GuidePedia

0

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ δεσμεύθηκε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας την ερχόμενη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου παρά την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, της Τουρκίας, του Ιράν, αλλά και τις ενστάσεις περί ακατάλληλης χρονικής συγκυρίας από την πλευρά των συμμάχων των Κούρδων στον συριακό εμφύλιο, Αμερικανών.

Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG: Kurdish Regional Government) σχεδιάζει να διεξαγάγει το δημοψήφισμα ακόμα και σε αμφισβητούμενες από άλλους περιοχές, όπως η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ και ορισμένων περιοχών της βόρειας επαρχίας Νινευή.

«Το δημοψήφισμα δεν είναι πλέον στα χέρια μας ή στα πολιτικά κόμματα, είναι στα χέρια του λαού», δήλωσε ο επικεφαλής της KRG Μασούντ Μπαρζανί την Παρασκευή σε χιλιάδες υποστηρικτές που γέμισαν το στάδιο Franso Hariri στην πρωτεύουσα των Κούρδων Ερμπίλ

Μετά από μια σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η κυβέρνηση της Τουρκίας αποκάλεσε το δημοψήφισμα ως «παράνομο και απαράδεκτα». Σε περίπτωση που η ψηφοφορία προχωρήσει, η Άγκυρα δήλωσε ότι θα κρατήσει «όλες τις επιλογές» στο τραπέζι.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας ισχυρίστηκε επίσης ότι μια κίνηση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν θα αποτελούσε απειλή για την «ασφάλεια της Τουρκίας και την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».
πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top