GuidePedia

0

Ο σύμβουλος της Ρωσίας για την Εθνική Ασφάλεια Νικολάι Πατούσεφ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας έφθασαν στο Ισραήλ την Τρίτη 30 Ιανουαρίου. Μαζί τους έφτασαν επίσης ανώτεροι στρατιωτικοί. Πήγαν σε λιγότερο από 24 ώρες αφού ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου κάθισε στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Ρώσοι επισκέπτες είναι οι φιλοξενούμενοι του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ Μείρ Μπεν Σαμπατ. Θα συζητήσουν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους σχετικά με θέματα στρατιωτικής παρουσίας του Ιράν στη Συρία και το Λίβανο και τις τροπολογίες που επιδιώκει το Ισραήλ για τον πυρηνικό συμβιβασμό του 2015 με το Ιράν, το οποίο η Ρωσία μαζί με τις ΗΠΑ και άλλες τέσσερις παγκόσμιες δυνάμεις είχαν υπογράψει.

Δεν δόθηκε καμία ανακοίνωση σχετικά με τη διάρκεια και τις συζητήσεις της υψηλής ρωσικής αντιπροσωπείας.

Οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι πρωτόγνωρο να διοργανωθεί αντιπροσωπεία τέτοιου επιπέδου, για μια ξένη αποστολή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Πούτιν πρέπει να το επιτάχυνε για τρεις λόγους:
  • Κατανόησε τις θέσεις του Ισραήλ που απείλησε με άμεση στρατιωτική επέμβαση κατά της Χετζμπολά και των Ιρανών και είπε στον Νετανιάχου, ότι τα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας δεν μπορούσαν να διευθετηθούν σε μία συνομιλία και ζήτησε διεξοδική εκτίμηση. Για το σκοπό αυτό, έστειλε μια αντιπροσωπεία υψηλού προφίλ στο Ισραήλ για εξετάσει όλες τις πτυχές του. 
  • Ο Πούτιν βλέπει την ευκαιρία του, να δημιουργήσει πραγματικές λύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, εν όψει της σημερινής αντιφατικής στάσης της Ουάσιγκτον, η οποία άφησε το πρόβλημα να εξελιχθεί. 
  • Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Σότσι στις 29-30 Ιανουαρίου σχετικά με τη Συρία, η οποία απέτυχε, έπρεπε να κατανοήσουν ότι η Μόσχα έχει πολλές επιλογές να ακολουθήσει στη Συρία και άρα θα πρέπει να δεχθούν κάποιες από τις απόψεις της. 
Ρωσική παραμονή στη Συρία

Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Πούτιν για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, ο ρωσικός στρατός δεν αποσύρεται, αλλά αντιθέτως προσθέτει τέσσερις ακόμη αεροπορικές βάσεις (τη μία θα την μοιράζεται με το Ιράν) και άλλα 6.000 στρατεύματα.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ακολουθούμενος από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε ότι ο ρωσικός στρατός θα αποχωρήσει από τη Συρία στις βάσεις του.

Όλες όμως οι στρατιωτικές πηγές και οι πηγές πληροφοριών σην περιοχή, αναφέρουν ότι το αντίστροφο συνέβη. Ένας μικρός αριθμός μονάδων αποσύρθηκαν πράγματι, αλλά αντικαταστάθηκαν νωρίτερα και αντί δύο βάσεων – της αεροπορικής μονάδας στο Hmeimim και της ναυτικής εγκατάστασης στην Tartus – τέσσερις αεροπορικές βάσεις της Συρίας ανακατασκευάζονται και προσαρμόζονται για τη χρήση της ρωσικής αεροπορίας .

Η στρατιωτική αεροπορική βάση Tiyas (επίσης γνωστή ως T-4) στη Homs. Το αεροδρόμιο της Παλμύρας (ή Tadmor) παρέχει αεροπορική υποστήριξη για επιχειρήσεις στην ανατολική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της επαρχίας Deir ez-Zour (στην οποία η Μόσχα συμφώνησε να συμμετάσχει και το Ιράν). Το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Hama και το Shayrat στη Homs. Τα περισσότερα από τα 6.000 πρόσθετα ρωσικά στρατιωτικά στελέχη είναι προσωπικό της διευρυμένης αεροπορικής δύναμης και των ειδικών επιχειρήσεων.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top