GuidePedia

0

Ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν με την επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν, μετά την πρόθεση της ευρωπαϊκής χώρας να στείλει στρατεύματα για την προστασία των Κούρδων στη Συρία.

Η τουρκική προεδρία μετέδωσε μέσω twitter τη δήλωση του Ερντογάν, η οποία αναφέρει:

“Η Γαλλία δεν έχει πια το δικαίωμα να διαμαρτύρεται για οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση, οποιονδήποτε τρομοκράτη ή οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Εκείνοι που κοιμούνται με τους τρομοκράτες ή τους καλωσορίζουν στα παλάτια τους αργά ή γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν τα λάθη τους”.

Λίγη ώρα αργότερα και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, στο Twitter αναρτούσε τη δήλωση του Προέδρου του υιοθετώντας τη όπως είναι φυσικό.

Πρόκειται για την πλέον ακραία δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στη Γαλλία που έχει πληρώσει τα τελευταία χρόνια βαρύ φόρο αίματος από τρομοκρατικά χτυπήματα ισλαμιστών.

Επίσης και ο υπουργός εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά της Γαλλίας κατηγορώντας την ότι έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζτάγκ έγραψε στο twitter ότι η ενέργεια της Γαλλίας είναι μια προσπάθεια νομιμοποίησης των τρομοκρατικών οργανώσεων. Τέτοιες ενέργειες, είπε, δεν μπορεί να γίνουν δεκτές από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι όποιος στηρίζει τους τρομοκράτες χάνει την υποστήριξη της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει αρχίσει τις προετοιμασίες για να εκδιώξει τους μαχητές από τις περιοχές της βόρειας Συρίας Αΐν αλ-Άραμπ, Ρας αλ-Αΐν και Τελ Αμπιάντ και μέχρι τα ιρακινά σύνορα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι θα εκδιώξει τους μαχητές και από το Ιράκ,σύμφωνα με τηλεγράφημα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Στη συριακή πόλη Μανμπίτζ, αμερικανικά στρατεύματα είναι ανεπτυγμένα δίπλα σε μαχητές της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας, η οποία πρότεινε μια μεσολάβηση ανάμεσα στην Άγκυρα και την YPG στη βόρεια Συρία.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

Παρίσι: Δεν προβλέπεται στρατιωτική επιχέιρηση

Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσε το ΑΠΕ

Η διευκρίνιση αυτή έγινε την επομένη δηλώσεων που έκαναν κούρδοι αξιωματούχοι έπειτα από συνάντησή τους με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις οποίες το Παρίσι πρόκειται να στείλει «νέα στρατεύματα» στη βόρεια Συρία.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top