GuidePedia

0

Η απόδειξη της τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας της βάσης της Σούδας στην Κρήτη είναι το σημαντικότερο στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό εν αποστρατεία των Πεζοναυτών, Τζέιμς Μάτις.

Τα λόγια των Αμερικανών σε μεγάλο βαθμό επικεντρώθηκαν γύρω από τη σημασία εξασφάλισης των «διευκολύνσεων» που απολαμβάνουν οι αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, δεδομένων και των εξελίξεων στην περιοχή, καθώς τόσο ο εμφύλιο στη Συρία όσο και τα ενδεχόμενα νέα μέτωπα, καθιστούν τη σημασία της απλώς τεράστια.

Στη συνάντηση η ελληνική πλευρά έθεσε ορθότατα την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με οπλικά συστήματα των οποίων η ένταξη στο ελληνικό οπλοστάσιο δεν θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα επιλύσει και ζητήθηκε, επίσης ορθότατα, να αντιμετωπιστεί σε ένα βαθμό η Ελλάδα, όπως άλλοι πολύ σημαντικοί κοινοί σύμμαχοι των δυο χωρών.
Λόγος έγινε για τα 60-70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior που έχουν ζητηθεί από ελληνικής πλευράς, καθώς θα ενισχύσουν πολύ σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες σε μια σειρά πραγματικά κρίσιμους τομείς και τα νέα, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, μάλλον είναι θετικά.

Ειδική μνεία έγινε και για το Πολεμικό Ναυτικό και τον ρόλο που καλείται να παίξει στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τα αιτήματα αφορούσαν την ανάγκη παραχώρησης μονάδων επιφανείας, κάτι για το οποίο οι ΗΠΑ θα είχαν και ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς αμερικανικά συστήματα θα επέστρεφαν στον Στόλο, μετά από δεκαετίες…

Εδώ θα χρειαστεί να περιμένουμε λιγάκι για να δούμε ποια μορφή θα λάβει η ενίσχυση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδέες υπάρχουν πολλές, είτε απευθείας είτε μέσω συμμάχων και φαίνεται ότι το ελληνικό επιτελείο τα έθεσε…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top