GuidePedia

0

«Με τέτοιο υπουργό Εξωτερικών τι να τους κάνεις τους εχθρούς;» αναφέρει άρθρο της Χουριέτ - Τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας άθλια και ανιστόρητα επιχειρήματα - Τους «ραγιάδες Αθηνών» κατηγορεί ο Κοτζιάς στην απάντηση του.

Ξεπέρασαν κάθε όριο θρασύτητας οι Τούρκοι που εξαπέλυσαν σήμερα σκληρή επίθεση κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.

Η Άγκυρα έχει βάλει και στο παρελθόν στο στόχαστρο τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Στο πλαίσιο της συντονισμένης και καθοδηγούμενης από το καθεστώς Ερντογάν προπαγάνδας των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης κατά της χώρας μας, η αγγλική έκδοση της Χουριέτ εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του Νίκου Κοτζιά.

Το άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες δεν χρειάζονται εχθρούς» που υπογράφει ο Γιουσούφ Κανλί σημειώνει: «Όταν εκνευριζόμαστε με τις απρεπείς συμπεριφορές των φίλων μας λέμε συχνά "όταν έχεις τέτοιους φίλους τι να τους κάνεις τους εχθούς;". Βλέποντας την άθλια συμπεριφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά από όταν ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μάλλον η φράση αυτή πρέπει να παραφραστεί ως εξής: "Με τον Κοτζιά υπουργό Εξωτερικών, χρειάζονται οι Έλληνες εχθρούς;"»

Ο αρθρογράφος κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό ως υπεύθυνο για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κυπριακό και υποστηρίζει πως «ζει στο δικό του κόσμο και έχει άλλη αντίληψη της πραγματικότητας. Πρόσφατα έκανε δηλώσεις από τις 25 έως τις 28 Μαρτίου κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κύπρο και καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν αντανακλούσαν την πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Το αντίθετο, ήταν τόσο διαταραγμένες που είναι δύσκολο να τις κατανοήσει κανείς. Ωστόσο θα προσπαθήσω».

Και συνεχίζει: «Πρώτα ο Κοτζιάς είπε: "Η αίσθηση από τις διαπραγματεύσεις στην Γενεύη ήταν ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη". Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι τουρκοκυπριακές όσο και οι ελληνοκυπριακές πηγές μου αναφέρουν ότι ο Κοτζιάς ήταν ο μόνος που δεν ήταν έτοιμος. Όλοι κατάλαβαν ότι η πλευρά που δεν ήταν έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις ήταν η ελληνική».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε την αήθη επίθεση κατά του κ. Κοτζιά επισημαίνοντας ότι δεν έχει καμία γνώση της κατάστασης.
«Ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα παρέμβασης υπό την Συνθήκη των Εγγυήσεων ήταν κατά την γνώμη του ανύπαρκτο και παράνομο. Είναι αλήθεια συγκλονιστικό να ακούω τον υπουργό Εξωτερικών μιας εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων να διατυπώνει έναν τέτοιον ισχυρισμό. Τουλάχιστον ως Ακαδημαϊκός ο κ. Κοτζιάς θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα ότι οι πολιτικοί μπορούν να είναι πιο φειδωλοί με την αλήθεια. Όπως και να έχει το διεθνές δίκαιο έχει πολλές πηγές και ερμηνείες και ευτυχώς ο Κοτζιάς δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια...»

Ο Κανλί χαρακτηρίζει λυπηρό να αναφέρεται ο Κοτζιάς στους Τουρκοκύπριους σαν να αποτελούν αμελητέα μειονότητα στο νησί και όχι η ισότιμη συνιδιοκτήτρια της Κύπρου. «Μια τέτοια στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε πρόσφατα σε ένα κύριο άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Washington Times πως η Τουρκία θα επεκτείνει ένα χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τους Έλληνες Κυπρίους στην περίπτωση μιας συμφωνίας. Οι δηλώσεις του Κοτζιά όπως και εκείνες του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, έχουν μια διεστραμένη αντίληψη ότι δηλαδή οι τουρκοκύπριοι είναι μια μειονότητα στο "ελληνοκυπριακό έθνος" και είναι η στάση που πάντα έβαζε εμπόδια σε μια συμφωνία».

Ο αρθρογράφος γυρνάει πίσω το χρόνο στο 1962 μιλώντας για τις "διεστραμμένες ψευδαισθήσεις" της Ένωσης με την Ελλάδα που ήθελε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δεν διστάζει να αλλάξει την ιστορία στα μέτρα του γράφοντας ότι «το Κυπριακό ξεκίνησε όταν οι τουρκοκύπριοι και η μητέρα πατρίδα τους η Τουρκία είπαν ένα σκληρό όχι στις επεκτατικές βλέψεις της Ελλάδας».

Και καταλήγει και πάλι «χτυπώντας» το Νίκο Κοτζιά λέγοντας: «Ένας υπουργός Εξωτερικών, θα έπρεπε να έχει την διανοητική ικανότητα να κατανοήσει ότι η λύση στο Κυπριακό χρειάζεται τρία σημαντικά βήματα:

1) Να αναγνωρίσει την ύπαρξη δυο ισότιμων λαών στο νησί που η σχέση τους δεν είναι σχέση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας αλλά δυο λαών που μοιράζονται την ίδια πατρίδα.

2) Να κατανοήσει ότι το νέο κράτος θα είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία δυο ισότιμων οντοτήτων

3) Να αναγνωρίσει τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια και των δυο λαών και να αναδιατάξει την διάσταση της ασφάλειας και των εγγυήσεων με έναν τρόπο που θα απαλύνει αυτές τις ανησυχίες.

Κοτζιάς: Οι ραγιάδες Αθηνών το αναπαράγουν δουλικά
Την απάντησή του έδωσε το βράδυ της Παρασκευής (31/3), ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με υπονοούμενα  για τους «ραγιάδες Αθηνών», χωρίς όμως να κατονομάζει κάποιον.
Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Κύκλοι που θέλουν διαλύσουν Κύπρο ανάρτησαν σε τουρκική εφημερίδα υβριστικό άρθρο σε βάρος μου και οι ραγιάδες Αθηνών το αναπαράγουν δουλικά».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου