GuidePedia

0

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εμπλέκουν ευθέως τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, εγείροντας εύλογες ανησυχίες για το τι όλα αυτά θα συνεπάγονται μέσο-μακροπρόθεσμα για την ελληνική ασφάλεια.

Η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί στην Κύπρο με την αξιοποίηση των κοιτασμαάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθυστερεί τη δημιουργία των αγωγών είτε μέσω Τουρκίας, είτε του Eastmed προς την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, για την Μόσχα η κατάσταση αυτή είναι ευνοϊκή. Αλλά αυτό είναι η μία πλευρά της υπόθεσης αυτής…

Διότι στην πραγματικότητα η εμπλοκή, όσο διατηρείται, διασφαλίζει τη συνέχιση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που επιθυμούν νομικό ξεκαθάρισμα στην περιοχή για το φυσικό αέριο, προωθούν την κατάλυσή της και την αντικατάσταση με ένα άλλο μόρφωμα στο οποίο αυτοί θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Για τον Ελληνισμό τα κέρδη από το φυσικό αέριο δεν μπορούν να αντισταθμίσουν σε καμία περίπτωση την απώλεια του μείζονος, που είναι η ίδια η προϋπόθεση της επιβίωσής του , ως τέτοιου, στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο εν γένει.

Η τρίτη διάσταση, που πρεσβεύουν Τουρκία και Βρετανία επιθυμεί τον ανασχεδιασμό σε ακόμη χειρότερη βάση, που είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ένταξή της ολοκληρωτικά στην τουρκική επιρροή. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι η λιβανοποίηση του νησιού σε ελάχιστο χρόνο.

Οι Ρώσοι αντιθέτως, μπορεί να μην θέλουν το αέριο και τους αγωγούς θέλουν όμως την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια, και χάριν αυτών ευημερεί ο λαός αυτός που δείχνει να μην παίρνει χαμπάρι περί του τι ετοιμάζουν.

Κι εφόσον παραμένουν στην περιοχή, ενδιαφέρονται και για τη συμμετοχή τους στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, σε συνεργασία με όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το γκριζάρισμα του Αιγαίου και η επέκταση των Τούρκων δεν είναι στις προτεραιότητες της Μόσχας. Ο κίνδυνος επέμβασης του ΝΑΤΟ, όπως γίνεται τώρα με πρόσχημα το μεταναστευτικό, απειλεί με κλείσιμο τις πύλες προς την ανατολική Μεσόγειο.

Προφανώς, η επιθυμία των Ρώσων είναι να υπάρχει μόνιμη τριβή, η οποία θα καθυστερήσει τα σχέδια των Αμερικανών για τη δημιουργία του σταθμού μεταφοράς σχιστολιθικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Οι Αμερικανοί ωστόσο είναι πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις στους Τούρκους στην Θράκη για τον σκοπό αυτό ενώ οι Ρώσοι όχι.

Εδώ έχουμε απλώς την προσπάθεια να περάσει ο Turkish Stream, όπως περνάει και ο αγωγός από Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, τα αμερικανικά σχέδια έχουν μέσα τους και τη δημιουργία χώρου ασαφούς κυριαρχίας στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη.

Δε νομίζω ότι σε αυτά τα σχέδια υπάρχει κανένα συμφέρον ελληνικό ή/και ταύτιση με τα αμερικανικά συμφέροντα. Αυτές είναι οι θεμελιακές σκέψεις των Κοτζιά και Τσίπρα που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ήττες τεραστίων διαστάσεων στις διενέξεις με τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top