GuidePedia

0

Σάββας Καλεντερίδης
Το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν, που αναμένεται να διεξαχθεί τις 25 Σεπτεμβρίου 2017, στην κυριολεξία έχει συνταράξει τα θεμέλια του τουρκικού κράτους. Παρακολουθώντας κανείς τις δηλώσεις του Ερντογάν, του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, διαφόρων αξιωματούχων αλλά και απόστρατων αξιωματικών που διετέλεσαν αρχηγοί κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ), διαπιστώνει ότι και η επιφανειακή και η βαθιά Τουρκία βλέπει πλέον τον κίνδυνο όχι προ, αλλά εντός των πυλών.

Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός, άσχετα αν δεν μπορούν να τον κατανοήσουν ορισμένοι στην Ελλάδα.

Αν κυκλοφορήσει διαβατήριο με τη λέξη Κουρδιστάν, αν έξι εκατομμύρια Κούρδοι αποκτήσουν κράτος που θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, αν έξι εκατομμύρια Κούρδοι βροντοφωνάξουν «είμαστε επιτέλους ελεύθεροι», τότε καμία δύναμη δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει τα άλλα τριάντα εκατομμύρια Κούρδους που κατοικούν στη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν να αγωνιστούν, για να μπορέσουν κάποια μέρα να βροντοφωνάξουν κι αυτοί και να πουν «είμαστε κι εμείς επιτέλους ελεύθεροι».

Μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου θα δημιουργηθούν σταδιακά τέτοιες συνθήκες, που κανένα τουρκικό άρμα Μ-60, αεροσκάφος F-16 ή επανδρωμένο αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ δεν θα μπορεί να σκοτώνει ελεύθερα τους Κούρδους στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν.

Από τις 26 Σεπτεμβρίου αλλάζουν όλα όχι μόνο στην περιοχή της Μεσοποταμίας, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η διαδικασία θα είναι μακρά και δύσκολη για τους Κούρδους, και ιδιαιτέρως βασανιστική για την Τουρκία.

Σε αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη γεωπολιτική ανατροπή του 21ου αιώνα, εκτός από τα κράτη και τους λαούς της περιοχής εμπλέκονται μεγάλες και μεσαίες δυνάμεις, καθώς και τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Όμως η κατεύθυνση των εξελίξεων θα είναι αυτή που περιγράψαμε. Και ειλικρινά αξίζει τον κόπο να τις παρακολουθούμε εμείς οι Έλληνες, γιατί από αυτές επηρεάζεται η ισορροπία και ο συσχετισμός δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, με ευνοϊκό τρόπο για την Κύπρο και την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά καλώ τους Έλληνες στρατηγιστές να πάρουν τα μολύβια και να αρχίσουν δουλειά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top