GuidePedia

0

Δεν είναι εντελώς αθώα και «πατριωτική» η αναφορά του Ερντογάν, σε ομιλία του στο ισλαμιστικό κόμμα AKP, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα έχουν αποκλειστικούς ιδιοκτήτες των πάντων τουρκικές εταιρίες, καθώς το κλίμα διεθνώς είναι πολύ βαρύ και θα ήταν εύλογο να φοβάται το τι του επιφυλάσσει το μέλλον, βραχυπρόθεσμα ή μέσο-μακροπρόθεσμα.

Όταν εξαπολύει νέους μύδρους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία και προσπαθεί να κατευνάσει τους Ιρανούς που έχουν ενοχληθεί για την εισβολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος του συμμάχους τους Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο στόχαστρο Τουρκία, Ρωσία και Ιράν, είναι φανερό ότι ανησυχεί. Και ανησυχεί πολύ.

Κι ενώ είναι νωπές οι εντυπώσεις από τη συμφωνία με τους Ρώσους για τους S-400, από τους οποίους προφανώς δεν έλαβε τους πηγαίους κώδικες του συστήματος, πλέον προβαίνει σε δηλώσεις – δεσμεύσεις, ότι στην Τουρκία θα δραστηριοποιηθούν μόνο ξένες εταιρίες οι οποίες θα δεχθούν τους τουρκικούς όρους!

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε πλήρη παράδοση της τεχνογνωσίας τους στους Τούρκους, οι οποίοι όχι μόνο θα εξοπλιστούν, αλλά με την ξένη τεχνογνωσία θα πάνε το «εγχώριο» πλέον σύστημα να το προωθήσουν στις διεθνείς αγορές, στρεφόμενοι ενάντια στους κατασκευαστές! Κλασική συμφωνία «ανατολίτικου» τύπου…

Αν είναι αυτοκαταστροφικοί οι διεθνείς κατασκευαστές, ας πάνε. Κάνει τρομερή εντύπωση, αν και «χρήσιμοι ηλίθιοι» είναι όρος που αφορά και τους νεοθωμανούς και τον βιομηχανικό τομέα, όχι αποκλειστικά και μόνο άτομα. Το ζήτημα είναι εάν και κατά πόσον οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν να «μαζέψουν» τους Βρετανούς που κάνουν τεμενάδες στον σουλτάνο της Άγκυρας.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η… ιστορική φοβία των Τούρκων για εξπλιστικό εμπάργκο είναι πάλι εδώ και γι’ αυτό προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, παριστάνοντας τον ανεξάρτητο, αν και έχει εξελιχθεί σε υποχείριο της Μόσχας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top