GuidePedia

0

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν στάση ουδετερότητας στην αντιπαράθεση των Κούρδων με τους Ιρακινούς, δεν συμφωνεί και πολύ μαζί του όμως ένα σημαντικό τμήμα του Κογκρέσου που βλέπει στους Κούρδους τους μοναδικούς αξιόπιστους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η στάση του Τραμπ είναι εξ ορισμού προβληματική πέραν της συμμαχίας με τους Κούρδους κατά των τζιχαντιστών του ISIS και πέραν του προτέρου «μη έντιμου αμερικανικού βίου» στη σχέση τους με τους Κούρδους, τους οποίους κατηγορούνται ότι «πρόδωσαν» σε δύσκολες στιγμές της Ιστορίας τους. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι στις μάχες των τελευταίων ωρών έχασαν 200 μαχητές Πεσμεργκά…

Είναι εξαιρετικά πρόσφατη η αλλαγή πολιτικής απέναντι στο σιιτικό Ιράν το οποίο έχει κυριολεκτικά δαιμονοποιήσει, ενώ στην περίπτωση των Ιρακινών που ελέγχονται πλήρως από τους Ιρανούς και επικρατεί το σιιτικό στοιχείο, ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική, με την μια περίπτωση να έρχεται σε σύγκρουση με την άλλη.

Το Κογκρέσο λοιπόν (κορυφαία στελέχη και των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών) απειλεί τους Ιρακινούς με μπλοκάρισμα της αποστολής όπλων, εξαιτίας του ότι χρησιμοποιούνται εναντίον των Κούρδων. Οι ιρακινές δυνάμεις, σιιτικών πολιτοφυλακών συμπεριλαμβανομένων, προελαύνουν κατά των Κούρδων χρησιμοποιώντας άρματα μάχης Abrams και ελαφρά τεθωρακισμένα αναγνώρισης Humvee (βλ. βίντεο από τις μάχες στην περιοχή).

Ωστόσο, η απειλή να σταματήσουν οι ΗΠΑ την παράδοση αμερικανικών οπλικών συστημάτων στους Ιρακινούς μπορεί να μην είναι και πολύ σοβαρή, τόσο διότι υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι αντικαταστάτες που εποφθαλμιούν να επωφεληθούν από την επιδείνωση των σχέσεων της Βαγδάτης με την Ουάσιγκτον, όσο και διότι ενώπιον του «επάθλου» τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Κιρκούκ οι Ιρακινοί απλά δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top