Μέχρι το 2030 η Τουρκία θα έχει αντικαταστήσει όλα τα αμερικανικά μαχητικά F-16 που διαθέτει με το τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής μαχητικό «στελθ» TFX.
Η πρώτη του πτήση θα γίνει το 2023 και θα πετάει με δύο φορές την ταχύτητα του ήχου.
Η ανάπτυξη του μαχητικού ξεκίνησε με μια σημαντική συμφωνία μεταξύ της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας TUSAŞ/TAI και της Βρετανίας, που υπογράφηκε στην Άγκυρα παρουσία της Τερέζα Μέι και του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ τον Ιανουάριο του 2017.
Η συμφωνία είναι αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών και από την στιγμή που το μαχητικό θα πετάξει αναμένεται να παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι το 2070.
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό γράφει η Hurriyet, η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα έχουν την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν μαχητικά 5ης γενιάς.
Το TFX 2023 θα έχει μήκος 19 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα.
Οι πρώτες παραδόσεις στην τουρκική πολεμική αεροπορία αναμένονται πριν το 2030 αντικαθιστώντας τα F-16.
Ομως η είδηση αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον γνωρίζοντας την ιδιοσυγκρασία του Ρ.Τ.Ερντογάν και τις κινήσεις που έχει κάνει προς Ρωσία.
Χτες τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως η Ρωσία θα λάβει κάποιου είδους στρατιωτική διευκόλυνση από την Τουρκία. Την είδηση αυτή μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνεται στους «κρυφούς» όρους της συμφωνίας για την αγορά των συστημάτων S-400.
Ακόμη δεν είναι γνωστό για τι βάση θα πρόκειται, εάν δηλαδή θα πρόκειται για ναυτική διευκόλυνση, ή για αεροπορική ή για οτιδήποτε άλλο, ούτε αν ρωσικές δυνάμεις θα φιλοξενηθούν σε ήδη υπάρχουσες τουρκικές εγκαταστάσεις.
Ακόμη στα ιδια δημοσιεύματα αναφέρονται λεπτομέρειες αναφορικά με την τοποθέτηση των ρωσικών συστημάτων S-400.
Δύο συστοιχίες πρόκειται να τοποθετηθούν στα σύνορα με τη Συρία (για το φόβο των «Ιουδαίων»), μια συστοιχία κάπου σε Μεσογειακή ακτή (δεν αποκλείεται η περιοχή απέναντι από την Κύπρο) και μια στη Μαύρη Θάλασσα.
Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Nurettin Canikli δήλωσε ότι το σύστημα ελέγχου των πυραύλων θα είναι κάτω από τον πλήρη τουρκικό έλεγχο.
Τα ρώτα συστήματα αναμένεται να παραδοθούν το 2019 και το συνολικό κόστος της συμφωνίας ανέρχεται στα 2,5 δισ.$.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου Ρώσοι ειδικοί μπορεί α αναλάβουν την υποστήριξη των S-400 όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Σε ότι αφορά του S-400 σχεδιάζουμε να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.
Εάν όμως χρειαστεί θα εμπλέξουμε Ρώσους ειδικούς, είτε στρατιωτικούς είτε πoλίτες», είπε ο Τσαβούσογλου.
Δημοσίευση σχολίου