GuidePedia

0

Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει δηλώσει δημοσίως ότι τάσσεται ανοικτά υπέρ ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν, με την ελπίδα να περιορίσει την επιρροή του Ιράν, αλλά και να απαντήσει στην Τουρκία.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι προγραμματισμένο για τις 25 Σεπτεμβρίου, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης, του Ιράν και της Τουρκίας, ακόμη και των ΗΠΑ.

 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ ζήτησε τη Δευτέρα την αναστολή της διεξαγωγής του, ενώ ο ισχυρός αντιπρόεδρος της χώρας και πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει επισημάνει ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «δεύτερου Ισραήλ» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τάχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ «των νόμιμων προσπαθειών του κουρδικού λαού να αποκτήσει το δικό του κράτος».

Αυτή η άποψη δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του πρώην στρατηγού Γιάιρ Γκολάν, ο οποίος στις αρχές του μήνα είχε εκφράσει την υποστήριξή του σε ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. «Με δεδομένη την παρουσία του Ιράν στα ανατολικά και την αστάθεια στην περιοχή, μια κουρδική οντότητα σταθερή, ισχυρή και συγκροτημένη στο μέσο αυτού του βάλτου δεν είναι κακή ιδέα», είχε επισημάνει ο στρατηγός Γκολάν στη διάρκεια ομιλίας του στο Washington Institute for Near East Policy.

Σε αυτή την ομιλία είχε επίσης υπενθυμίσει «την καλή συνεργασία με τον κουρδικό λαό από τις αρχές της δεκαετίας του 1960». Επίσης για τον Γκίντεον Σάαρ, πρώην υπουργό του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, «οι Κούρδοι ήταν και εξακολουθούν να είναι αξιόπιστοι και μακροχρόνιοι σύμμαχοι του Ισραήλ, διότι είναι, όπως κι εμείς, μειονότητα στην περιοχή».

 «Αρκεί να παρατηρήσει κανείς την κατανομή των Κούρδων σε έναν χάρτη για να κατανοήσει ότι μπορούν να αποτελέσουν φράγμα στην επέκταση του ακραίου ισλάμ. Εξάλλου επί του πεδίου έχουν πολεμήσει αποκλειστικά κατά του Ισλαμικού Κράτους», πρόσθεσε.

Και οι Κούρδοι έχουν «πάντα διατηρήσει καλές σχέσεις με τον εβραϊκό λαό και το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Σάαρ.

 Η Όφρα Μπέντζιο, διευθύντρια του προγράμματος κουρδικών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, υπενθυμίζει από την πλευρά της ότι το Ισραήλ είχε προσφέρει μυστικά στρατιωτική βοήθεια και πληροφορίες, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια στο Κουρδιστάν τη δεκαετία 1965-1975.

 Όταν οι Εβραίοι που ζούσαν στο Ιράκ έπεσαν θύματα παρενοχλήσεων από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι Κούρδοι ήταν αυτοί που τους βοήθησαν να διαφύγουν, αποκαλύπτει η συγγραφέας του βιβλίου: «Οι Κούρδοι στο Ιράκ: δημιουργία ενός κράτους εν κράτει».

Ο πρώην ηγέτης των Κούρδων Μουσταφά Μπαρζανί έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ισραήλ, όπως και ο γιος του Μασούντ, νυν πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά και πολλοί άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με την Μπέντζιο, ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως «ζώνη προστασίας ενάντια σε εξτρεμιστικά στοιχεία από το Ιράν και αλλού», αναφερόμενη στο ΙΚ και τις ιρακινές σιιτικές πολιτοφυλακές.

 «Ένα κοσμικό, δημοκρατικό, μετριοπαθές Κουρδιστάν θα αποτελέσει ένα θετικό στοιχείο για την περιοχή», τονίζει η Μπέντζιο. Για τον λόγο αυτό ο Νετανιάχου θα πρέπει «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στις ΗΠΑ ώστε να ενισχύσει τους Κούρδους σε μια κρίσιμη στιγμή της εθνικής τους μάχης», σημειώνει ο Σάαρ. Μάλιστα η εφημερίδα Haaretz εκτιμά ότι τασσόμενος υπέρ ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, ο Νετανιάχου θέλησε να μιμηθεί τη στήριξη που είχε προσφέρει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Χαμάς.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top