GuidePedia

0

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ο κ. Παυλόπουλος δεν γνωρίζει διεθνές δίκαιο

Απάντηση με γραπτή ανακοίνωση δίνει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις από την Ψέριμο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου για τα Δωδεκάνησα και υποστηρίζει εκ νέου ότι τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του τουρκιού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «Είμαστε ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρ' όλα αυτά, παρατηρούμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου». Και συνεχίζει επαναλάμβανοντας την πάγια θέση της Τουρκίας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας. Μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, η Συνθήκη των Παρισιών όρισε περαιτέρω και καθόρισε το στάτους στο Αιγαίο... Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας να αντιδράσουμε στη στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Είναι δικαίωμα μας στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

Απάντηση ΥΠΕΞ

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει την Τρίτη από την ακριτική Ψέριμο, την οποία επισκέφθηκε για τον εορτασμό της 70ής επετείου της Ενσωμάτωσης, ότι η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία αλλά ότι επιπλέον είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος είχε τονίσει:

«Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς» συμπληρώνοντας «ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως -αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύνορα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top