GuidePedia

0

Στις κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης περί παραχωρήσεων υπέρ της Ελλάδας στο Αιγαίο επιχειρεί να απαντήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu με συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όπως σημειώνει, επί κυβέρνησης Erdogan «δε παραχωρήσαμε καμία βραχονησίδα του Αιγαίου στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κemal Kilicdaroglu, απείλησε με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου.

Πρόσθεσε όμως ότι η επανεξέταση της συνθήκης της Λωζάννης δεν σημαίνει απόσπαση εδαφών από την Ελλάδα και ότι η μόνη «σύγκρουση» μεταξύ των δύο χωρών στο εδαφικό ήταν σχετικά με «νησίδες και νησιά» στο Αιγαίο.



Νέες προειδοποιήσεις κατά των ΗΠΑ

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ ζημιώθηκαν από την άρνηση της Ουάσινγκτον να εκδώσει στην Άγκυρα τον ιερωμένο Fethullah Gulen, αλλά και από την προμήθεια όπλων στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Cavusoglu συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ζημιωθούν περαιτέρω, αν η Ουάσινγκτον δεν διορθώσει τα λάθη της.

Η Άγκυρα έχει εξοργιστεί με την Ουάσινγκτον, η οποία αρνείται να εκδώσει τον Gulen, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως και για την υποστήριξη από τις ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί επέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στην ίδια συνέντευξη, ο Cavusoglu σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και το Ιράν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ και υπογράμμισε ότι οι παραβιάσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την υποστήριξή τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top