GuidePedia

0

Της Λιάνας Μυστακίδου
Μια λέξη με πέντε γράμματα που χρησιμοποιεί κάθε πολίτης πολλές φορές την ημέρα τείνει να γίνει το σλόγκαν των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.
Σε μια ομιλία του ο Ερντογάν δήλωσε: “Εάν ο λαός μας πει ταμάμ, τότε θα αποσυρθούμε σε μια γωνιά”.

Η λέξη αυτή που σημαίνει εντάξει, οκέι, τελειωμένος, έγινε μπούμερανγκ για τον σουλτάνο. Σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο μη κυβερνητικός Τύπος χρησιμοποιούν τη λέξη ταμάμ για να ξορκίσουν τα 16 χρόνια κακής διακυβέρνησης της χώρας.

Βέβαια, εάν τα τέσσερα κόμματα που σχημάτισαν την δημοκρατική συμμαχία (CHP, IYI, Saadet, DP) κατάφερναν να συσπειρωθούν γύρω από την υποψηφιότητα του πρώην Προέδρου Γκιουλ, θα μπορούσαν να απομακρύνουν τον Ερντογάν από την εξουσία.

Η αδυναμία τους αυτή ίσως χαρίσει μια πενταετή διακυβέρνηση στον σουλτάνο. Δεν αντιλήφτηκαν, όπως φαίνεται , την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία.
Την απειλή του Γκιουλ , όμως, την αντιλήφθηκε ο Ερντογάν, ο οποίος έστειλε μεσολαβητές για να αποτρέψει την υποψηφιότητα Γκιουλ.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γενικός Επιτελάρχης , Στρατηγός Ακάρ, ο οποίος με ελικόπτερο προσγειώθηκε στην αυλή του σπιτιού του Γκιουλ και συνομίλησε αρκετή ώρα μαζί του.
Σε κάθε δημοκρατική χώρα η ενέργεια αυτή θα χαρακτηριζόταν μίνι πραξικόπημα. Τι συνέβη με τον Ακάρ; Φοβήθηκε ή τον φόβισαν;

Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης Ραγκίπ Ζαράκογλου παρομοιάζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα του ίδια με αυτήν του 1915. Τρομοκρατία, εκφοβισμοί, φυλακίσεις, συλλήψεις , εκτοπίσεις, εξορίες…. Αυτά που έκαναν στους Αρμένιους τα βιώνουν τώρα οι ίδιοι Τούρκοι πολίτες.

Ένας ηγέτης με αμφισβητούμενο το πτυχίο ανωτάτης σχολής παραμένει στην εξουσία 16 χρόνια και θέλει να παρατείνει την θητεία του για άλλα πέντε έχοντας αρμοδιότητες αυτοκράτορα. Αγοραίες εκφράσεις εμπλουτίζουν τον πολιτικό λόγο του ανδρός που κοροϊδεύει ασύστολα τους πολίτες. Αξίζει να θυμηθούμε μερικές από τις ατάκες του:

“Πάρε τη μάνα σου κι έλα”
“Εσύ είσαι πρωθυπουργός αν θέλεις οδηγείς κάποιον στην αγχόνη ή τον σκοτώνεις”
“Η ισότητα των δυο φύλων είναι αντίθετη στη φύση”.
“Το Τσέρνομπιλ δεν είχε καμία επιρροή στον καρκίνο”.
“Μην πίνετε οινοπνευματώδη, τρώτε σταφύλια”.
“Όταν τα κορίτσια σπουδάζουν δεν βρίσκουν οι άνδρες γυναίκες για να παντρευτούν”.
“Είμαι υπεύθυνος για να παζαρεύω την χώρα μου”.
“Ποια είναι η ΝΑΣΑ, είμαστε καλύτεροι από αυτούς”.
“Γιατί συζητούν για τη διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία και δεν συζητούν για τη διδασκαλία της χημείας και των μαθηματικών”.
“Είτε φτιάξουμε πυρηνικό εργοστάσιο είτε έχουμε πετρογκάζ στην κουζίνα μας διατρέχουμε τον ίδιο κίνδυνο”.
“Αυτοί που πάνε στη δύση για σπουδές γίνονται πράκτορες”.
Και το αμίμητο αναφερόμενος χθες στην αξιωματική αντιπολίτευση τη χαρακτήρισε pislik δηλαδή βρωμιά, περιττώματα.

Τα μαργαριτάρια είναι τόσο πολλά που δεν ξέρει κανείς ποιο απ’ όλα να αναφέρει.

Ανακοινώνοντας το εκλογικό του πρόγραμμα υποσχέθηκε να μειώσει τους τόκους, τον πληθωρισμό, τους φόρους, την ανεργία και να αναπτύξει την χώρα. Μήπως ήταν στην αντιπολίτευση τόσα χρόνια και τώρα που θα έρθει στην εξουσία θα φτιάξει τα πράγματα;

Η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο Φασισμός όπου αναλύει τον υποχθόνιο τρόπο με τον οποίο αναδύεται παγκοσμίως ο φασισμός. Στο βιβλίο της έχει πλούσιες αναφορές στον Ερντογάν και τα πεπραγμένα του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκριτων αναλυτών στις επικείμενες εκλογές θα υπάρξει και δεύτερος γύρος . Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ιντζέ θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν. Την λύση στο πρόβλημα θα την δώσουν οι Κούρδοι. Η ψήφος των Κούρδων που είναι δυσαρεστημένοι από τον Ερντογάν θα κρίνει το αποτέλεσμα. Για αυτό άλλωστε το λόγο ο Ιντζέ θα επισκεφθεί τον αρχηγό του κουρδικού κόμματος HDP στις Φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται εδώ και καιρό.

Η βρετανική εφημερίδα Times υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα νικήσει με συντριπτική πλειοψηφία…. Οι Βρετανοί πάντα ξέρουν κάτι παραπάνω…. Εκτιμούν ίσως τη βία και τη νοθεία που θα γίνει, αφού θα θεωρούνται έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα βγουν από μη σφραγισμένους φακέλους από δικαστικούς αντιπροσώπους. Επίσης σε πολλές περιοχές θα γίνει εκλογικό delivery , θα πάνε δηλαδή τις κάλπες στα χωριά και οι πολίτες θα ψηφίσουν ¨ελεύθερα¨ παρουσία αστυνομικών και απουσία κομματικών εκπροσώπων….
Αυτή η ξαφνική ελληνολατρία του πρίγκιπα Καρόλου και η επίσκεψη του στην χώρα μας ,γεννά κάποια ερωτηματικά, αφού μετά από λίγες μέρες η βασίλισσα Ελισάβετ θα υποδεχθεί με κόκκινα χαλιά στις 13-15 Μαϊου στο Λονδίνο.

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Λονδίνο , όπου θα συναντηθεί με την βασίλισσα Ελισάβετ και την πρωθυπουργός Μέι. Τυχαίες, αυτές οι σχεδόν ταυτόχρονες δυο επισκέψεις; Μήπως μαγειρεύεται κάτι για το Κυπριακό με τις ευλογίες της Βρετανίας; Αρκετές φορές η αγγλική πολιτική μας οδήγησε σε εθνικές καταστροφές. Έφτασε ίσως η ώρα να της πούμε κι εμείς ένα ηχηρό Ταμάμ, σαν αυτό που ενδέχεται να πει ο τουρκικός λαός στον σουλτάνο.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top