GuidePedia

0

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο σοβαρός Ρεξ Τίλερσον, επισκέφθηκε την Τουρκία, συνάντησε τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αναχώρησε από την Άγκυρα χωρίς κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Πήγε, είδε και απήλθε…

Παρά τις δημόσιες συγκρατημένες, θα έλεγα, δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, η κατάσταση προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Διότι οι Αμερικανοί έχουν να κάνουν με ένα επικίνδυνο ηγέτη, που φημίζεται για το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του.

Όπως γράφουν οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν στο πολυήμερο ταξίδι του -ξεκίνησε από την Αίγυπτο και έκανε μερικούς σταθμούς σε χώρες της Μέσης Ανατολής- ο κ. Τίλερσον συμφώνησε με τους Τούρκους ότι θα τα ξαναπούν τον Μάρτιο. Ήταν η μόνη συμφωνία που έγινε χθες στην τουρκική πρωτεύουσα μετά το τρίωρο δείπνο του Αμερικανού υπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν και το δίωρο πρόγευμα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι μετά το δείπνο, κατά το οποίο έκανε τον μεταφραστή(!!!) ο κ. Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης Τούρκοι και Αμερικανοί διπλωμάτες, οι οποίοι εργάστηκαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής για να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε θέμα, για να παρουσιαστεί ως επιτυχία. Δεν συμφώνησαν πουθενά…
Οι Τούρκοι δεν υποχωρούν σε κανένα εκ των θεμάτων που μολύνουν τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον. Αρνήθηκαν να κάνουν έστω και μία μικρή υποχώρηση και να απελευθερώσουν τον Αμερικανό πάστορα, Andrew Brunson, τον οποίο κατηγορούν για τρομακτικές ενέργειες, που συνδέονται με το Κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν. Και δεν είναι ο μόνος Αμερικανός που κατηγορείται για το σικέ πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Όπως ομολόγησε ο αμετροεπής κ. Ερντογάν, χρησιμοποιεί τους συλληφθέντες Αμερικανούς πολίτες για άλλους λόγους: Για να εκβιάζει την Αμερική προφανώς.

Ο κ. Τίλερσον που δεν μασά τα λόγια του, είπε τα αυτονόητα που επισημαίνει για κάθε σύμμαχο χώρα, όταν την επισκέπτεται. Έτσι και για την Τουρκία τόνισε πόσο σημαντική χώρα είναι για το ΝΑΤΟ. Απ’ εκεί και πέρα:

Έθεσε με ισχυρό τρόπο την αγορά των ρωσικών S400 από την Άγκυρα που θα προκαλέσει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων. Να μην τους αγοράσατε είπε ο κ. Τίλερσον στους συνομιλητές του.

Απαίτησε να τερματιστεί το ερμαφρόδιτο καθεστώς της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Για το θέμα αυτό ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Ζήτησε να ανοίξουν οι πόρτες των φυλακών και να αφεθούν ελεύθεροι οι χιλιάδες αντίπαλοι του προέδρου της Τουρκίας…

Τόνισε ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG), που ο κ. Ερντογάν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία ότι οι μαχητές του YPG, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όταν άλλοι στρατοί εξαφανίστηκαν.

Εξέφρασε την αντίθεσή του για την τουρκική εισβολή στην Αφρίν και τόνισε πως απ’ εδώ και πέρα, ότι συμβαίνει στη βόρεια Συρία πρέπει να ερωτώνται οι Αμερικανοί, οι οποίοι θα αποφασίζουν αν θα λαμβάνουν μέρος ή όχι.
Οι τουρκο-αμερικανικές διαφορές γεμίζουν ένα …βιβλίο. Σίγουρα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλά, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι διαφορές. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δημιουργήσει μία κοινή γνώμη φανατικών, που μισούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη. Το τόνισε και ο πρόεδρος Τραμπ όταν μίλησε με τον κ. Ερντογάν. Τον κατηγόρησε ότι δημιούργησε ο ίδιος αυτή την πολύ δυσάρεστη ατμόσφαιρα για τους Αμερικανούς.

Είναι θεμιτή η προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα με την Τουρκία και να οδηγήσει σε «ήρεμα νερά» την ταραγμένη σχέση τους. Αλλά, τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν επειδή το θέλουν οι Αμερικανοί. Χρειάζεται και η ντάμα ή ο καβαλιέρος για να χορέψει κάποιος/κάποια τανγκό. Και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν τους θέλει τους Αμερικανούς. Έχει δημιουργήσει άλλες συμμαχίες. Στο ταραγμένο του μυαλό ο στόχος είναι η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για ανάλυση, αλλά για πληροφορία.

Και επειδή καταλαβαίνει την πρεμούρα των Αμερικανών για βελτίωση των σχέσεων, ο κ. Ερντογάν θα πάρει όσα μπορεί και στη συνέχεια πάλι θα τους εγκαταλείψει. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Όμως, προς το παρόν, τίποτα δεν άλλαξε. Οι σχέσεις παραμένουν σε μία καταθλιπτική κατάσταση και το μέλλον τους δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ρόδινο.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top