GuidePedia

0

Τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, την τρέχουσα τακτική κατάσταση στο πεδίο αλλά και τη σύγχυση που επικρατεί στην Αμερικανική ηγεσία για το μέλλον της Βόρειας Συρίας αναλύει η ιστοσελίδα της Die Welt.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα η Τουρκία στην βόρεια Συρία επιδιώκει την μόνιμη παρουσία της μέσω των συμμάχων της όπως σημειώνει ο πρώην σύμβουλος του Τούρκου Πρόεδρου Τουργκούτ Οζάλ, καθηγητής Τσενγκίζ Κανταρ.

Ο αντικειμενικός στόχος της Άγκυρας μέσα από τον έλεγχο της βορείου Συρίας είναι να καταστήσει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη ή τουλάχιστον να την μετατρέψει σε ένα παίχτη ισχύος ο οποίος ελέγχοντας τμήμα της Συρία και πιθανόν του βορείου Ιράκ να μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το άρθρο ο επόμενος στόχος του Ερντογάν είναι ο θύλακας του Μανπίτζ μια περιοχή που κατοικείται κυρίως από Άραβες οι οποίοι έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν με τους Κούρδους που ζουν εκεί.

Το πείραμα της συνύπαρξης Αράβων και Κούρδων στο Μανπίτζ έχει αποδειχτεί επιτυχημένο και στηρίζεται από τους Αμερικανούς οι οποίοι διατηρούν σε αυτή την έκταση δυτικά του Ευφράτη στρατιωτικές δυνάμεις που πολέμησαν επιτυχημένα το 2016 δίπλα με τους Άραβες και τους Κούρδους της περιοχής το Ισλαμικό Κράτος.

Για τον Ερντογάν όμως η περιοχή αυτή θα πρέπει να εκκαθαριστεί από τους Κούρδους που κατά αυτόν αποτελούν παρακλάδι του PKK. Aπό την πλευρά τους οι Αμερικανοί πιστεύουν στο κοινωνικό πείραμα του Μανπίτζ όπου Άραβες και Κούρδοι συνυπάρχουν ειρηνικά και συνεργάζονται και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχουν ενδώσει στα αιτήματα των Τούρκων που θέλουν την διάλυση αυτή της επιτυχημένης συνεργασίας.

Οποιαδήποτε απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Μανμπίτζ θα αποτελέσει μια πράξη προδοσίας προς τους Κούρδους και τους Άραβες που συνιστούν την στρατιωτική οργάνωση της περιοχής SDF, ενώ για τις ΗΠΑ το Μανμπίτζ είναι η πόρτα που εξασφαλίζει την ευρύτερη περιοχή της Ράκα η οποία αποτελεί το υπόδειγμα του μοντέλου σταθερότητας που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιθυμούσε να εδραιωθεί στη Συρία στην μετα το Ισλαμικό Κράτος εποχή.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ο Ερντογάν δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί με την κατάληψη του Αφρίν και του Μανμπίτζ. Όπως εκτιμούν οι Αμερικανοί ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις μάχες στην βόρεια Συρία έως ότου εκκαθαρίσει όλη την συνοριακή περιοχή μέχρι και το Ιράκ.

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα οι Αμερικανοί δεν θα ήθελαν να δούν το Μανμπίτζ στα χέρια του Ερντογάν. Η μόνη περίπτωση που οι Αμερικανοί πιθανόν να εγκατέλειπαν το Μανμπίτζ είναι να δεσμευτούν οι Τούρκοι ότι δεν θα διαβούν τον Ευφράτη και να προελάσουν προς τα ανατολικά όπου κατοικεί η πλειονότητα των Κούρδων.

Αυτό όμως που κάνει το ζήτημα αυτό ακόμη πιο περίπλοκο είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη μια ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να συμβεί στην βόρεια Συρία και ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ σε περίπτωση που οι Τούρκοι επιμείνουν στην υλοποίηση της πολιτικής τους στην περιοχή, δηλαδή την εκκαθάρισή της από τις στρατιωτικές οργανώσεις των Κούρδων.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη με την πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου ότι οι ΗΠΑ θα φύγουν από την Συρία πολύ σύντομα χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Οποιαδήποτε και αν είναι τελικά η απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνηση αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον των εκατομμυρίων Κούρδων που ζούν στα Καντόνια του Κομπάνι και του Τζαζίρα στην βόρεια Συρία καθώς και η αμερικανική διεθνής αξιοπιστία αφού αν οι ΗΠΑ φύγουν από την Συρία θα είναι η δεύτερη φορά που προδίδουν τους Κούρδους από το 1991.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top