GuidePedia

0

Ακόμα και την τρέχουσα εβδομάδα θα μπορούσαν να «πέσουν υπογραφές» ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία για τους S-400, πιθανότατα για 2+1 συστοιχίες, εάν επιλυθούν κάποια τελευταία ζητήματα στον τεχνολογικό τομέα, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα το είδος και το ποσοστό τεχνολογίας που θα μεταφερθεί στην τουρκική πλευρά, μας ενημέρωσε πριν μερικές ώρες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών.

Στις δηλώσεις του ο Μεβλούτ εξήγησε πως αν απαιτηθεί, Ρώσοι ειδικοί θα αναλάβουν να επιλύσουν τα όποια προβλήματα στη φάση ανάπτυξης του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μακρού βεληνεκούς, στην Τουρκία. Παράλληλα προχώρησε σε διάψευση των πληροφοριών που διέρρευσαν περί της προοπτικής φιλοξενίας ρωσικών στρατευμάτων στη στρατιωτική βάση που θα φιλοξενεί τους S-400 στην Τουρκία από το έτος 2019.

Τέτοιες διαρροές σχεδόν πάντα κάνουν την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς οι κύριοι δρώντες δείχνουν μεγάλη επιμέλεια στη μελέτη των εγχειριδίων ψυχολογικού πολέμου και επιχειρήσεων παραπληροφόρησης, βγαλμένα μέσα από τις πιο σκοτεινές ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.

Στη σχετική με τους S-400 ειδησεογραφία, οι δηλώσεις του προέδρου του ρωσικού Εθνικού Ινστιτούτου Στρατηγικής, Μιχαήλ Ρμίζοφ, δημιούργησαν σύγχυση, καθώς έκανε λόγο για βάση εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης του συστήματος στην Τουρκία, λέγοντας βέβαια προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η λέξη «βάση» και να γίνεται αντιληπτό ότι οι Ρώσοι θα μεταφέρουν στρατεύματα.

Βέβαια, καλό θα ήταν να περιμένουμε, αφού η ρωσική στάση, πολύ συχνά ακολουθεί τη μέση οδό. Ούτε βάσεις, ούτε και απουσία στρατευμάτων… υπάρχει μια μεγάλη «γκρίζα ζώνη» στην οποία τα πάντα κινούνται, όπου τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, για λόγους τακτικής, δεν θα τους πείραζαν να «παίξουν», στο πλαίσιο των σχέσεων του καθενός με τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Άλλωστε, κάποια συμφέροντα έφεραν τις δυο χώρες κοντά, αν και η λυκοφιλία αυτή δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα, όπως αυτή γεννήθηκε με τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τέτοιες καταστάσεις, όταν ανατρέπονται, το «αισθάνεται» ολόκληρη η υφήλιος…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top