GuidePedia

0

Παρά το γεγονός ότι διαθέτει τον τέταρτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αψηφήσει τη Ρωσία χωρίς να έχει συμμάχους. Πρέπει επομένως να εφεύρει ένα casus belli και να βάλει τους συνεργάτες του να αντιδράσουν και για να τους οδηγήσει να εκτίθενται μαζί του.

Τιερί Μεϊσαν

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά πλούσια σε γεγονότα. Ωστόσο, κανένα μέσο ενημέρωσης δεν ήταν σε θέση να τα περιγράψει, διότι όλα έκρυψαν σκόπιμα μερικά από αυτά για να προστατεύσουν την αφήγηση της κυβέρνησής τους. Το Λονδίνο προσπάθησε να προκαλέσει μια μεγάλη σύγκρουση, αλλά έχασε ενώπιον της Ρωσίας, του πρόεδρου Τραμπ και της Συρίας.

Δίκτυο Βολταίρος | Δαμασκός (Συρία) | 20 Μαρτίου 2018

Η βρετανική κυβέρνηση και ορισμένοι από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, προσπάθησαν να ξεκινήσουν έναν Ψυχρό Πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Το σχέδιό τους προέβλεπε να οργανωθεί μια επίθεση εναντίον ενός πρώην διπλού πράκτορα στο Salisbury και από την άλλη, μια χημική επίθεση κατά των «μετριοπαθών ανταρτών» στη Γκούτα. Οι συνωμότες σκόπευαν να εκμεταλλευτούν την προσπάθεια της Συρίας να απελευθερώσει τα προάστια της πρωτεύουσας της και την αποδιοργάνωση της Ρωσίας κατά τις προεδρικές της εκλογές. Στο τέλος αυτών των χειρισμών, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται θα είχε ωθήσει τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τη Δαμασκό, συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού μέγαρου της Συρίας, και ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να αποκλείσει τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Εντούτοις, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας και της Ρωσίας πήραν είδηση του τι συνέβαινε. Απέκτησαν τη βεβαιότητα ότι οι πράκτορες των ΗΠΑ που είχαν προετοιμάσει μια χημική επίθεση από τη Γκούτα εναντίον της Γκούτα δεν εξαρτιόνταν από το Πεντάγωνο, αλλά από άλλο πρακτορείο των ΗΠΑ.

Στη Δαμασκό, ο υφυπουργός Εξωτερικών Fayçal Miqdad κάλεσε επειγόντως συνέντευξη Τύπου στις 10 Μαρτίου για να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του. Από την πλευρά της, η Μόσχα προσπάθησε αρχικά να πιέσει την Ουάσιγκτον μέσω διπλωματικών οδών. Αλλά γνωρίζοντας ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ, Jon Huntsman Jr, είναι διευθυντής της Caterpillar, ο οποίος προμήθευσε μηχανές για τη κατασκευή σηράγγων στους τζιχαντιστές για να φτιάξουν τις οχυρώσεις τους, προσπάθησε να παρακάμψει το κανονικό διπλωματικό μονοπάτι.

Εδώ είναι πώς αλυσοδέθηκαν τα γεγονότα:

12 Μαρτίου 2018

Ο συριακός στρατός κατέσχεσε δύο εργαστήρια χημικών όπλων, το πρώτο στις 12 Μαρτίου στην Aftris και το δεύτερο την επόμενη ημέρα στην Chifonya. Ενώ η ρωσική διπλωματία ωθεί τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) να εισέλθει στην ποινική έρευνα στο Salisbury.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, κατηγορεί έντονα τη Ρωσία στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι έχει χρηματοδοτήσει την επίθεση του Salisbury.
Σύμφωνα με την ίδια, ο πρώην διπλός πράκτορας Σεργκέι Σπριπάλ και η κόρη του δηλητηριάστηκαν με μια νευροτοξική στρατιωτική ουσία του τύπου «που αναπτύχτηκε από τη Ρωσία» υπό την ονομασία «novitchok». Γνωρίζοντας ότι το Κρεμλίνο θεωρεί τους προδότες πολίτες του ως νόμιμοι στόχοι, θα ήταν πολύ πιθανό να έδωσε εντολή για τη δολοφονία.

Το novitchok είναι γνωστό από αυτά που αποκάλυψαν δύο σοβιετικές προσωπικότητες, Lev Fyodorov και Vil Mirzayanov.
Ο επιστήμονας Fyodorov δημοσίευσε ένα άρθρο στην εβδομαδιαία ρωσική επιθεώρηση Top Secret ( Совершенносекретно ) τον Ιούλιο του 1992 προειδοποιώντας για τους ακραίους κινδύνους αυτού του προϊόντος και θέτοντας τον κίνδυνο κατά της χρήσης παλαιών σοβιετικών όπλων από τη Δύση για να καταστρέψει το περιβάλλον στη Ρωσία και να το καταστήσει αβίωτο. Τον Οκτώβριο του 1992, δημοσίευσε ένα δεύτερο άρθρο στο MoscowΝews ( Московские новости ) με έναν αξιωματούχο της αντικατασκοπείας, τον Μιρζαγιάνοφ, καταγγέλλοντας τη διαφθορά ορισμένων στρατηγών και τη διακίνηση του novitchok στην οποία φερόταν να συμμετείχαν. Δεν ήξεραν σε ποιούς θα μπορούσαν να το πούλησαν. Ο Μιρζαγιάνοφ συνελήφθη καταρχάς για εσχάτη προδοσία και μετά απελευθερώθηκε.
Αν και ο Fyodorov πέθανε στη Ρωσία τον περασμένο Αύγουστο, ο Mirzayanov ζει στην εξορία στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου συνεργάστηκε με το Υπουργείο Άμυνας.


Ο πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας, Vil Mirzayanov, αμόλησε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα 83 του χρόνια, σχολιάζει την υπόθεση Σκριπάλ από τη Βοστώνη.

Το Novitchok κατασκευάστηκε σε ένα σοβιετικό εργαστήριο στο Nurus, στο σημερινό Ουζμπεκιστάν. Κατά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, καταστράφηκε από μια εξειδικευμένη αμερικανική ομάδα. Το Ουζμπεκιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κατά συνέπεια στη κατοχή τους και μελέτησαν δείγματα αυτής της ουσίας. Είναι και τα δύο ικανά να το παράγουν.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, καλεί τον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο, Αλέξανδρο Γιακόβενκο. Του δίνει ένα τελεσίγραφο 36 ωρών για να ελέγξει αν δείγματα novitchok λείπουν από τις αποθήκες του. Ο πρεσβευτής απαντά ότι δεν λείπουν επειδή η Ρωσία έχει καταστρέψει το σύνολο των χημικών όπλων που κληρονόμησε από τη Σοβιετική Ένωση και ο οργανισμός OPCW συνέταξε μια σχετική έκθεση για την καταστροφή τους.

Μετά από τηλεφωνική ομιλία με τον Μπόρις Τζόνσον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον καταδίκασε τη Ρωσία για την επίθεση στο Salisbury.
Την ίδια ώρα, πραγματοποιείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στη Γκούτα. Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών, Nikki Haley, δηλώνει: « Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, μετά την επίθεση με αέριο σαρίν που διαπράχτηκε στο Khan Cheïkhoun από το συριακό καθεστώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει το Συμβούλιο. Έχουμε πει ότι ενόψει της συστηματικής αδράνειας της διεθνούς κοινότητας, υποχρεώνονται μερικές φορές τα Κράτη να ενεργούν από μόνα τους. Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενήργησε και οι Ηνωμένες Πολιτείες χτύπησαν την αεροπορική βάση από την οποία ο αλ Άσαντ είχε ξεκινήσει την επίθεση με χημικά όπλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια προειδοποίηση σήμερα ».

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών κυκλοφορούν έγγραφα από το Επιτελείο των ΗΠΑ. Δείχνουν ότι το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να βομβαρδίσει το προεδρικό μέγαρο και τα συριακά υπουργεία, κατά το πρότυπο του ό, τι έκανε κατά τη διάρκεια της κατάληψης της Βαγδάτης (3 έως 12 Απριλίου 2003).
Σχολιάζοντας τη δήλωση της Nikki Haley, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ανέκαθεν χαρακτήριζε την υπόθεση του Khan Cheïkhoun ως «δυτική χειραγώγηση», αποκαλύπτει ότι οι ψευδείς πληροφορίες, οι οποίες προκάλεσαν τότε το λάθος του Λευκού Οίκου και τον οδήγησαν να βομβαρδίσει τη βάση του Al-Chaayrate, προέρχονταν από ένα βρετανικό εργαστήριο το οποίο δεν ανέφερε ποτέ πώς είχε πάρει τα δείγματά του.

13 Μαρτίου 2018

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση που καταδικάζει μια πιθανή στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ και ανακοινώνει ότι αν οι Ρώσοι υπήκοοι επλήγησαν στη Δαμασκό, η Μόσχα θα αντισταθμίσει αναλογικά· καθώς ο Ρώσος πρόεδρος είναι συνταγματικά υπεύθυνος για την ασφάλεια των συμπολιτών του.

Παρακάμπτοντας την επίσημη διπλωματική οδό, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Valery Gerasimov, έρχεται σε επαφή με τον ομόλογό του στις ΗΠΑ, στρατηγό Joseph Dunford, για να τον ενημερώσει σχετικά με τους φόβους του για μια χημική επίθεση με ψευδή σημαία στη Γκούτα. Ο Ντάνφορντ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα και ειδοποιεί τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, στρατηγό Jim Mattis, ο οποίος αναφέρεται στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Με δεδομένη τη ρωσική βεβαιότητα σύμφωνα με την οποία αυτό το βρώμικο κόλπο θα ετοιμαζόταν χωρίς τη σύμφωνη γνώση του Πενταγώνου, ο Λευκός Οίκος ζήτα από τον διευθυντή της CIA, Mike Pompeo, να εντοπίσει τους υπευθύνους για αυτή την συνομωσία.

Δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα αυτής της εσωτερικής έρευνας, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ πείστηκε για τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών του, Ρεξ Τίλερσον.
Στον τελευταίο ζητείται να διακόψει αμέσως το επίσημο ταξίδι του στην Αφρική και να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Η Τερέζα Μέι γράφει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι διέταξε την επίθεση στο Salisbury και για να καλέσει μια έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Χωρίς να περιμένει, αποβάλλει 23 Ρώσους διπλωμάτες.


Δημοσιευμένο ενάμισι μήνα πριν από την επίθεση στο Salisbury, το βιβλίο της Amy Knight παρουσιάζει αυτό που θα γίνει η διατριβή της MI5. Η ίδια η συγγραφέας ισχυρίζεται ότι δεν έχει τη παραμικρή απόδειξη για το ό τι ισχυρίζεται.

Μετά από αίτημα της προέδρου της Επιτροπής των Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, Yvette Cooper, η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, ανακοινώνει ότι η MI5 (υπηρεσία πληροφοριών του εσωτερικού) θα ανοίξει εκ νέου έρευνες για 14 θανάτους τους οποίους, σύμφωνα με πηγές των ΗΠΑ, φέρονται να έχουν διαταχτεί από το Κρεμλίνο.

Με αυτόν τον τρόπο, η βρετανική κυβέρνηση υιοθετεί τις θεωρίες της καθηγήτριας Amy Knight. Στις 22 Ιανουαρίου 2018, η σοβιετολόγος αυτή των ΗΠΑ δημοσίευσε ένα πολύ παράξενο βιβλίο: Διαταγές θανάτου: το καθεστώς Πούτιν και η πολιτική δολοφονία . Η συγγραφέας, η οποία είναι «Η» ειδικός για τη πρώην KGB προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Πούτιν είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος υπεύθυνος για δεκάδες πολιτικές δολοφονίες, από των επιθέσεων της Μόσχα το 1999 έως το Μαραθώνα της Βοστώνης το 2013, περνώντας από την εκτέλεση του Αλεξάντερ Λιτβινένκο στο Λονδίνο το 2006 ή εκείνη του Boris Nemtsov στη Μόσχα το 2015. Ωστόσο, η ίδια παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τις κατηγορίες της.

Οι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι μπαίνουν στον χορό. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Guy Verhofstadt, ο οποίος προεδρεύει στην Ομάδα τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλεί την ΕΕ να λάβει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο ομόλογός του στο βρετανικό κόμμα τους, Sir Vince Cable, προτείνει ένα ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Ήδη, το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοινώνει ότι η βασιλική οικογένεια ακυρώνει το ταξίδι της στη Ρωσία.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή, η Ofcom, ανακοινώνει ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει το δίαυλο Russia Today ως αντίποινο, αν και δεν παραβίαζε σε τίποτα τους βρετανούς νόμους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τον Βρετανό πρεσβευτή στη Μόσχα για να τον ενημερώσει ότι μέτρα αμοιβαιότητας θα ανακοινωθούν σύντομα σε αντίποινα για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από το Λονδίνο.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοινώνει στο Twitter ότι απέπεμψε τον υπουργό Εξωτερικών του με τον οποίο δεν είχε ακόμα έρθει σε επαφή. Αντικαταστάθηκε από τον Mike Pompeo, πρώην διευθυντή της CIA, ο οποίος επιβεβαίωσε το προηγούμενο βράδυ την αυθεντικότητα των ρωσικών πληροφοριών που του παρείχε ο στρατηγός Dunford. Φτάνοντας στην Ουάσινγκτον, ο Τίλερσον επιβεβαιώνει την απόλυσή του από τον Γενικό Γραμματέα του Λευκού Οίκου, τον στρατηγό John Kelly.


Το πρώην αφεντικό της μεγαλύτερης πολυεθνικής στον κόσμο, ExxonMobil, σκεφτόταν τον εαυτό του να είναι πάνω από την αναμπουμπούλα. Προς μεγάλη έκπληξή του, ο Ρεξ Τίλερσον αποπεμπτικέ με άγριο τρόπο ​​από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώτος πίστευε ότι υπηρετεί τον αγγλοσαξονικό κόσμο, ενώ ο δεύτερος τον θεωρούσε προδότη στη πατρίδα του.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον προέρχεται από την τεξανική μπουρζουαζία. Ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν εμπλακεί με τους προσκόπους στις ΗΠΑ, των οποίων έγινε εθνικός πρόεδρος (2010-12). Πολιτιστικά κοντά στην Αγγλία, δεν δίστασε, όταν έγινε πρόεδρος της μέγα-πολυεθνικής Exxon-Mobil (2006-16), τόσο να οδηγήσει μια πολιτικά ορθή εκστρατεία για να δεχτεί τους νεαρούς gay στους προσκόπους όσο και να προσλάβει μισθοφόρους στη βρετανική Γουιάνα.
Φέρεται να είναι μέλος της Κοινωνίας των Προσκυνητών (Pilgrims Society), της πιο διάσημης αγγλο-αμερικανικής λέσχης υπό την προεδρία της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, από την οποία πολλά μελή ήταν και μέλη της διοίκησης Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, η καλή αγωγή του παρείχε εγγύηση στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρείται από την υψηλή κοινωνία των Η.Π.Α. ως θεατρινίστικος. Ήρθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο του για τρία σημαντικά θέματα που μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την ιδεολογία των συνωμοτών:

· Όπως το Λονδίνο και το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, θεωρούσε χρήσιμο να δαιμονοποιήσει τη Ρωσία για να εδραιωθεί η εξουσία των Αγγλο-Σαξόνων στο δυτικό στρατόπεδο·
Όπως το Λονδίνο, πίστευε ότι για να διατηρηθεί η δυτική αποικιοκρατία στη Μέση Ανατολή, έπρεπε να ενθαρρύνεται ο Ιρανός πρόεδρος Σεΐχης Ροχανί κατά του Οδηγού της Επανάστασης, Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Ως εκ τούτου, υποστήριζε τη συμφωνία 5 + 1.
· Όπως το βαθύ κράτος των ΗΠΑ, θεωρούσε ότι η αναστροφή της Βόρειας Κορέας προς τις ΗΠΑ έπρεπε να παραμείνει μυστική και να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική ανάπτυξη που στην πραγματικότητα στρέφεται κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ήταν, συνεπώς, υπέρ επίσημων συνομιλιών με την Πιονγιάνγκ, αλλά αντίθετος σε μια συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών Κρατών.

14 Μαρτίου 2018

Ενώ η Ουάσιγκτον είναι υπό το σοκ, η Τερέζα Μαΐου παρεμβαίνει πάλι ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων για να αναπτύξει τη κατηγορία της, ενώ παντού στον κόσμο, Βρετανοί διπλωμάτες μιλούν σε πολλές διακυβερνητικές οργανώσεις για να τους μεταδώσουν το μήνυμα. Απαντώντας στην πρωθυπουργό, ο βουλευτής οπαδός του Μπλαιρ, Chris Leslie, χαρακτηρίζει τη Ρωσία Κράτος παρίας και απαιτεί τη καθαίρεση της από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Τερέζα Μέι δεσμεύεται να εξετάσει το ζητήμα τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφασισθεί μόνο από τη Γενική Συνέλευση για να παρακαμφθεί το ρωσικό βέτο.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NATO) συνεδριάζει στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα 29 Κράτη μέλη συνδέουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία με την επίθεση στο Salisbury. Θεωρούν τη Ρωσία ως «πιθανώς» υπεύθυνη και για τα δύο γεγονότα.


Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο του Βορείου Ατλαντικού, Sarah Macintosh. Η τελευταία είναι πρώην διευθύντρια των θεμάτων άμυνας και πληροφοριών στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, θέση που άφησε στον Jonathan Allen, σημερινό επιτετραμμένο στον ΟΗΕ.

Στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Vasily Nebenzya, προτείνει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετηθεί μια δήλωση που να επιβεβαιώσει τη κοινή τους βούληση να ριχτεί φως στην επίθεση στο Salisbury και αναθέτοντας την έρευνα στον OPCW σύμφωνα με τις διεθνείς διαδικασίες. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο αρνείται οποιοδήποτε κείμενο που δεν περιλαμβάνει τη φράση ότι η Ρωσία είναι «πιθανώς υπεύθυνη» για την επίθεση.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης που ακολουθεί, ο επιτετραμμένος του Ηνωμένου Βασιλείου, Jonathan Allen, εκπροσωπεί τη χώρα του. Πρόκειται για έναν πράκτορα της MI6 ο οποίος δημιούργησε την υπηρεσία πολεμικής προπαγάνδας του Ηνωμένου Βασιλείου και που υποστήριξε ενεργά τους τζιχαντιστές στη Συρία. Δηλώνει: «Η Ρωσία έχει ήδη παρέμβει στις υποθέσεις των άλλων χωρών, η Ρωσία έχει ήδη παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία, η Ρωσία περιφρονεί τη ζωή των πολιτών, όπως το αποδεικνύει η επίθεση ενός εμπορικού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία από Ρώσους μισθοφόρους, η Ρωσία προστατεύει τη χρήση χημικών όπλων από τον Άσαντ (...) Το ρωσικό Κράτος είναι υπεύθυνο για αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γαλλίας, François Delattre, ο οποίος μέσω αναιρετικού διατάγματος του προέδρου Σαρκοζί έχει εκπαιδευτεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, υπενθυμίζει ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για τον τερματισμό της ατιμωρησίας όσων χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτή η πρωτοβουλία εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να στραφεί εναντίον της Ρωσίας.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας, Vasily Nebenzya, υπενθυμίζει ότι η σύσκεψη συγκλήθηκε μετά από αίτημα του Λονδίνου, αλλά ότι είναι δημόσια μετά από αίτηση της Μόσχας. Παρατηρεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο παραπέμποντας αυτή την υπόθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ παράλληλα κρατά το OPCW έξω από την έρευνά του. Παρατηρεί ότι εάν το Λονδίνο ήταν σε θέση να εντοπίσει το Novotchik, είναι επειδή έχει τον χημικό τύπο του και μπορεί το ίδιο επομένως να το κατασκευάσει. Υπενθύμισε την ευχή της Ρωσίας να συνεργαστεί με το OPCW με σεβασμό των διεθνών διαδικασίων.

15 Μαρτίου 2018

Το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσιεύει μια κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν την προηγούμενη μέρα η Γαλλία, η Γερμανία, καθώς και ο Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος ήταν ακόμη υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κείμενο επαναφέρει τη βρετανική υποψία. Καταγγέλλει τη χρήση «ενός νευροτοξικού στοιχείου στρατιωτικής ποιότητας, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία». Επιβεβαιώνει ότι «είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση».

Η Washington Post δημοσιεύει ένα ελεύθερο χρονικό του Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούχιν, επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Οι τελευταίες δεν σχετίζονται με την παρούσα υπόθεση, αλλά με τους ισχυρισμούς παρεμβολής της Ρωσίας στη δημόσια ζωή των ΗΠΑ. Ωστόσο, το διάταγμα παραπέμπει στην επίθεση του Σάλισμπουρυ ως απόδειξη των αχαλίνωτων ενεργειών της Ρωσίας.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, ο νεαρός Gavin Williamson, δηλώνει ότι μετά την απέλαση των διπλωματών της, η Ρωσία πρέπει να «το βουλώσει» (sic). Είναι η πρώτη φορά από του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που ένα στέλεχος ενός μόνιμου Κράτους μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας χρησιμοποιεί ένα τέτοιο λεξιλόγιο εναντίον άλλου μέλους του Συμβουλίου. Ο Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζει: « Είναι ένας γοητευτικός νεαρός άνδρας. Σίγουρα θέλει να κερδίσει την θέση του στην Ιστορία, κάνοντας συγκλονιστικές δηλώσεις ...Ίσως να στερείται αγωγής ».


Η Αγγλία δεν δίστασε, σε όλη την ιστορία της, να ψεύδεται και να προδίδει τον λόγο της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Ως εκ τούτου, το γαλλικό της ψευδώνυμο «Δόλια Αλβιώνα» (βάσει του λατινικού ονόματος της Αγγλίας)

Συμπέρασμα

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του έχουν στρώσει τις βάσεις για μια νέα διαίρεση του κόσμου, για έναν Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, η Συρία δεν είναι το Ιράκ και ο ΟΗΕ δεν είναι η G8 (από την οποία η Ρωσία αποκλείστηκε λόγω της ένταξης της Κριμαίας στην ομοσπονδία της και της υποστήριξης της Συρίας).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταστρέψουν τη Δαμασκό και η Ρωσία δεν θα αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αφού αποσύρθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατόπιν αρνήθηκε να υπογράψει την κινεζική Διακήρυξη για το Δρόμο του Μεταξιού, το Ηνωμένο Βασίλειο σκεφτόταν να αυξήσει το ανάστημα του εξαλείφοντας έναν ανταγωνιστή.
Με αυτό το στριμμένο χτύπημα, φανταζόταν να αποκτήσει μια νέα διάσταση και να γίνει η «Παγκόσμια Βρετανία» (Global Britain) που ανακοινώθηκε από την Μαντάμ Μέι.
Αλλά το ίδιο καταστρέφει την αξιοπιστία του.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top