GuidePedia

0

Αναλυτικό άρθρο για τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα της Κύπρου με αφορμή την γεώτρηση ης ΕΝΙ δημοσίευσε η ιστοσελίδα THE NATIONAL. Επικαλούμενη πληροφορίες του Middle East Economic Survey που έχει έδρα την Λευκωσία, αναφέρει πως το κοίτασμα Καλυψώ φέρεται περιέχει 6-8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. «Η γεωλογία λέγεται ότι είναι η ίδια με του Ζορ, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν και άλλα μεγάλα ευρήματα σε ένα ευρύ φάσμα βαθέων υδάτων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Η Τουρκία, η πιο προφανής κοντινή αγορά, είναι απροσπέλαστη μέχρι να επιλυθεί η διαίρεση της Κύπρου, με τους Τούρκους να υποστηρίζουν την κατά τα άλλη μη αναγνωρισμένη κατάσταση της βόρειας Κύπρου (ψευδοκράτος).

Η Τουρκία επεδίωξε επίσης να προειδοποιήσει τις εταιρείες γεωτρήσεων, αρχικά υποστηρίζοντας ότι η διαφορά, η οποία χρονολογείται από το 1974, πρέπει να επιλυθεί πρώτα και, δεύτερον, ισχυρίζεται ότι τα δικά της θαλάσσια σύνορα καλύπτουν μια ευρεία περιοχή της θάλασσας στα δυτικά της Κύπρου», σημειώνεται.

Η περίπτωση Λιβάνου

«Μετά από χρόνια σε έναν πολιτικό λαβύρινθο, ο Λίβανος πέτυχε τελικά να παραχωρήσει δύο οικόπεδα σε μια κοινοπραξία της Total, της Eni και της ρωσικής εταιρείας Novatek, η οποία ελπίζει να τρυπήσει το επόμενο έτος. Το Ισραήλ περιέγραψε τον διαγωνισμό ως «πολύ προκλητικό», καθώς οι δυο χώρες έχουν αμφιλεγόμενα θαλάσσια σύνορα.

Χωρίς διπλωματικές σχέσεις, δεν μπορούν ούτε καν να διαπραγματευτούν μια λύση, αλλά οι καλές σχέσεις του Λιβάνου με την Κύπρο σημαίνουν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το νησί ως κόμβο εάν κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη – ή, αν το επιτρέψει ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, θα μπορούσε να χτίσει έναν αγωγό προς την Τουρκία.», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Τον Δεκέμβριο, η Κύπρος και το Ισραήλ υπέγραψαν μια πρωτοβουλία που υποστηρίχθηκε από την ΕΕ για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού ύψους 6 δις ευρώ, που θα μεταφέρει 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο

ι περισσότεροι παρατηρητές το χαρακτήρισαν ως ανέφικτο. Αλλά αν – αν είναι μεγάλο – θα μπορούσε να κατασκευαστεί για το εκτιμώμενο κόστος, θα είχε κόστος παράδοσης περίπου 1,5 δολ. ανά εκατομμύριο MBtu, αρκετά φθηνό για να είναι ανταγωνιστικό στην Ευρώπη και φθηνότερο από την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου LNG στην Κύπρο ή το Ισραήλ.» σημειώνει.

Η Καλυψώ και η Αφροδίτη θα μπορούσαν μαζί να τροφοδοτήσουν έναν τέτοιο αγωγό, αλλά πιθανότατα θα χρειαζόταν πρόσθετο αέριο από μία από τις τέσσερις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανησυχία ισραηλινών

Την ίδια ώρα, ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν πως τυχών νέες ανακαλύψεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, θα δυσκολέψουν περισσότερο την εξαγωγή του κοιτάσματος Λεβιάθαν.

«Αν η Καλυψώ αποδειχθεί μια πραγματική ανακάλυψη, δεν είναι καλή είδηση ​​για το Ισραήλ. Σε μια εποχή που δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές συμβάσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου σταδίου της Λεβιάθαν και οι συμβάσεις εξαγωγής δεν είναι ξεκάθαρες, η Κύπρος πιθανό να μετατραπεί σε ένας από τους βασικούς παράγοντες αγορά φυσικού αερίου», αναφέρει δημοσίευμα της Globes.

«Η Κύπρος θα είναι σε θέση να εξάγει εύκολα στην εγκατάσταση υγροποίησης της Αιγύπτου στη Νταμιέτα ή στην τοπική αγορά της Αιγύπτου και μπορεί να το κάνει πριν ξεκινήσει η εξαγωγή του Ισραήλ», δήλωσε ανώνυμος εμπειρογνώμονας στην “Globes”.

«Αν οι πληροφορίες από την Κύπρο αποδειχθούν αληθινές, η Κύπρος μπορεί να γίνει σημαντικός παράγοντας στον τομέα του φυσικού αερίου και μπορεί να προσφέρει πιο ελκυστικές τιμές από το Ισραήλ, επειδή το Tamar πωλεί επί του παρόντος φυσικό αέριο σε σχετικά υψηλή τιμή $ 5,40 ανά BTU.

»Επομένως, είναι απίθανο η τιμή των εξαγωγών να είναι μικρότερη από την τιμή για την εγχώρια αγορά, διότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει δημόσιο θυμό», αναφέρει καταληκτικά το δημοσίευμα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top