GuidePedia

0

Όπως πρώτοι είχαμε γράψει η Τουρκία εδώ και περίπου μια εβδομάδα επιτίθεται σε θέσεις του κουδικού YPG στην Βόρεια Συρία. Το YPG έχει παίξει, αλλά και συνεχίζει να παίζει, κύριο ρόλο στην καταστροφή του ISIS. Ενισχυμένο με αμερικανικά όπλα κατά κύριο λόγο, έχει καταφέρει σημαντικές νίκες απέναντι στους ισλαμιστές εγκληματίες του ISIS.



Η ενίσχυση του YPG είναι κάτι που η Τουρκία δεν είδε ποτέ θετικά, καθώς το YPG συνδέεται (κατά την Τουρκία) με το PKK, και αργά ή γρήγορα, θα αποτελέσει κίνδυνο για την ίδια τη Τουρκία. Η αλήθεια είναι πως το PKK είναι πλέον σε άμυνα στην Τουρκία, η τεχνολογία και τα νέα όπλα έχουν φέρει σε άσχημη θέση το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη, νέα επιθετικά ελικόπτερα, κατευθυνόμενα όπλα έχουν συντελέσει σε στρατιωτική ήττα του ΡΚΚ. Το YPG όμως, στην άλλη μεριά των συνόρων μπορεί να δράσει ανενόχλητα. Η λύση για την Τουρκία είναι απλή, κήρυξε το YPG τρομοκρατική ομάδα. Και όποιος το υποστηρίζει, τρομοκράτης κι αυτός, δηλαδή, και οι ΗΠΑ υποθάλπτουν τρομοκράτες!



Η Τουρκία έχει προσπαθήσει πολλές φορές να χτυπήσει τους Κούρδους στην Συρία, ειδικά την περίοδο που αυτοί επέλαυναν προς Ράκκα. Τότε, κάτι τέτοιο θα έφερνε την -πολύ σκληρή- αντίδραση των ΗΠΑ, που χρησιμοποιούν το YPG σαν τον αντι-ISIS στρατό, την εποχή της μάχης της Ράκκα. Τώρα όμως το ISIS έχει ελάχιστα προπύργια μέσα στην έρημο, οι δυνάμεις τους βρίσκονται μόνο στην Ντέιρ Ελ Ζορ, και σύμφωνα με τους Τούρκους έχουν ηττηθεί. Άρα, λένε ξεκάθαρα, οι Κούρδοι έκαναν την δουλειά τους, άστε μας να κάνουμε εμείς την δική μας (να «καθαρίσουν» τους Κούρδους του YPG).

Η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου δεν ολοκληρώθηκε σε πλήρη εισβολή, με άρματα μάχης και ΤΟΜΑ. Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει τουλάχιστον 60 άρματα με συστήματα αντιμετώπισης αντιαρματικών πυραύλων. Μια πληροφορία είναι πως έχουν τοποθετηθεί ουκρανικά συστήματα . Αυτό γιατί οι Κούρδοι είναι πρωταθλητές στο σπορ της καταστροφής τουρκικών αρμάτων μάχης , παρά το γεγονός ότι πλέον οι Τούρκοι έχουν αποκτήσει αρκετή εμπειρία σε μάχες σε κατοικημένες περιοχές.


Κάπου εδώ ξεκινά η παραπλάνηση. Τουρκικό πυροβολικό και αεροπορία σφυροκοπούν τους Κούρδους. Δύσκολη αποστολή, καθώς είναι δύσκολο να χτυπήσεις μη οργανωμένο στρατό, διάσπαρτο σε μεγάλη έκταση. Θεωρητικά έχουν ενημερώσει τους Ρώσους, που σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους για να μην πληγούν. Πρακτικά σίγουρα υπάρχει κάποια συμφωνία, δεν γίνεται η Τουρκία να πετά στην Συρία και να βομβαρδίζει χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.

Η Συρία αντέδρασε, και είπε πως θα καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη, αλλα η τουρκική απάντηση ήταν σαφής, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε «είστε διαλυμένοι, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, μόνο οι Ρώσοι μπορούν να μας πειράξουν αλλά δεν θέλουν». Πάντως η Τουρκία καλού κακού μετέφερε ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Koral στην περιοχή πλησίον του Αφρίν, μπας και οι Σύροι μεταφέρουν κάποιο S-200 ή Pantsir στην περιοχή. Το σύστημα Koral, αμιγώς τουρκικό είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει και σαν Ελλάδα.
To KORAL

Πάντως τα τουρκικά αεροσκάφη κάνουν αφέσεις όπλων εντός της τουρκικής επικράτειας, η Συρία δεν μπορεί να τα πειράξει εκτός κι αν βάλλει εναντίον τους ενώ αυτά πετούν πάνω από τουρκικά εδάφη.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως προς στιγμήν δεν σκοπεύουν να πάνε σε πλήρη εισβολή. Αντίθετα εμπλέκουν κομμάτι αυτού που αποκαλείται FSA (Free Syrian Army), και των τουρκμένων συμμάχων τους, που μάλιστα εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα κάνουν χρήση των ειδικών δυνάμεων. Η τακτική τους είναι η χειρουργική κρούση με ειδικές ή συνεργαζόμενες δυνάμεις, με υποστήριξη πυροβολικού ή αεροπορίας. Έτσι δεν διακινδυνεύουν υψηλές απώλειες, και δεν φτάνουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στα άκρα.

Οι τελευταίες θέλουν το YPG κατά πάσα πιθανότατα σαν έναν μόνιμο σύμμαχο στην περιοχή, σαν αντίβαρο στην διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του Ιράν. Πάντως η Τουρκία δεν φαίνεται να προχωρά σε κανονική εισβολή. Αν θα το κάνει, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα παίξει το χαρτί της διπλωματίας. Και μέχρι σήμερα είναι εξαιρετική παίκτρια.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top