GuidePedia

0

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν προετοιμάζουν την χώρα να ηγηθεί στην ανατολική Μεσόγειο ως μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη η ισχύς της οποίας δεν θα αμφισβητείται από κανέναν, φίλο ή εχθρό.

Σύμφωνα με την «λευκή βίβλο» της γείτονας Τουρκίας και την διαμόρφωση για τα επόμενα πέντε έτη των αμυντικών προμηθειών, επιδιώκονται περισσότερες προσπάθειες για να μεγιστοποιηθεί η συμβολή των τοπικών φορέων σε όλα τα ενεργά προγράμματα της χώρας, με σκοπό την απόκτηση τεχνογνωσίας .



Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ τόνισε ότι στόχος του σχεδίου με την κατάθεση του πενταετούς σχεδίου για την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι να καταστήσει αυτήν «παγκόσμιο παίκτη με σαφή τεχνολογική υπεροχή».

Το 124 σελίδων Στρατηγικό Σχέδιο για 2017-2021 προετοιμάσθηκε από το γραφείο άμυνας και προμηθειών της Τουρκίας, και παραδόθηκε στον υφυπουργό αμυντικών βιομηχανιών, ή SSM όπως είναι στα τουρκικά το ακρωνύμιο του.

Το υφυπουργείο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών στον αμυντικό τομέα και την αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας αυξήθηκε από 1,3 δισ $ το 2002 σε $ 5 δισ σήμερα και οι εξαγωγές από 247.000.000 $ σε 1.655 δισεκατομμύρια $, αναφέρει αμερικανικό ΜΜΕ.

Η τουρκική «λευκή βίβλος» προσδιορίζει όλα τα «προγράμματα προτεραιότητας» των επόμενων πέντε ετών, τα οποία θα αναπτυχθούν από «τουρκικά χέρια» και αφορούν: νέο ελαφρύ ελικόπτερο, κινητήρες για μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV-UCAV, το νέο μαχητικό (TF-X), το νέο τουρκικό άρμα μάχης Altay, συμβατικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι, θωρακισμένα οχήματα, αεροσκάφος εκπαίδευσης (HURKUS) με δυνατότητες κανονικού μαχητικού αεροσκάφους, εξοπλισμένα σκάφη της ακτοφυλακής και περιπολικά σκάφη MRTP-34-44, ραντάρ, σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και εξομοιωτές πτήσης, νέες κορβέτες και φρεγάτες κλάσεως MILGEM, καθώς και το ειδικά-προστατευμένο θωρακισμένο όχημα (Kirpi).

Άλλα τουρκικής κατασκευής προγράμματα που έχουν προγραμματιστεί για την περίοδο μέχρι το 2021 περιλαμβάνουν πυραύλους Cruise , τορπίλες, έξυπνα πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού κά. Η SSM διαχειρίζεται επί του παρόντος περίπου 400 διαφορετικά προγράμματα εξοπλισμού .

«Για πλήρη λειτουργική ανεξαρτησία είναι απαραίτητη η ανάπτυξη τοπικών πλατφορμών και υποσυστημάτων» , καταλήγει η τουρκική «λευκή βίβλος» .

Προβλέπεται επίσης η κατασκευή ενός πολυεπίπεδου συστήματος αντι-βαλλιστικών πυραύλων για την επαύξηση της αμυντικής ικανότητας της χώρας με μέγιστη συμβολή των τοπικών φορέων.

Η Άγκυρα θεωρεί επίσης, ότι η αύξηση των εξαγωγών στην άμυνα θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας.

«Διαφορετικές μέθοδοι χρηματοδότησης δεν επινοήθηκαν για να αυξηθεί η διεθνή ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων», αναφέρει η έκθεση .

Ένα άλλο μέσο για τη στήριξη της τοπικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τη λευκή βίβλο, θα είναι το βραβείο για την ανάπτυξη πρωτοτύπων έργων παραγωγής σε περισσότερους από έναν εργολάβο.

«Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση», σημείωσε μια πηγή της βιομηχανίας, καθώς τα περισσότερα τουρκικά προγράμματα προμήθειας αποτελούν την παρουσία ενός μόνο κατασκευαστή για την ανάπτυξη και κατασκευή πρωτοτύπων.

Με το νέο σχέδιο, η κυβέρνηση υπόσχεται να αυξήσει την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης με ετήσια ενίσχυση 900 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες αποφασίστηκε ότι θα επιλέγουν επί τω πλείστον τουρκικής κατασκευής συστήματα.

«Όλα αυτά είναι σύμφωνα με τον πρωταρχικό στόχο που αφορά την ενίσχυση της τοπικής βιομηχανίας και της κυβέρνησης», δήλωσε ο Σενόλ Τουργκούτ, Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας RBSS, ενός εγχειρήματος μεταξύ της τουρκικής BMC και της γερμανικής Rheinmetall που δραστηριοποιείται στην Μαλαισία.

Τουλάχιστον τρεις τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Otokar, αναμένεται να ανταγωνιστούν για το νέο τουρκικό άρμα μάχης με την πρώτη παρτίδα παραγωγής να περιλαμβάνει 250 μονάδες. Το πρόγραμμα Altay περιλαμβάνει την συνολική παραγωγή 1.000 αρμάτων μάχης .



Τα ενεργά προγράμματα και τα σχέδια της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας παραπέμπουν σε προσπάθεια απόκτησης ποιοτικής υπεροχής της χώρας αυτής έναντι των γειτόνων της με στόχο την «επιστροφή» στο παρελθόν.

Η χώρα μας η οποία διαθέτει μία από τις πιο αξιόλογες αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη πρέπει να ξεπεράσει τα «μνημόνια » και την παθογένεια του συστήματος για να μπορέσει ξανά να οδεύσει προς την «δόξα» και τις εξαγωγές .

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top