GuidePedia

0

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στο Τελ Αβίβ όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην τετραμερή διάσκεψη Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε) βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στο επίκεντρο της διάσκεψης θα βρεθεί το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ένα έργο που προωθεί η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Edison και έχει ως σκοπό να αποτελέσει μία από τις εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς τις διψασμένες για ενέργεια αγορές της νότιας και νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η διάσκεψη που είναι αποτέλεσμα πολύμηνων προετοιμασιών σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δύο λόγους: ο πρώτος αφορά στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Η υποστήριξη της ΕΕ θεωρείται κρίσιμη για την υλοποίηση του έργου, που εξαρχής βρήκε ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες με δεδομένο ότι μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή στρατηγική για ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας.

Ο δεύτερος αφορά στην παρουσία και της Ιταλίας στις συζητήσεις που μέχρι σήμερα περιορίζονταν μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Το ιταλικό παρών στο Τελ Αβίβ, σηματοδοτεί την ενεργό ανάμειξη , εμπλοκή και υποστήριξη της Ρώμης στο έργο του αγωγού. Ήδη μάλιστα έχουν υπάρξει επαφές και επίσημες συναντήσεις μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Κομισιόν, στις οποίες κατέστη σαφές ότι ο East Med αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη γειτονική χώρα.

Η σημασία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στρατηγική σημασία του αγωγού East Med επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκος.

Ο αγωγός ήρθε στο προσκήνιο μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς από πολλές πλευρές εκτιμήθηκε ότι τα τεράστια αυτά αποθέματα μπορούν να αποτελέσουν μια ακόμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας για τις αγορές της Ευρώπης.

Πέρυσι μάλιστα η κυβέρνηση του Ισραήλ, ενθαρρυμένη από τις πληροφορίες που θέλουν τα συνολικά αποθέματα της λεκάνης της Μεσογείου να είναι μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων, ανακοίνωσε και εκείνη την υποστήριξή της στον αγωγό East Med, ο οποίος σχεδιάζεται να συνδέσει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση με τις αγορές της Νοτιονατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας.

Ακολούθησαν μια σειρά από επαφές τεχνοκρατικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο, το Ισραήλ και τις Βρυξέλλες, με στόχο να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκαν μια σειρά από προμελέτες τεχνικού, οικονομικού και εμπορικού χαρακτήρα που τεκμηριώνουν ότι το έργο είναι εφικτό και τεχνικά βιώσιμο. Στόχος πλέον είναι η νέα διάσκεψη αναμένεται να βάλει τις βάσεις ώστε το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης. 

Ο East Med μπορεί να κατασκευαστεί μέχρι το 2025

Επαναβεβαίωση της στήριξης από Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Κομισιόν. Επιτάχυνση ζήτησε ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας. Επόμενη διάσκεψη στην Κύπρο σε έξι μήνες. Τελική επενδυτική απόφαση το 2020
Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ. Ωστόσο θα καταβληθούν προσπάθειες για να επισπεύσουμε το χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε ο ίδιος στο πλαίσιο της τετραμερούς συνάντησης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας με τη συμμετοχή της Κομισιόν (Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ενέργειας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο project που υποστηρίζεται ξεκάθαρα από την ΕΕ και το οποίο θα έχει μεγάλη αξία σε όρους ασφάλειας προμήθειας και διαφοροποίησης των πηγών.
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης επαναβεβαιώθηκε η υποστήριξη των κυβερνήσεων στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος προβλέπεται να έχει μήκος 2 χιλιάδες χιλιόμετρα και να κοστίσει έως 6 δις ευρώ.
Οι υπουργοί ενέργειας συμφώνησαν σήμερα να συναντηθούν εκ νέου στην Κύπρο σε έξι μήνες προκειμένου να εξετάσουν την πρόοδο των τεχνικών και των υπόλοιπων προετοιμασιών για το project.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Elio Ruggeri διευθύνοντος συμβούλου της IGI Poseidon (της κοινής εταιρείας της ΔΕΠΑ και της Edison που προωθούν τον East Med) έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας και το επόμενο διάστημα οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στις απαραίτητες δραστηριότητες ανάπτυξης του έργου, με την τελική επενδυτική απόφαση να αναμένεται μέχρι το 2020.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου