GuidePedia

0

Σε ετοιμότητα τέθηκαν οι Τούρκοι πεζοναύτες στην ναυτική βάση Foça για αμφίβιες επιχειρήσεις ενώ το ερευνητικό σκάφος Barbaros, ξαφνικά το βράδυ της Παρασκευής ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς τα δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα του Σαββάτου πλέει ανοιχτά της Πάφου, με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας mignatiou.com, που επικαλείται έγκυρες κυπριακές κυβερνητικές πηγές.

Με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκετά μίλια μακριά από το σημείο στο οποίο έχει εγκατασταθεί το γεωτρύπανο West Capella, στο Οικόπεδο 11.

Η Τουρκία έχει αμφισβητήσει ανοιχτά τα Οικόπεδα 5 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Πιθανότατα η αλλαγή ρότας του «Μπαρμπαρός» σχετίζεται με κάποιο τουρκικό σχέδιο πρόκλησης θερμού επεισοδίου μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν είχε εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του Barbaros στην περιοχή, κάτι που θα ήταν παράνομο, σημειώνει η ιστοσελίδα, καθώς η αρμοδιότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην Κύπρο.

Λόγω της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο Οικόπεδο 11, το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί. Υπενθυμίζεται ότι δυο γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην Δύναμη του ΟΗΕ στον Λιβανό (UNFIL) τις τελευταίες ημέρες είχαν καταπλεύσει στην Λάρνακα.

Στο μεταξύ, στο West Capella το τρυπάνι αρχίζει σήμερα την κάθοδό του προς τον βυθό, 1.698 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο».

Μέχρι στιγμής παρά τις φραστικές απειλές η Τουρκία δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια που να δημιουργεί φόβους για κρίση με παρεμπόδιση της γεώτρησης.

Η έξοδος του Barbaros και η αποστολή της φρεγάτας Gokseada, κατά τις εκτομήσεις αποτελούν σπασμωδικές κινήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Όσο για το υποβρύχιο και τις δύο άλλες φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρουν στρατιωτικοί κύκλοι, βρίσκονται πολύ μακριά από τον χώρο των ερευνών και η αποστολή τους δεν σχετίζεται με την παρακολούθηση η παρεμπόδιση της γεώτρησης.

Στην ευρύτερη περιοχή περιπολούν επίσης σκάφη του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ.

Η Λευκωσία έχει δηλώσει πως η παρουσία σκαφών ξένων χωρών, δεν σχετίζεται με τη γεώτρηση. Πάντως η παρουσία αυτή δεν περνάει απαρατήρητη ούτε μπορεί να θεωρηθεί άνευ σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που διατύπωσαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, στηρίζοντας το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευτεί τον θαλάσσιο πλούτο στην ΑΟΖ της.

Πριν τη γεώτρηση η Λευκωσία είχε κάνει επαφές τόσο στη Ουάσιγκτον όσο και στο Παρίσι, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις, και ως φαίνεται τα μηνύματα εστάλησαν στην Άγκυρα.

Η καθόλου τυχαία εμφάνιση του «Παπανικολή»

Το υποβρύχιο έκανε την εμφάνιση του χθες (13.07.2017) στον κόλπο της Σούδας. Πρόκειται για το τρίτο υποβρύχιο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα του πυρπολητή της Ελληνικής Επανάστασης. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στη Γερμανία και καθελκύστηκε το 2004 και το 2010 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να ενταχθεί στη δύναμη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το υποβρύχιο να εμφανίστηκε γιατί «σαλπάρει» για την κυπριακή ΑΟΖ για να ενισχύσει την ελληνική άμυνα μιας που επιβλέπει το πλωτό γεωτρύπανο West Capella (ENI-TOTAL), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση και τις απειλές της Τουρκίας, η οποία έχει αποστείλει στην περιοχή δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, καθώς και το σκάφος ερευνών «Barbaros»- κρατώντας ωστόσο αποστάσεις, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολεμικά πλοία των ναυτικών δυνάμεων και άλλων χωρών, περιλαμβανομένων δύο γαλλικών σκαφών.πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top