GuidePedia

0

Η Τουρκία επανέλαβε προχθές, «την αποφασιστικότητά της να μην εγκαταλείψει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των πλούσιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων από την Κύπρο σε μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως αναφέρουν οι ειδήσεις. Ταυτοχρόνως έξη τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν μπλοκάρει μια εξέδρα που ανήκει στην ιταλική επιχείρηση ενέργειας ENI, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αναγκάζοντας τη Λευκωσία να καταγγείλει την τουρκική πρακτική ως «πράξη πειρατείας»!

«Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Κυπριακή Δημοκρατία) συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που σχετίζονται με υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το κάνει αυτό αγνοώντας τα αναφαίρετα δικαιώματα για τους φυσικούς πόρους του τουρκοκυπριακού λαού, που είναι συνιδιοκτήτες του νησιού », διαβάστε μια γραπτή δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Φεβρουαρίου.

«Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρήσαμε πρόσφατα ότι υπάρχει πρόθεση να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες στο τρίτο τετράγωνο στη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εντείνει εδώ και πολύ καιρό τις μονομερείς της προσπάθειες για να διερευνήσει και να προχωρήσει σε εξόρυξη υδρογονανθράκων από το νησί, παρά το γεγονός ότι ανήκουν και στους Τουρκοκύπριους. Κάποιες περιοχές που η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει τα αποθέματα κατά την Τουρκία, να αποτελούν μέρος της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης.

Η Λευκωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στο τρίτο τετράγωνο με τη συμμετοχή ορισμένων διεθνών ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΝΙ. Το σκάφος της ENI, το σάρωθρο Saipem 12000, σταμάτησε στις 9 Φεβρουαρίου από τα τουρκικά πολεμικά πλοία και είπε να μην συνεχίσει «επειδή θα υπήρχαν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή προορισμού», δήλωσε εκπρόσωπος της ENI στο ΑΡ.

«Το πλοίο έχει εκτελέσει με σύνεση τις εντολές και θα παραμείνει στη θέση του εν αναμονή της εξέλιξης της κατάστασης», δήλωσε ένας υπάλληλος της ENI υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με την πολιτική της εταιρείας.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, την ιταλική κυβέρνηση και την εταιρεία ΕΝΙ για αντιμετώπιση του περιστατικού, ενώ ήδη έχει ενημερώσει και την αμερικανική πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι σύντομα θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προσθέτοντας ότι η λύση θα προέλθει από τη Ρώμη.

Η Τουρκία νομίζει πως προστατεύει τα δικαιώματά της

«Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, όχι μόνο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα μας, αλλά είμαστε επίσης αποφασισμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα βήματα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά «, δήλωσε η δήλωση του τουρκικού υπουργείου, χωρίς να αναφερθεί το μπλοκάρισμα στο σκάφος ENI από το τουρκικό ναυτικό.

Πρόσθεσε ότι η μόνη ευθύνη για κάθε κατάσταση που θα μπορούσε να προκύψει την φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία και κατηγόρησε Λευκωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία κατά ξένων εταιριών

Με την ίδια δήλωση κάλεσε επίσης τις ξένες εταιρείες που εμπλέκονται στις «παράνομες», όπως τις χαρακτηρίζει, οικονομικές δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

«Χρησιμοποιούμε επίσης αυτή την ευκαιρία για να τονίσουμε με έμφαση την προσδοκία μας ότι οι εταιρείες που προέρχονται από τρίτες χώρες δεν θα υποστηρίξουν, μέσω συνεργασίας με την Λευκωσία, στον τομέα των υδρογονανθράκων, αυτή την ανεμπόδιστη ελληνοκυπριακή στάση, η οποία αποτελεί επίσης σημαντικό εμπόδιο για διευθέτηση του Κυπριακού «, τόνισε.

Σε επίσκεψη στη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστησε την προσοχή στις δραστηριότητες της ΕΝΙ στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη συνάντησή του με ανώτερους Ιταλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι (σ.σ.όπως εγκαίρως σας είχαμε πληροφορήσει σχετικά) χωρίς να λάβει όμως θετική απάντηση.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top