GuidePedia

0

Όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη διπλωματική διεργασία, κυρίως ανάμεσα στη Ρωσία και τους Ισραηλινούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία με «ρωσικές πλάτες», σύμφωνα με την οποία θα σταματήσει η «προέλαση» των δυνάμεων του Ιράν και της Χεζμπολάχ προς τα σύνορα του Ισραήλ.

Θα μπορούσε να ειπωθεί ως μια πρώτη εκτίμηση, ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και αποφυγή κάποιας σφοδρής πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή, με κερδισμένους τους Ισραηλινούς και τους Ρώσους, σε μια πρώτη ανάγνωση.

Το Ισραήλ θα πετύχαινε τον βασικό του στόχο, να κρατήσει αποστάσεις από τις εχθρικές δυνάμεις στο συριακό έδαφος, ενώ οι Ρώσοι θα εμφανιστούν, για μια ακόμη φορά, ως οι ασκούντες πραγματικό έλεγχο στην περιοχή, με την Ουάσιγκτον να είναι απούσα, παρότι η έκκληση των Ισραηλινών να κρατηθούν μακριά Ιρανοί και Χεζμπολάχ, απευθυνόταν και στους Αμερικανούς.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κατάγεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μιλά και διαπραγματεύεται στα ρωσικά και διατηρούσε ανέκαθεν προνομιακές σχέσεις με τον ρωσικό παράγοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι όλα αυτά μπορεί να παίζουν τον δικό τους βοηθητικό ρόλο, όμως δεν επαρκούν από μόνα τους για να δώσουν τη λύση.

Σχόλιο: Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι ο ένας πιλότος εκ των δύο είναι σοβαρά τραυματισμένος. Αυτή τη στιγμή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο Ισραήλ συσκέπτονται και η πιθανότητα μιας σφοδρότατης σύγκρουσης με τους Ισραηλινούς να επιχειρούν να εξουδετερώσουν τα ρωσικά αντιαεροπορικά είναι πολύ πιθανή.

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από όσο φαίνεται, ενώ την ίδια στιγμή οι μάχες ανάμεσα στους Τούρκους και τους Κούρους του YPG είναι πολύ σκληρές. Η πιθανότητα να ξεσπάσει μια σύγκρουση που θα οδηγήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις για την παγκόσμια ασφάλεια, είναι υπαρκτή.

Στους στόχους που έπληξαν οι Ισραηλινοί, οι περισσότεροι ήταν ιρανικοί, καθώς η Αεροπορία τους αντέδρασε στην αποστολή ιρανικού UAV το οποίο παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Η αίσθηση είναι πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση αυτοσυγκράτησης από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, θα μπορούσαμε να δούμε ακόμα και τις επόμενες ώρες πού άσχημες καταστάσεις.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top