GuidePedia

0

Είναι η πρώτη φορά που δεν θα λοιδορήσουμε τον Γιγκίτ Μπουλούτ, τον κατά τα άλλα γραφικό «σύμβουλο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συχνά πυκνά εξαπολύει επιθέσεις εναντίον δικαίων και αδίκων για να βγάλει μεροκάματο σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του, με ένα από τα αγαπημένα του θέματα να είναι η Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, ο Μπουλούτ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Βρετανία, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κατηγορώντας τις τρεις αυτές χώρες ότι βρίσκονται πίσω από τις περιπέτειες της τουρκικής οικονομίας, που έχει τρομάξει τους ισλαμιστές της Άγκυρας.

Για να προβεί σε εσπευσμένη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, δεδομένης της «κάθετης» αντίθεσης του Ερντογάν που έχει διακηρύξει το μέτρο ως αντιαναπτυξιακό, πρακτικά σημαίνει ότι χανόταν ο έλεγχος και τα σενάρια για το αύριο άρχισαν να μοιάζουν πολύ «μαύρα».

Το αστείο(;) είναι ότι ο Μπουλούτ δηλώνει σύμβουλος του Ερντογάν επί των οικονομικών. Με όσα λέει όμως και υπό την προϋπόθεση ότι τον ακούει ο Τούρκος πρόεδρος, προσφέρει ο ίδιος ερμηνεία για τις αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και για τη λαϊκιστική δημιουργία της «φούσκας».

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γιγκίτ Μπουλούτ, η Τουρκία αντιμετωπίζει την οικονομική εκδοχή του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου! Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη για λογαριασμό του ΚΥΠΕ, είπε χαρακτηριστικά στο TRT, «σήμερα επιτίθενται στην οικονομική αγορά της Τουρκίας από τα πληκτρολόγια τους στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Ισραήλ», αποκαλώντας την κατάσταση «απόπειρα κατοχής».

Φυσικά δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να φοβηθεί, αν και αυτό δε σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, αφού μπορείς ασφαλώς να μη φοβάσαι εάν σε μαζέψουν οι συμπατριώτες σου και σε οδηγούν στην κρεμάλα, ή σε «χώνουν μέσα» για το υπόλοιπο της ζωής σου για την καταστροφή που έσπειρες στο διάβα σου.

Έχει όμως και την αντίστροφη ανάγνωση. Εάν μπορούν να σου επιτίθενται… οι οχτροί από τα πληκτρολόγια των υπολογιστών στα όμορφα γραφεία τους σε πρωτεύουσες – οικονομικά κέντρα ανά τον κόσμο, σημαίνει ότι με κάποιον τρόπο σε κρατούν, με κάποιον τρόπο τους έχεις ανάγκη.

Είχαμε και ενδεχομένως εξακολουθούμε ανεγκέφαλους στην Ελλάδα που πίστευαν ότι με κάποιον τρόπο έχουν υποχρέωση να μας δανείζουν οι αγορές αενάως και να μην αντιδρούν όταν μέσα στην αφροσύνη μας ξεπεράσαμε κάθε όριο ασφαλείας και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας. Τα αποτελέσματα γνωστά. Το πόσα και ποια μαθήματα πήραμε, αδιευκρίνιστο.

Είναι σα να ανακοινώνει ότι θα παίξει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ μεθαύριο με έναν αμυντικό και πιθανώς χωρίς τερματοφύλακα και να σου κάνει εντύπωση διότι η απόδοση του στοιχήματος για να σηκώσει το τρόπαιο να σπάσει τα κοντέρ. Μερικά πράγματα είναι αλυσίδα.

Η ορθολογική οικονομική διαχείριση παντού στον κόσμο δεν αποδέχεται τη «λογική» Ερντογάν για την αέναη τήρηση χαμηλού κόστους χρήματος με την αιτιολογία ότι έτσι θα αναπτυχθεί η οικονομία. Τα αποτελέσματα τα βλέπουν στην Τουρκία.

Είναι απόλυτο δικαίωμά σου να εμμένεις στις απόψεις σου, ακόμα και να επιλέξεις την καταστροφή σου. Αρκεί να το κάνεις με δικά σου χρήματα. Όχι εξαερώνοντας ξένα. Διότι «it’s the economy stupid». Το κατάλαβες Γιγκίτ;

Διότι αν δεν προσέξεις, μπορεί να χρειάζεσαι μερικά δισεκατομμύρια από λιρίτσες τουρκικές για να αγοράσεις χαρτί τουαλέτας. Έτσι δουλεύει. Σε όποιον αρέσει. Δεν μπορούσες να φανταστείς τέτοια εξέλιξη; Κακό του κεφαλιού… σας.

Αντί να κομπάζετε προς την ΕΕ όπως κάποτε ο Εγκεμέν Μπαγκίς που ήθελε τουρκική ένταξη για να της πει μετά το μυστικό της οικονομικής επιτυχίας, μάλλον να ρωτούσατε και να προετοιμαζόσασταν θα έπρεπε. Εν ήξερες, δε ρώταγες εδώ στην Ελλάδα;

Διότι γελούν τώρα που γκρινιάζετε για την υποστήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ. Κι αν με την ελληνική μη ορθολογική οικονομικά συμπεριφορά συνέβησαν όσα ζήσαμε, τι θα είχε συμβεί αν η Τουρκία με τα συγκεκριμένα μυαλά είχε μπει στην ΕΕ και συμπεριφερόταν έτσι;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top