GuidePedia

0

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η Τουρκία μετατρέπεται σε μια απέραντη φυλακή με διώξεις δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων, κλείσιμο ΜΜΕ, φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων, εξόντωση της ηγεσίας, βουλευτών, δημάρχων και χιλιάδων στελεχών του κόμματος HDP (δεύτερο μεγαλύτερο στην αντιπολίτευση) κ.ά.

Όλα υπό τον μανδύα εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε από Ιούλιο 2016 μετά το πραξικόπημα, «δώρο του Αλλάχ» κατά τον Ερντογάν που έκτοτε κυβερνά με διατάγματα ως νεοσουλτάνος. Η έρευνα της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνταγματικές αλλαγές του Ερντογάν στο δημοψήφισμα, εκδόθηκε αρχές Μαρτίου 2017 και είναι καταπέλτης. Η έκθεση κρίνει ότι οι αλλαγές αποτελούν χειροτέρευση στο ήδη ανεπαρκές σύστημα εξουσιών και ιδιαίτερα της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Συνοψίζοντας, η έκθεση διαπιστώνει ότι «στην Τουρκία λαμβάνει χώρα μία δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης και η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς» και ζητά από την Τουρκία να αναβληθεί το δημοψήφισμα μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης καθιστώντας το εκ των προτέρων ουσιαστικά άκυρο.

Επιπλέον, το καθεστώς Ερντογάν αρνείται παρουσία διεθνών παρατηρητών στις κουρδικές επαρχίες όπου το HDP απολαμβάνει 90%. Ενώπιον της απολυταρχικής κατάστασης, ο φυλακισμένος χαρισματικός ηγέτης του HDP Σ. Ντεμιρτάς, εξήγγειλε απεργία πείνας και αναμένεται επιστολή στο Συμβούλιο της Ευρώπης που θα αμφισβητεί εκ των προτέρων την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος λόγω παραβίασης στοιχειωδών κανόνων δημοκρατίας.

Καθώς συμβαίνουν τα πιο πάνω, μαζί με τις σφοδρές αντιδράσεις κρατών-μελών της ΕΕ εναντίον του Ερντογάν, η Κύπρος αποτελεί φαινόμενο εξαίρεσης! Τις απόψεις του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών συνόψισε η εφημερίδα «Αλήθεια» ως εξής:

«Αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία είναι θετικό τότε ίσως η στάση της Τουρκίας γίνει πιο συγκαταβατική με το θέμα της ασφάλειας» στο Κυπριακό. Δηλαδή, αν ο Ερντογάν καταστεί νεοσουλτάνος, η Κύπρος δυνατόν να ωφεληθεί! Ακόμη και να το πιστεύει, δεν το λέει ένας Υπ. Εξ. ευρωπαϊκού κράτους υπό τουρκική κατοχή.

Ο Υπ. Εξ. ρωτήθηκε για τον κ. Έιντε, για τον οποίο είπε διάφορα, χωρίς λέξη για τον ρόλο του ως προαγωγού-λομπίστα της Τουρκίας που ζητά από την ΕΕ τις 4 βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους στην Κύπρο. Ωστόσο, για τις αλλεπάλληλες παράνομες Ναυτικές Οδηγίες (NAVTEX) της Τουρκίας σε περιοχές εντός της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβηκε σε εκτενείς εξηγήσεις, ότι οι περιοχές που παρεμβαίνει η Τουρκία «δεν είναι χωρικά ύδατα της Κύπρου» και «έχουν όλοι δικαίωμα να κάνουν ασκήσεις», αλλά απλά χωρίς «δικαίωμα να ενεργήσουν τον βυθό»… Στο ίδιο σκεπτικό για το τουρκικό δημοψήφισμα κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας την ελπίδα ότι μετά το δημοψήφισμα θα υπάρξει μια νέα στάση από πλευράς Τουρκίας στο Κυπριακό. Ούτε λέξη για τον κ. Έιντε, ωσάν οι ενέργειες του να μην μας αφορούν. Ωστόσο, το ρεκόρ ερντογανισμού κατέχει η εφημερίδα «Πολίτης» που την επόμενη των εκλογών χαιρέτισε με πρωτοσέλιδο την νίκη του κόμματος του Ερντογάν στην Τουρκία με το αμίμητο: «Το AKP [το κόμμα του Ερντογάν] νίκησε – Η Κύπρος ελπίζει».

Οι θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης βρίσκονται σε αντίθεση με την ΕΕ και κράτη-μέλη που εναντιώνονται στον Ερντογάν. Επιπλέον, ο Έλληνας Υπ. Εξ. κατάγγειλε τον Έιντε και αναρωτήθηκε αν από εκπρόσωπος του ΟΗΕ αντί να «διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ», επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί με «αφορμή το Κυπριακό να προωθεί την ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας … με την ΕΕ… Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;».

Με τις επικρατούσες αντιλήψεις στην Κύπρο, η ευνοϊκότερη συγκυρία υπέρ μας εδώ και δεκαετίες θα χαθεί, εκτός και αν οι πολίτες αναλάβουν δράση.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D)

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top