Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρέξ Τίλερσον, που επισκέφθηκε την Άγκυρα. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τους «σωστούς και νόμιμους» παίκτες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Πηγές του γραφείου του Ερντογάν τόνισαν ότι κατά τη συνάντηση, ο Τίλερσον και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης ενδεχόμενα κοινά βήματα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, κατά κύριο λόγο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης με τον Τίλερσον την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο υποκινητής της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, καθώς και τις προσπάθειες να εμποδιστούν οι δραστηριότητες του δικτύου του ιερωμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Το ακανθώδες θέμα της συριακής σύρραξης, σημείο διαφωνιών και τριβών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, συζητήθηκε εκτενέστατα κατά τις επαφές που είχε με την τουρκική ηγεσία ο Ρεξ Τίλερσον, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την Αγκυρα του τερματισμού της «επιτυχούς» τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέφθηκε την Τουρκία από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε αρχικά με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ και «συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση των σημαντικών (διμερών) σχέσεων στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας», σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Λίγες ώρες πριν από την επίσκεψη του Ρεξ Τίλερσον, η Αγκυρα ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», που ξεκίνησε τον Αύγουστο κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των κουρδικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αγκυρα δεν διευκρίνισε ωστόσο αν θα αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τη βόρεια Συρία.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής, οι υποστηριζόμενοι από την Αγκυρα σύροι αντάρτες απέσπασαν από το Ισλαμικό Κράτος σειρά πόλεων όπως οι Τζαραμπλούς, Αλ Ράι, Νταμπίκ και Αλ Μπαμπ, όπου οι τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες. Η πόλη αλ Μπαμπ ήταν το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στην επαρχία του Χαλεπίου και ανακατελήφθη στο σύνολό της τον Φεβρουάριο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα θέλει να συνεργασθεί με τους συμμάχους της, αλλά χωρίς τη συμμετοχή των κουρδικών εθνοφυλακών και κυρίως των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) για την ανακατάληψη της Ράκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Η Τουρκία καταγγέλλει συστηματικά την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις κουρδικές ένοπλες οργανώσεις στη Συρία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Αγκυρα, η οποία υποστηρίζει άλλες συριακές ανταρτικές οργανώσεις υπό τη σημαία του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τις YPG και παρακλάδι του PKK.
Τα σημεία τριβής: Ράκα, Γκιουλέν, Halkbank
Η αμερικανική υποστήριξη προς τις YPG αποτελούσε σημείο τριβής της Αγκυρας με την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και παραμένει επί Ντόναλντ Τραμπ.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ενημερώσει επισήμως την Αγκυρα εάν θα συμμετάσχει στην εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ράκα, πράγμα που διακαώς επιθυμεί η Τουρκία.
«Οι τελευταίες εξελίξεις μας δίνουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει τον ίδιο δρόμο με την προηγούμενη κυβέρνηση», διαμαρτυρήθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός.
«Θα το πούμε στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών χωρίς περιστροφές και θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους».
Αλλο σημείο τριβής, είναι ο πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ και την έκδοση του οποίου ζητεί η Αγκυρα με κάθε ευκαιρία.
Δύο ακόμη υποθέσεις εμφανίσθηκαν πριν από την επίσκεψη Τίλερσον.
Στέλεχος του τουρκικού τραπεζικού ομίλου Halκbank συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ως ύποπτος για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Ο Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι η Αγκυρα παρακολουθεί στενά το θέμα και ότι θα το έφερνε στις συζητήσεις με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας χαρακτήρισε τη σύλληψη «τελείως πολιτική ενέργεια».
Η Τουρκία αντέδρασε έντονα μετά την αποκάλυψη τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη με ύποπτο για συμμετοχή του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου Αντίλ Οκσούζ, που διαφεύγει.
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αυτό το τηλεφώνημα έγινε λίγες ημέρες πριν από την απόπειρα και είχε ως αντικείμενο να γνωστοποιηθεί στον κ.Οκσούζ η ανάκληση της βίζας του για τις ΗΠΑ έπειτα από συνεργασία με τις τουρκικές αρχές.
Ο Γιλντιρίμ έκρινε «μη ικανοποιητική» την αμερικανική εξήγηση.
Δημοσίευση σχολίου