GuidePedia

0

Μετά από πολλαπλές… «επιθέσεις τρολς» διαφόρων εθνικοτήτων και αναπαραγωγή εκ μέρους όσων έχουν τη θετική προδιάθεση άκριτης αναπαραγωγής όσων σερβίρονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, το σίριαλ των «τουρκικών S-400» έλαβε τέλος, καθώς υπογράφτηκαν στην ‘Άγκυρα τα συμβόλαια προμήθειας τεσσάρων συστοιχιών του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας, μακρού βεληνεκούς.

Όπως είχε μεταδοθεί τις προηγούμενες ημέρες, η συμφωνία ανέρχεται σε ύψος περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν εκτοξευθεί προς τους Τούρκους από το «δυτικό στρατόπεδο» από το οποίο η Τουρκία έχει επί της ουσίας αποσκιρτήσει, μόνο που αυτό αρνείται να το αποδεχθεί για… ψυχολογικούς ή/και στρατηγικούς λόγους, ας μην εκπλαγούμε αν τα «φανερά αντίμετρα» αποδειχθούν έως και ανύπαρκτα.

Οι Τούρκοι θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα συστήματα στις αρχές του 2020 και έχουν αφήσει να διαφανεί ότι μία συστοιχία τουλάχιστον θα διατεθεί για την «προστασία» των δυνάμεών τους στο δυτικό τμήμα της χώρας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να «σκεπάζουν» ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, άρα και να «απαγορεύουν» στα ελληνικά μαχητικά να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Αυτό, πέρα από ένα δυσεπίλυτο αμυντικό πρόβλημα για την ελληνική πλευρά, βάζει «βόμβα» και στα θεμέλια της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς το ΝΑΤΟ θα κληθεί να απαντήσει όχι με μισόλογα, αλλά ξεκάθαρα, ποια σκοπεύει να είναι η στάση του απέναντι στη σαφέστατη απειλή απέναντι στην ελληνική ασφάλεια και τη δυνατότητα της χώρας μας να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Διότι εάν η απάντηση είναι η γνωστή που ακούγαμε τόσα χρόνια, με την τακτική «Πόντιου Πιλάτου», τότε και η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει όχι πλέον ένα τακτικό – επιχειρησιακό, αλλά ένα στρατηγικό πρόβλημα, το οποίο είναι… δώρο της Ρωσίας στη Συμμαχία, διά του χρήσιμου ηλίθιου της συγκυρίας.

Λύσεις υπάρχουν, χωρίς καν να τεθεί υπό αμφισβήτηση το «ανήκουμε στη Δύση». Δεν θα αρέσουν όμως. Εκτός κι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιτρέψουν λύσεις στις οποίες κάποτε αντιδρούσαν, παρότι το τότε πρόβλημα αποτελούσε – και αποτελεί μικρογραφία του σημερινού.

Ας μην πανικοβάλλεται κανείς πάντως, καθώς ό,τι και να κάνει η Τουρκία, θα παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στα ανατολικά της παράλια και η Ελλάδα πάντα θα μπορεί να την απειλή αξιόπιστα, εάν δεν ολιγωρήσει, με την επιβολή δυσβάστακτου κόστους…

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top