GuidePedia

0

«Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα» απαντά η Αθήνα

Κατερίνα Πρίφτη
Μετά το προκλητικό περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ξεπερνώντας προφανώς για μια ακόμη φορά τα όρια και έχοντας απολέσει κάθε αίσθηση μέτρου, εγκαλεί τον τον Νίκο Κοτζιά για «μη ειρηνική» συμπεριφορά.

Αφορμή η αναμενόμενη σε περιεχόμενο δήλωση που έκανε ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη τηλεοπτικό σταθμό ALPHA λέγοντας χαρακτηριστικά για το περιστατικό στα Ίμια πως εάν ε΄να τέτοιο περιστατικό επαναληφθεί, η ελληνική πλευρά δεν θα επιδείξει τόσο ειρηνική συμπεριφορά όσο την περασμένη Τρίτη.

Τώρα λοιπόν ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, κατηγορεί τον κ. Κοτζιά ότι έχει υιοθετήσει μία μη ειρηνική στάση και κάνει λόγο για μια στάση ανεύθυνη και τον καλεί να εναρμονιστεί με το πνεύμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Γιλντιρίμ.

Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της» τόνισε ο κ. Γεννηματάς επισημαίνοντας ότι η χώρα μας «επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό», τον οποίο «η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει» όπως επίσης «οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης». Παράλληλα ο κ. Γεννηματάς καταγγέλλει την Τουρκία ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές» υπογραμμίζοντας ότι «όταν καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί».

H ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Ανησυχούμε και εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για τις παρατηρήσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο οποίος δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει σε μια «μη ειρηνική συμπεριφορά» εναντίον της χώρας μας, όπως αναφέρθηκε σε κάποια μέσα ενημέρωσης χθες (16 Φεβρουαρίου) . Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία μόνο πριν από λίγες ημέρες. Όπως προκύπτει σαφώς από το δελτίο Τύπου του Γραφείου του πρωθυπουργού μας σχετικά με το τηλεφώνημα, τονίζεται ότι μας ανησυχούσε η πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο με τη γειτονική Ελλάδα και ότι αναμέναμε από την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αποκλιμάκωση της έντασης. Έτσι επισημάνθηκε περαιτέρω η ανάγκη επικέντρωσης στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου και της εδραίωσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που διεξήχθη σε θετικό κλίμα παρά τις διαφορετικές απόψεις. Από την άποψη αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα μας προτιμά να μειωθούν οι εντάσεις Αιγαίο. Ωστόσο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υιοθετεί μια μη ειρηνική και θλιβερή στάση, ασυμβίβαστη με την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση. Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να ενεργήσει με την κοινή λογική σύμφωνα με τις κοινές προσδοκίες που ανταλλάχθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top