GuidePedia

0

Με έδρα τις ΗΠΑ ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε ότι το μακροπρόθεσμο χρέος και οι καταθέσεις οδηγούν σε άκρως αρνητική αξιολόγηση 14 τραπεζών στην Τουρκία, μεταλλάσσοντας τις προοπτικές από σταθερές σε αρνητικές. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν έχει πλέον άλλο δρόμο: θα δώσει μάχη επιβίωσης και μαζί του και η Τουρκία όπως είναι σήμερα. Γι αυτό και ετοιμάζει τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Η στόχευση είναι σαφής. Ο Ερντογάν επιλέγει την την Αγία Σοφία για να προσευχηθεί την Παρασκευή πριν το δημοψήφισμα που θα τον κάνει… Σουλτάνο της Τουρκίας για να στείλει ένα μήνυμα διπλό.

Δεν επέλεξε κανένα απ” τα θαυμάσια τζαμιά της Πόλης, αλλά το κόσμημα της Ορθοδοξίας, την ψυχή των Ρωμιών της Πόλης και τον Ναό – αναφορά των απανταχού ορθοδόξων. Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι του ανήκει και ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τα εθνικιστικά δεκανίκια του, τους Γκρίζους Λύκους.

Γνωρίζει καλά ότι η πρόκληση αυτή χτυπάει βαθιά στην ψυχή όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά όλων των Ορθοδόξων στην ανατολική Ευρώπη και ολόκληρο τον Κόσμο, ενώ ταυτόχρονα δείχνει σε ολόκληρη τη Δύση που κήρυξε τον Ναό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς ότι περιφρονεί κάθε απόφαση που προστατεύει την ιστορία όπως άλλωστε περιφρονεί κάθε απόφαση που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Δεν είναι τυχαίος και ο χρόνος. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι συναισθηματικά φορτισμένη ούτως ή άλλως για τους Ορθόδοξους ενώ ταυτόχρονα με το προσκύνημα στο συγκεκριμένο μνημείο ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι το μνημείο έχει κατακτηθεί και μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί κατά πως εκείνος ως κατακτητής επιλέγει…

Η Moody’s έλαβε την απόφαση στις 17 Μαρτίου όταν άλλαξε η αξιολόγηση για τα τουρκικά ομόλογα σε Ba1 ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας άλλαξε, και από σταθερή έγινε αρνητική.

Σύμφωνα με τη Moodys, η υποβάθμιση της τραπεζικής προοπτικής είναι συνδεδεμένη από την επιδείνωση των προοπτικών στο γενικότερο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας.

Τα επηρεαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα είναι τα εξής:

Akbank TAS, Alternatifbank A.S., HSBC Bank A.S. (Τουρκία), ING Bank A.S. (Τουρκία), Finansbank AS, Τ.Ο. Ziraat Bankasi, Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi ΤΑΟ, Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Yapi ve Kredi Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Sinai Kalkinma Bankasi A.S. και τράπεζα GRI Εξαγωγικών Πιστώσεων της Τουρκίας A.S.

Ο παγκόσμιος οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η απόφαση αντανακλά στην προσδοκία της Moodys ότι οι αξιολογήσεις αυτών των τραπεζών έγιναν κάτω από την πίεση ενός συνδυασμού, αποδυνάμωσης της ικανότητας της τουρκικής κυβέρνησης για την παροχή υποστήριξης σε περίπτωση ανάγκης, όπως συνάγεται από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας και το ολοένα και πιο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Τουρκία.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα άκρως δυσμενές περιβάλλον στην Τουρκία και κρίση, την οποία ο Ερντογάν θα θελήσει να εξάγει στο Αιγαίο μιας και αυτή είναι η μόνη λύση που έχει για ξεφύγει από την εξέγερση του τουρκικού λαού και την πτώση του.

Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατικοποίηση όλων των νησιών του Αιγαίου από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, ενώ αναφέρει επίσης ονομαστικά με τουρκικά ονόματα τα νησιά Αγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Ικαρία, Λήμνος, Λέσβος (την αποκαλεί Μυτιλήνη) Σάμος, Τήλος, Χάλκη, Καστελόριζο.

Επιχειρώντας κατά πάγια τακτική να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η Τουρκία επικαλείται την συνθήκη της Λωζάννης, την οποία έχει δηλώσει πως αμφισβητεί, και την συνθήκη των Παρισίων την οποία δεν έχει υπογράψει, για να προωθήσει τις παράλογες απαιτήσεις της.



Την ίδια στιγμή αλλάζει το κατηγορητήριο για τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ετοιμάζεται η βεβήλωση της Αγίας Σοφίας με μουσουλμανική προσευχή από τον ίδιο τον Ερντογάν , ενώ ο ίδιος εξοπλίζει και μετακινεί δυνάμεις σε Έβρο και παράλι .

Το καλοκαίρι του 2017 θα είναι το «θερμότερο» καλοκαίρι της Ελλάδος μετά το 1974 και αυτό πιστοποιείται πλέον από δεκάδες πλευρές και έγκυρες πηγές.

Οι Τούρκοι άλλωστε έχουν τα « κόλλυβα στο ζωνάρι τους» , όπως έλεγε και ο Άγιος Παίσιος θέλοντας να επισημάνει ότι οι ίδιοι αποζητούν τον χαμό τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top