GuidePedia

0

«Τι είδους Κύπρο θέλεις;», με ρώτησαν. Να σας πω. Θέλω μιαν κολλημένη Κύπρο και όχι ενωμένη. Δηλαδή μιαν ενιαία Κύπρο...

«Τι είδους Κύπρο θέλεις;», με ρώτησαν. Να σας πω. Θέλω μιαν κολλημένη Κύπρο και όχι ενωμένη. Δηλαδή μιαν ενιαία Κύπρο. Αφού η ενωμένη Κύπρος απέκτησε το νόημα των δύο χωριστών περιοχών, θεωρώ πιο κατάλληλο να την αποκαλώ «κολλημένη».

Ένα νησί με ενιαίο έδαφος που δεν είναι μοιρασμένο σε δύο χωριστές περιοχές. Σαν να σας ακούω από τώρα να το αποκαλείτε «ουτοπία» αυτό. Και εκπλήττομαι στα αλήθεια πώς σας μπόλιασαν με τόσο εθνικισμό ώστε να μπορείτε να αποκαλείτε ουτοπία μια τέτοια πραγματικότητα.

Πώς μετέτρεψαν σε ουτοπικό και κατέστησαν ανέφικτο κάτι που ήταν εφικτό; Σαστίζω. Σύμφωνα με το μητρώο μου θεωρούμαι Τουρκοκύπριος, αλλά εγώ ούτε Τούρκο ούτε Έλληνα νιώθω τον εαυτό μου. Κατ’ εμένα οι άνθρωποι χωρίζονται σε δύο είδη: Τους καλούς και τους κακούς.

Και μόνο δύο έθνη υπάρχουν στον κόσμο. Οι πεινασμένοι και οι χορτάτοι. Έτσι βλέπω τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Μπορεί να έχουμε ζήσει πολύ αιματηρά γεγονότα και τραγωδίες σε αυτό το νησί, αλλά πιστεύω ότι όλα αυτά οφείλονται στη βλακεία μας. Και ουδέποτε έχασα την ελπίδα μου ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε αδελφικά σαν άνθρωποι. Διότι αυτό είναι η ζωή ουσιαστικά. Να ζει κανείς.
Δεν αξίζει ο θάνατος για καμία σημαία. Για εμένα δεν υπάρχει ζήτημα τουρκικών δικαιωμάτων και ελληνικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν τα δικαιώματα όλων μας. Όλων όσοι ζουν σε αυτό το νησί. 

Πρέπει όλοι να μπορούν να ζουν ελεύθερα σε αυτά τα εδάφη, από την Πάφο μέχρι το Ριζοκάρπασο. Πρέπει να μπορούν να εγκαθίστανται όπου επιθυμούν, να φτιάχνουν επιχειρήσεις και να διακινούνται ελεύθερα.

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα απολύτως σύνορο. Πιστεύω ότι οι καλοί άνθρωποι είναι περισσότεροι από τους κακούς σε αυτό το νησί και ότι δεν θα μπορέσουν να αφανίσουν το καλό ό,τι και να γίνει. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους μας. Δεν νομίζω ότι μετά από τόσο πόνο που ζήσαμε θα κάνουμε ξανά τέτοιες βλακείες.

Δεν έχει καμία σημασία για εμένα αυτό που αποκαλείτε εκ περιτροπής προεδρία. Θέλει ας είναι Έλληνας θέλει ας είναι Τούρκος. Δεν κοιτάζω την ιδιότητα του Έλληνα ή του Τούρκου. Κοιτάζω την ιδιότητα του ανθρώπου. Ένα κράτος. Ένας λαός. Μια ταυτότητα. Μάλιστα, να μην αναγράφεται Τούρκος ή Έλληνας στις ταυτότητές μας. Να αναγράφεται μόνο «Κύπριος». Δεν γίνεται; Εγώ το δέχτηκα αυτό προ πολλού, αλλά δεν ξέρω πόσοι άλλοι το δέχονται.

Αφότου τέθηκαν στο τραπέζι οι ιδέες για ομοσπονδία στην Κύπρο, μετατράπηκε σε έγκλημα σχεδόν να υποστηρίζει κανείς μιαν ενιαία Κύπρο. Μπορείτε να το σκεφτείτε; Είναι έγκλημα να υπερασπίζεται κανείς μιαν ενιαία Κύπρο χωρίς σύνορα. Δεν ανέχονται καν να ζητάμε το ενιαίο της πατρίδας μας. Δεν θέλουμε στρατό εδώ. Είναι έγκλημα; Δεν θέλουμε εγγυητές. Είναι έγκλημα; Τι είναι αυτό μωρέ; Έχασαν τόσο πολύ τον εαυτό τους ώστε συκοφαντούν αυτόν που θέλει μιαν ενιαία Κύπρο αποκαλώντας τον «αντίπαλο της λύσης»; Υπάρχει ένας τύπος στην ομάδα UniteCyprusNow.
Ο Εβρέν Ινάντσογλου. Κρύφτηκε ανάμεσα στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γράφει πολλά. Μας βρίζει ακατάσχετα. Είναι απασχολημένος με το να με συκοφαντεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ρίχνει λάσπη. Προσπαθεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους να μην με πιστεύουν. «Ποιος είναι ο Σενέρ Λεβέντ και τον λαμβάνετε υπόψη;», λέει. Πολλοί θεωρούν τον εαυτό τους κάτι το σπουδαίο, αλλά φαίνεται ότι αυτός νομίζει ότι είναι πολύ σπουδαίος! Αν όλοι σε αυτή την ομάδα είναι σαν αυτόν, σημαίνει ότι δεν έχουν υπόθεση και αυτοί! Και ούτε από αυτούς θα δει χαΐρι η Κύπρος. Σας το λέω.

Κοίτα, κύριε Εβρέν. Αν δεν ξέρεις ποιος είμαι, διάβασε καλά αυτά που γράφω εδώ. Εκδίδω μια καθημερινή εφημερίδα εδώ και είκοσι χρόνια σε αυτή τη χώρα. Και έστω και αν εσύ δεν ξέρεις, όλοι ξέρουν ποιοι είμαστε. Εσύ ποιος είσαι; Μήπως δεν ξέρω τι σκατά κάνεις σε εκείνη την ομάδα; Εκπλήττομαι με εκείνους που δέχτηκαν εσένα και τους όμοιούς σου ανάμεσά τους ως οπαδούς της ειρήνης.

Από εσένα δεν μπορεί να γίνει χωριό ή πόλη. Αλλά μπορεί κάλλιστα να γίνει επαρχία. Επαρχία της Τουρκίας! Η 82η επαρχία! Αν αυτό το νησί ακόμα δεν πέτυχε τη λύση και την ειρήνη, αυτό οφείλεται άλλωστε σε κάποιους σαν εσένα. UniteCyprusNow! Ε εσείς αδέλφια και μη αδέλφια. Αυτοί είστε; Θα πετύχετε τον στόχο σας συκοφαντώντας όσους αγωνίζονται για πραγματική λύση και ειρήνη σε αυτό το νησί; Το δοκίμασαν πολλοί πριν από εσάς αυτό. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Και θα το καταφέρετε εσείς;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου