GuidePedia

0

Αυτός είναι ο χάρτης της Αραβικής Άνοιξης. Στις χωρες που ανατράπηκαν τα φιλοΣαουδαραβικά καθεστώτα (Τυνησία, Αίγυπτος) το Ιράν έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με το Κατάρ.

Και φυσικά μαζί με το Σουδάν, το Ιράν και το Κατάρ, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Σουνιτικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την δεκαετία του 1920 ακόμα, όταν την δημιούργησαν οι Ναζί και οι Φασίστες για να χτυπήσουν τους Βρετανούς που ήλεγχαν την Αίγυπτο. Ιδρυτής ήταν ο Αιγύπτιος θαυμαστής του Χίτλερ Hassan al Banna (1928). Και όπως έχω ξαναγράψει το 1936-1939 ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ, ενδεχομένως και με την βοήθεια του Στάλιν, οργάνωσαν την Αραβική Άνοιξη της Παλαιστίνης, την οποία είχαν υπό τον έλεγχο τους οι Βρετανοί.

Όπως βλέπετε στον χάρτη της Αραβικής Άνοιξης, στην χώρα που καταπνίγηκε η Αραβική Άνοιξη, το Μπαχρέιν, την Άνοιξη έκαναν οι Ιρανοί. Στις τρεις χώρες που έγινε εμφύλιος, Λιβύη, Υεμένη και Συρία, το Ιράν πήρε μέρος ως επιτιθέμενο στις δύο (Λιβύη, Υεμένη), ενώ εναντίον του Ιράν ήταν μόνο η μία (Συρία).


Χάρτης Αραβική Άνοιξη



Στις δύο χώρες που δέχτηκαν μεταρρυθμίσεις για να μην ξεσηκωθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Μαρόκο και την Ιορδανία, το Ιράν πήρε μέρος και στις δύο ως επιτιθέμενο, αφού και οι δύο ήταν σύμμαχοι των Σαουδαράβων.

Από όλες τις χώρες που είχαν Αραβική Άνοιξη, μόνο σε μία ήταν το Ιράν αμυνόμενο, στην Συρία. Σε όλες τις άλλες χώρες το Ιράν πήρε μέρος μαζί με το Κατάρ, το Σουδάν και την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως επιτιθέμενο.

Οι Σαουδάραβες έχασαν τους συμμάχους τους στην Αίγυπτο, στην Τυνησία και στην Υεμένη, ή είδαν τους συμμάχους τους να αποδυναμώνονται (Ιορδανία, Μαρόκο, Μπαχρέιν). Ποιος ωφελήθηκε λοιπόν από την Αραβική Άνοιξη? Η Σαουδική Αραβία ή το Ιράν? Οι Σαουδάραβες ήταν αμυνόμενοι σε όλες τις χώρες που έγινε Αραβική Άνοιξη, με την εξαίρεση της Συρίας όπου ήταν οι επιτιθέμενοι.

Η Χουριέτ, όπως και οι Έλληνες δημοσιογράφοι, γράφει ότι ο Ντόναλντ Τράμπ κάνει Αραβική Άνοιξη στο Ιράν, και γράφει η Χουριέτ ότι ο Τραμπ κάνει λάθος που θεωρεί τους Ιρανούς κουτούς. Γιατί, συνεχίζει το άρθρο, οι Ιρανοί θυμούνται το πραξικόπημα που έγινε με την υποστήριξη των Βρετανών και των Αμερικανών το 1953 εναντίον του Μόζαντεκ (φιλοσοβιετιός), ο οποίος ήθελε να κρατικοποιήσει τις δυτικές εταιρείες ενέργειας στο Ιράν. Σαν να διαβάζεις Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ δεν είναι η Χουριέτ?

Από τότε που τα βρήκαν η Τουρκία και το Ιράν δεν ξέρεις αν διαβάζεις τους Σιίτες της Χρυσής Αυγής ή τους Τουρκαρέους του ΚΚΕ.

Αυτό που λέει βέβαια η Χουριέτ για το πραξικόπημα του 1953 στο Ιράν ισχύει, μόνο που τότε το στρατιωτικό καθεστώς του Ιράν ήταν κώλος και βρακί με το ΝΑΤΟ, αφού το Ιράν ήταν ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στον Περσικό. Ενώ τώρα το στρατιωτικό καθεστώς του Ιράν εξοπλίζεται από την Ρωσία και την Κίνα, και εκπαιδεύει στην τρομοκρατία την Χεζμπολάχ, η οποία μέχρι και τον πόλεμο της Συρίας, εκπαίδευε στην τρομοκρατία την Al Qaeda, σε μία ανίερη συμμαχία Σουνιτών-Σιιτών, εναντίον των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, και εναντίον της Γαλλίας στην Βόρεια Αφρική.

Το άρθρο της Χουριέτ όμως γράφει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, το οποίο φυσικά κανένας Έλληνας δημοσιογράφος δεν θα αναφέρει. Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν, γράφει το άρθρο, δίνουν την ευκαιρία στον πρόεδρο του Ιράν τον Ρουχανί, να βάλει στο περιθώριο τους πιο σκληρούς Ισλαμιστές. Σκέφτείτε ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί λίγο να εκμοντερνιστεί. Βλέπετε πόσο δύσκολο είναι για τους αριστερούς, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τις φεμινίστριες και τους λοιπούς δικαιωματιστές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να υποστηστηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα λόγων των σκληρών Ισλαμικών θέσεων της.

Οι Ιρανοί, γράφει η Χουριέτ, θα χρησιμοποιήσουν τις διαμαρτυρίες για να κάνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις, που σημαίνει ότι θα διευκολύνουν και τους συμμάχους τους στην Ευρώπη, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Να πω εγώ ότι ήδη τον προηγούμενο μήνα οι Ιρανοί είπαν ότι οι γυναίκες δεν θα φυλακίζονται αν δεν τηρούν τον Ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, μαντίλες κλπ.

Αυτό όμως δεν είναι Ιρανική Άνοιξη. Ούτε στην Ουκρανία ήταν Άνοιξη. Οι Ουκρανοί ξεσηκώθηκαν εναντίον των Ρώσων επειδή οι Ρώσοι προσπάθησαν να τους παρακάμψουν με τους Nord Stream και South Stream. Εκτός από τα 2 δις δολάρια που θα χάσουν οι Ουκρανοί από προμήθειες για το Ρωσικό αέριο που στέλνουν στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, θα χάσουν και το γεωπολιτικό τους εκτόπισμα, αφού δεν θα τους χρειάζονται πλέον οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι. Αυτός είναι ο λόγος που ξεσηκώθηκαν οι Ουκρανοί εναντίον των Ρώσων, και απειλούν ότι θα φέρνουν αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και Γεωργίας από την Μέση Ανατολή και την Κασπία.

Χάρτης White Stream Pipeline





Αν οι Αμερικανοί πάνε σε πόλεμο με το Ιράν θα κάνουν αυτό που έκαναν στο Ιράκ. Στο Ιράκ οι Αμερικανοί χτύπησαν την Σουνιτική μειοψηφία του Σαντάμ, η οποία καταπίεζε τους Σιίτες του Ιράκ, αλλά και τους Κούρδους του Ιράκ. Οι ΗΠΑ θεωρούσαν τους Κούρδους και τους Άραβες Σιίτες του Ιράκ φυσικούς τους συμμάχους.

Οι Αμερικανοί με τους Ιρανούς συνεργάστηκαν στενά, και ακόμη συνεργάζονται στο Ιράκ, εναντίον του ISIS, των ανθρώπων του Σαντάμ δηλαδή. Ακόμη και τώρα, με τον Τραμπ στην εξουσία, οι Αμερικανοί συνεργάζονται με το Ιράν στο Ιράκ εναντίον του κοινού εχθρού τους, που δεν είναι άλλος από τους Σουνίτες του Ιράκ, αλλά σκοτώνονται και μεταξύ τους για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στους Σιίτες του Ιράκ και στους Κούρδους του Ιράκ, για το ποιος δηλαδή θα ελέγχει το Ιράκ. Για το αν θα το ελέγχουν οι ΗΠΑ, ή για το αν θα το ελέγχει το Ιράν και κατ’ επέκταση η Κίνα.

Ο Τραμπ πολύ πριν την προεκλογική του εκστρατεία έλεγε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν δισεκατομμύρια (περίπου 1 τρις) στο Ιράκ, και τον έλεγχο πήρε τελικά η Κίνα.

Εικόνα Τουιτ Τραμπ





Ακόμη και στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας οι Ιρανοί και οι ΗΠΑ συνεργάζονται εναντίον του ISIS.

Ο λόγος που οι Ιρανοί δεν συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς εναντίον του ISIS στην Συρία, ήταν φυσικά ότι ο ISIS στην Συρία υποστηριζόταν από τον Άσαντ, προκειμένου να χτυπάει στην Συρία την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία υποστηριζόταν από την Τουρκία και το Κατάρ, και είχε και τις ευλογίες της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Και φυσικά ο ISIS χτυπούσε και τους Κούρδους της Συρίας, κάτι θετικό για την Τουρκία, και δημιουργούσε διχόνοια ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ σε σχέση με τον ISIS και τους Κούρδους.

Αν θέλεις να κάνεις Ιρανική Άνοιξη χρησιμοποιείς τους Κούρδους και τους Αζέρους του Ιράν, οι οποίοι αποτελούν το 30% περίπου του πληθυσμού του Ιράν. Οι Αζέροι είναι Σιίτες σοσιαλιστές, και οι Ιρανοί ξεσηκώνουν στο Αζερμπαϊτζάν τους Ισλαμιστές, και οι Αζέροι συνεργάζονται με τους Ισραηλινούς εναντίον του Ιράν. Οι Αζέροι δίνουν πετρέλαιο στο Ισραήλ και οι Ισραηλινοί δίνουν όλα στους Αζέρους. Αν και τώρα τα βρήκαν κάπως οι Ιρανοί με τους Αζέρους, και οι Ισραηλινοί προσέγγισαν τον μεγάλο αντίπαλο των Αζέρων, την Αρμενία.

Και υπάρχει στο Ιράν και το 6% των Lurs, το 2% των Baloch και το 2% των Αράβων του Ιράν.

Εικόνα Demographics of Iran




Βλέπετε μάλιστα ότι ολόκληρο το βορειοδυτικό τμήμα του Ιράν αποτελείται από Αζέρους (πράσινο) και από Κούρδους (καφέ), και σε έναν ενδεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο, αν η Τουρκία είναι αντίπαλος των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να ενώσουν το Κουρδιστάν με το Αζερμπαϊτζάν, και την Κασπία Θάλασσα και την Μεσόγειο. Όταν λέω οι ΗΠΑ εννοώ και οι Βρετανοί και οι Γάλλοι αν είναι με τους Αμερικανούς, γιατί η Ανατολική Μεσόγειος ενδιαφέρει πολύ περισσότερο τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς, παρά τους Αμερικανούς, τους οποίους ενδιαφέρει πολύ περισσότερο ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός παρά η Μεσόγειος.

Τέλος πάντων, με τα σημερινά δεδομένα αυτές οι εξεγέρσεις ενισχύουν τον Ρουχανί έναντι των σκληρών Ισλαμιστών, άσχετα αν ο Τραμπ θέλει να το πιστωθεί για να ενισχύσει το προφίλ του στις ΗΠΑ. Οι Ιρανοί έχουν κλείσει τα social media, και αυτό είναι μεγάλο κέρδος και για τον Ρουχανί και για τους αντιπάλους του σκληρούς Ισλαμιστές, και ανά πάσα στιγμή το επιθυμούν οι Φρουροί της Επαναστάσεως μπορούν να κάνουν μία πολύ πιο σκληρή χούντα.

Να πω ότι οι Ισραηλινοί είχαν φτάσει πριν 3 χρόνια πολύ κοντά στο να δολοφονήσουν τον αρχηγό των Φρουρών της Επαναστάσεως για τις εκτός Ιράν επιχειρήσεις, τον υπεύθυνο δηλαδή για την τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, την υποστήριξη οργανώσεων στο εξωτερικό κλπ, (Στρατηγόw Qassem Soleimani), αλλά τους είχαν εμποδίσει οι ΗΠΑ. Φαντάζομαι για να μην υπάρξει όξυνση και δημιουργηθεί πρόβλημα στην συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν στο Ιράκ εναντίον του ISIS. Τώρα όμως οι ΗΠΑ έδωσαν στους Ισραηλινούς το πράσινο φως προκειμένου να δολοφονήσουν τον Στρατηγό Soleimani αν καταφέρουν να τον εντοπίσουν ξανά.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top