GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ερωτηματικά γεννά η σιωπή της Άγκυρας στο επικείμενο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Μεσούτ Μπαρζανί και μέλος του πολιτικού γραφείου του Κόμματος του (ΚDP) Hosyar Zebari, καμία χώρα δεν αμφισβητεί το δικαίωμα των Κούρδων να προσδιορίσουν το μέλλον τους. Κατά την άποψη του μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα του διαφωνεί με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των Κούρδων . Τόνισε, επίσης ότι κάποιες χώρες διαφωνούν με την ημερομηνία διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος και όχι με αυτό το ίδιο το Δημοψήφισμα.

Ο λαλίστατος σουλτάνος που απειλεί θεούς και δαίμονες, τα βάζει με όλο τον κόσμο ,στο καυτό κουρδικό ζήτημα τηρεί σιγή ιχθύος. Τι συμβαίνει άραγε; Μήπως έχει κάνει καμία συμφωνία με τον Μπαρζανί ή μήπως φοβάται να τα βάλει με την Ουάσιγκτον;

Κατά τα άλλα συνεχίζει ακάθεκτος να απειλεί την Κύπρο και να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο. Συνεχίζει επίσης να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών και να σφετερίζεται την περιουσία των Μειονοτήτων, τις οποίες οφείλει να προστατεύει βάσει των διατάξεων της Συνθήκης της Λοζάννης.

Η 94η επέτειος της υπογραφής της Συνθήκης επεφύλαξε μια έκπληξη στους Συροχαλδέους που ζουν στο Μαρντίν. Με προεδρικό διάταγμα υφάρπαξαν θρησκευτικά ακίνητα της Μειονότητα. Η παράγραφος 3 του άρθρου 42 της Συνθήκης ορίζει ότι “…..το κράτος θα εξασφαλίζει κάθε είδους διευκολύνσεις και άδειες για την λειτουργία των βακουφίων, των θρησκευτικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων…”

Με Προεδρικό Διάταγμα επίσης έκλεισαν την ¨Ενωση Σωματείων Συροχαλδέων και έθεσαν υπό κράτηση τον πρόεδρο της Yuhanna Aktas, ο οποίος δήλωσε “φοβάμαι ότι με άλλο προεδρικό διάταγμα θα μας κάνουν Μουσουλμάνους”….

Η Συνθήκη της Λοζάννης δεν προστατεύει μόνο τις μη Μουσουλμανικές Μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, αλλά όλους του πολίτες που έχουν την τουρκική ιθαγένεια αλλά μιλούν άλλη γλώσσα διαφορετική από την τουρκική. Δηλαδή οφείλει η Άγκυρα να προστατεύσει και τα δικαιώματα των Κούρδων….

Κάποτε θα πρέπει κάποιοι να λογοδοτήσουν για όλα αυτά τα εγκλήματα που διέπραξαν και διαπράττουν ανενόχλητα , καθημερινά.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top