του συστήματος και για τους τύπους θα είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα των Αμερικανών να «αποθηκεύσει» τα συστήματα εκτός Τουρκίας!

Ουσιαστικά η Κύπρος θα «εγκλωβίζονταν» σε ένα «θόλο» (dome) αδύνατον να διασπαστεί λόγω της τουρκικής εγγύτητας στις κυπριακές ακτές.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά, ότι μετά την απόκτηση των F-35 δεν θα μπορούσαν να μεταφερθούν και πάλι στην Τουρκία.

Εκτίμησή μας:

Αυτή η εξέλιξη πιθανόν είναι ακόμα μακριά από το να παραδοθούν κανονικά και να τοποθετηθούν οι S-400 στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Η Κύπρος θα «τέλειωνε» ως ελληνικό νησί τα επόμενα χρόνια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top