GuidePedia

0

Τα ελληνικά μέσα δέχθηκαν με έκπληξη την αποδοχή της σχισματικής Μακεδονικής Εκκλησίας των Σκοπίων να αιτείται την αποδοχή της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αλλαγή της ονομασίας της σε Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της πΓΔΜ, και πίσω από τον «γάμο» σκοπιανής εκκλησίας και Πατριαρχείου βρίσκονται οι ίδιες δυτικές δυνάμεις.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι η στάση του Πατριαρχείου απειλεί να ανοίξει βαθύτερη πληγή απ’ αυτήν που υποτίθεται πάει να κλείσει. Κι αυτό διότι η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος ανήκει στο Πατριαρχείο της Σερβίας. Η λεγόμενη μακεδονική εκκλησία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από το Πατριαρχείο, και αντιθέτως ο επίσκοπος Ιωάννης που εκπροσωπεί τη Πατριαρχείο φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τις σκοπιανές αρχές.

Ως εκ τούτου, δεν επιστρέφει καμία εκκλησία στο Πατριαρχείο, αλλά ο Οικουμενικός πατριάρχης αποσπά μια αποσχισθείσα εκκλησία από ένα άλλο πατριαρχείο. Είναι περίπου με αυτό που συμβαίνει και στην Ουκρανία. Το ζήτημα είναι όμως πώς θα αντιδράσουν οι Σέρβοι

Θα δεχθούν αδιαμαρτύρητα τα τεκταινόμενα ή θα τα εκλάβουν ως εχθρική ενέργεια; Επίσης, η κίνηση αυτή θα μετατρέψει τους σκοπιανούς σε φιλέλληνες ή θα συνεχίσουν να μας αντιμετωπίζουν ως κύριους αντιπάλους τους. Όπερ σημαίνει ότι ούτε τους σκοπιανούς κερδίζουμε αλλά χάνουμε και τους Σέρβους.

Σε συνδυασμό δε με το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, όπου αναμένεται σύντομα η απόφαση του Πατριαρχείου, μετά από τη διατύπωση της άποψης των κατά τόπους εκκλησιών, για την αυτοκεφαλία της εκκλησίας που αποσχίσθηκε από το Πατριαρχείο της Μόσχας, είναι φανερό ότι οδεύουμε σε μέγα σχίσμα, που θα διαπεράσει όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Θα έχουμε στην ουσία μια… φιλοαμερικανική Ορθοδοξία, υπό τον Βαρθολομαίο και μια φιλο-ρωσική υπό τον Κύριλλο. Δεν γνωρίζουμε ποιός θα κερδίσει από αυτήν την αντιπαράθεση, αλλά ξέρουμε ποιός θα χάσει, κι αυτός είναι η Ορθοδοξία. Με την ευκαιρία, παραπέμπουμε δυο δημοσιεύματα εξειδικευμένων στα εκκλησιαστικά ζητήματα ιστοχώρων.

1. https://www.vimaorthodoxias.gr/oikoumeniko-patriarxeio/i-kyvernisi-panigyrizei-gia-tin-apofasi-tou-oik-patriarcheiou-gia-tin-ekklisia-ton-skopion/

2. http://www.romfea.gr/diafora/22049-i-kubernisi-tis-pgdm-sunexizei-na-parabiazei-tis-thriskeutikes-eleutheries

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top