GuidePedia

0

«Πόλεμος» σκληρών δηλώσεων μεταξύ του Σουλτάνου και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας – Ο Ερντογάν παραλληλίζει τα γεγονότα του Σαββάτου στο Ρότερνταμ με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Ο Ρούτε του «κουνάει» το δάχτυλο: Τολμάς να επιβάλλεις κυρώσεις;

Νέα τροπή παίρνει η διπλωματική σύγκρουση ανάμεσα στην Ολλανδία και στην Τουρκία, έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαρτίου κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλία του επέκρινε τους Ολλανδούς για το ρόλο της χώρας τους στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα κατά των Βοσνίων το 1995.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την εορτή της Ημέρας της Ιατρικής (14 Μάρτη) ο Ερντογάν δήλωσε ότι η βάναυση μεταχείριση των ολλανδικών αρχών απέναντι στην υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων, Φάτμα Καγιά, δεν ήταν έκπληξη.

«Η Ολλανδία δεν μας εξέπληξε, γνωρίζαμε ήδη το χαμηλό επίπεδο ηθικής, το επίπεδο πολιτισμού και τα ήθη που διαθέτουν οι Ολλανδοί. Το γνωρίζουμε από το ρόλο τους στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στις ολλανδικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σύμφωνα με τις καταγγελίες των Τούρκων επέτρεψαν στα σερβικά τάγματα θανάτου να εισβάλουν στον λεγόμενο «ασφαλή θύλακα», να αιχμαλωτίσουν εκατοντάδες Βόσνιους και να τους εκτελέσουν μαζικά.

«Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας δώσει μαθήματα ηθικής, ειδικά εκείνοι που έχουν τα χέρια τους βαμμένα με αίμα», επισήμανε ο Ερντογάν.

«Με την επίδειξη κρατικής τρομοκρατίας το Σάββατο, η Ολλανδία επέφερε σε μεγάλο βαθμό καταστροφικό πλήγμα στην ΕΕ και τις αξίες της, που δεν αποτελεί πλέον το μπλοκ των νόμων και των ελευθεριών» κατήγγειλε ο Ερντογάν, σημειώνοντας ότι οι ολλανδικές αρχές επέδειξαν ασέβεια προς όλους τους διεθνείς κανόνες και όρους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η διπλωματική διένεξη με την Ολλανδία δε μπορεί να κλείσει με μια συγγνώμη και πως ενδέχεται να αναληφθούν περαιτέρω ενέργειες, μετά την αναστολή από την Τουρκία των υψηλού επιπέδου διπλωματικών επαφών με την Ολλανδία.

Τέλος ο Ερντογάν στράφηκε και κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ την οποία κατηγόρησε ότι επιτίθεται στην Τουρκία με τον ίδιο τρόπο που η ολλανδική αστυνομία χρησιμοποίησε σκύλους και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Μέρκελ «δεν είναι διαφορετική από την Ολλανδία» και κάλεσε τους τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επικείμενες εκλογές.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top