GuidePedia

0
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και άλλοι επίσημοι στην εκδήλωση για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, στο Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Τον περασμένο Ιανουάριο, μετά το φιάσκο της Γενεύης και την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, τα ορφανά του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, επιτέθηκαν ομαδικά και εξωφρενικά εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά.

Δεν έχω δει ποτέ στη 40χρονη σχεδόν δημοσιογραφική μου καριέρα πιο αισχρή και πιο ύπουλη επίθεση εναντίον ενός υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος έβαλε το κεφάλι του στο μαχαίρι για να σώσει την Κύπρο από την επερχόμενη καταστροφή και την απόλυτη τουρκοποίησή της. Ακόμα και ο σκληρός Έλληνας υπουργός κάποια στιγμή λύγισε. Ένοιωσε απελπιστικά μόνος. Είχε πληροφορηθεί ότι και οι σύντροφοί του στο ΑΚΕΛ ζητούσαν την καρατόμησή του. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί ασφυκτική πίεση για να απολύσει τον υπουργό του και είναι προς τιμή του ότι δεν έδιωξε τον Νίκο Κοτζιά. Θα το θυμόμαστε και λόγω αυτής της άρνησής του, συγχωρέσαμε παλιά λάθη στα εθνικά θέματα.

Στην άθλια εκείνη συνωμοσία εναντίον του Έλληνα υπουργού συμμετείχαν άνθρωποι του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, κομματάρχες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, δημοσιογράφοι, στην Κύπρο και την Ελλάδα, που γνώριζαν ότι έγραψαν συνειδητά ψέματα και ελληνόφωνα στελέχη της Κομισιόν. Τους συντόνιζε ο Έσπεν Άιντα, ο άνθρωπος των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, που υποτίθεται έπρεπε να είναι ανεξάρτητος διαιτητής. Έπαιξε τον πιο άθλιο ρόλο και έπρεπε από μόνος του να παραιτηθεί και να αποχωρήσει. Απώλεσε πλήρως την αξιοπιστία του και έτσι απλά θα το υπογραμμίσω, δεν του έχουμε καμία εμπιστοσύνη, ακόμα και αν βρει το θάρρος να απολογηθεί.

Δίπλα στον Κοτζιά στάθηκαν πολύ λίγοι άνθρωποι, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού του. Και σώθηκε ΜΟΝΟ λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας και όταν αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα μας η επίσημη αλληλογραφία των Ηνωμένων Εθνών. Για εκείνη την αποκάλυψη δεχθήκαμε απειλές ακόμα και για την διαπίστευσή μας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαμε ενώπιον αυτής της αλητείας. Οι ίδιοι άνθρωποι το έκαναν και μετά το δημοψήφισμα του 2004, όταν ο Αμερικανός πρέσβης έστειλε τηλεγράφημα στην κ. Κοντολίζα Ράις και ζητούσε την αποπομπή μας από την δημοσιογραφική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προς τιμή της η τότε υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το άθλιο αίτημα.

Τις προηγούμενες ημέρες είδαμε να παρελαύνει ενώπιον του κ. Κοτζιά η πολιτική, επιχειρηματική, εκκλησιαστική και δημοσιογραφική ελίτ της Λευκωσίας. Όλοι έσπευσαν να κλέψουν λίγη από τη δόξα του. Ήταν εμετικό το θέαμα. Άνθρωποι που τον καθύβρισαν και ζήτησαν την απόλυσή του, να τον εκθειάζουν. Αλλά ποιος έχασε την ντροπή για να την βρουν όλοι αυτοί;

Ευθύνεται, όμως, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ξέχασε αυτούς που στάθηκαν ασπίδα μπροστά του και στην κυριολεξία τον έσωσαν. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας δεν τον βοηθά και πρέπει κάποτε να καταλάβει ότι οι συνεργάτες του και όσοι του συμπαρίστανται δεν επιδιώκουν κανένα προσωπικό όφελος. Απλά τον στηρίζουν επειδή κάνει καλά τη δουλειά του: Παλεύει για το εθνικό συμφέρον της χώρας και του λαού.

Η Κύπρος και η Ελλάδα χρειάζονται πολιτικούς και υπουργούς όπως τον Νίκο Κοτζιά. Ακριβώς επειδή απαντά στους ξένους μεσολαβητές με επιχειρήματα. Δεν χρειάζεται καμία σοφία ή εξυπνάδα. Απλά η παράθεση των επιχειρημάτων, που ο Έλληνας υπουργός, κάνει με απλό και πειστικό τρόπο. Έχει και ένα άλλο προσόν: ότι δεν κάνει πίσω στις απειλές και στους εκβιασμούς. Και είναι καθαρός. Δεν μπορούν να τον πιάσουν οι ξένοι, όσο και να προσπάθησαν.

Ο Ατλαντιστής Άιντα επιχείρησε να τον συνδέσει με τον αυταρχικό Πούτιν, ξεχνώντας ο ανόητος ότι η Ρωσία έχει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διατηρεί μία σταθερή θέση στο Κυπριακό, είτε μας αρέσει ή όχι. Επιμένει σε Αρχές, που έχει καταστρατηγήσει και η ίδια στην Κριμαία και αλλού. Είναι γνωστόν αυτό… Επιμένει, όμως, και αυτό αρκεί. Ούτε ο πακτωλός συμφωνιών με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, άλλαξε αυτή τη ρωσική πολιτική.

Ο εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν αυτός που έδωσε το αβάσιμο δημοσίευμα για τον Κοτζιά στην ιστοσελίδα του Politico και επιχείρησε να πείσει και δύο τουλάχιστον μεγάλες ξένες εφημερίδες να δημοσιεύσουν παρόμοια αναληθή κείμενα. Δεν τα κατάφερε. Μπορεί να το επιτύχει στο μέλλον ο επίμονος Νορβηγός, που θεωρεί εμπόδιο τον κ. Κοτζιά στην επιβολή φιλοτουρκικής λύσης στην Κύπρο. Πρέπει να σταματήσει αυτή την προσπάθεια διότι άφησε πολλά ίχνη, ως ερασιτέχνης που είναι.

Ο κ. Κοτζιάς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην Κύπρο. Και ελπίζω να μην κολακεύθηκε από τις θωπείες αυτών που τον μισούν και θέλουν να τον δουν να εγκαταλείπει το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας. Τους γνωρίζει και τους γνωρίζουμε…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η θέση του για τις τουρκικές εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα των οποιωνδήποτε ξένων είναι εξαιρετικές και γίνονται δεκτές ακόμα και από τους Βρετανούς. Πρόκειται για μεγάλη ανατροπή. Όμως, πρέπει να γνωρίζει ότι η τοποθέτησή του για τα κατοχικά στρατεύματα -τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να φύγουν με την υπογραφή της συμφωνίας- είναι λάθος από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν νοείται να υπογράφεται συμφωνία και να παραμένουν τα στρατεύματα της κατοχικής δύναμης και της χώρας που προκάλεσε -μαζί με την ελληνική χούντα- την τραγωδία της Κύπρου. Όσο πιο γρήγορα την αλλάξει, τόσο το καλύτερο για τον Ελληνισμό.

ΕΔΩ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΣΩΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΥΒΡΙΣΤΩΝ ΤΟΥ

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top