GuidePedia

0

Του Κώστα Βενιζέλου

Δεν αφήνει περιθώρια επανόδου στις διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά από εντολή του Ταγίπ Ερντογάν, εκτός κι εάν συρθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά με τους όρους της Άγκυρας.

Παράλληλα, η Άγκυρα ξεκινά μια προσπάθεια προώθησης του ψευδοκράτους, με άνοιγμα γραφείων του σε ξένες χώρες ενώ ο κατοχικός ηγέτης θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν για να συμμετάσχει σε σύνοδο της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας ως παρατηρητής. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα έχει τραβήξει την πρίζα από τη διαδικασία και είτε θα την αφήσει μετέωρη μέχρι το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία είτε θα προχωρήσει με το σχέδιο Β΄, που αφορά «μια άλλη πορεία για το ψευδοκράτος». Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ θα μεταβεί σύντομα στα κατεχόμενα για να μιλήσει σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε προχθές βρισκόμενος στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο τελευταίος, που επίσης μίλησε σε συγκέντρωση για το δημοψήφισμα, εξάγγειλε και τη λειτουργία τουρκικού προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Χθες, η Ειδική Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, μετέφερε την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί ότι δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους. Ο κατοχικός ηγέτης, διαβίβασε, μέσω της αξιωματούχου του ΟΗΕ, τους όρους του για να επανέλθει στη διαδικασία των συνομιλιών. Τα Ηνωμένα Έθνη αν και δεν αντιλαμβάνονται την εμμονή αυτή του κ. Ακιντζί, θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αναλάβει πρωτοβουλίες.

Είναι προφανές πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται να κηρύξουν αδιέξοδο και θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να επαναρχίσει ο διάλογος. Η κ. Σπέχαρ δήλωσε χθες πως θα μιλήσει σύντομα με τον Ειδικό μας Σύμβουλο κ. Άιντα για να τον ενημερώσει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του θα διαβιβάσει, πάντως, εντός των ημερών επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία θα του εξηγεί πώς η διαδικασία έφθασε στο σημείο αυτό και για τις ευθύνες της τουρκικής πλευράς.

Ενδεικτικό, πάντως, του κλίματος αλλά και των τουρκικών μεθοδεύσεων είναι και η γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Στη δήλωσή του, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι αντί να «διορθώσει το λάθος της η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να επιρρίπτει την ευθύνη στην Τουρκοκυπριακή πλευρά ότι χρησιμοποιεί δικαιολογίες».

Κατά τον ίδιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται να ξέχασε ότι είχε προβάλλει ενστάσεις στις διαπραγματεύσεις επειδή ο ίδιος ( ο Ακιντζί) παρευρέθηκε στο δείπνο που είχε παραθέσει ο Ερντογάν και συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει εκ νέου λόγω της υπομονής και της βούλησης για λύση της τ/κ πλευράς. Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων είπε πως «η ε/κ πλευρά αποφεύγει να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή στην διαδικασίας λήψης αποφάσεων, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των ψήφων των Ε/κ είναι αρκετή στις ομόσπονδες επιτροπές όπου ο αριθμός των μελών δεν είναι ίσος».

“Αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, καλώντας την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την απόφαση της κυπριακής Βουλής σχετικά με την ένωση.

Σε δηλώσεις του ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε: “Ελπίζουμε η ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την απόφαση. Μάλιστα σε μια τέτοια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα τέτοιο κρίσιμο στάδιο το να έρχεται μια τέτοια απόφαση ασφαλώς θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις από εδώ και πέρα. Αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ε/κ πλευρά”.

«Λυπούμαι Μουσταφά»


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με ανάρτησή του στο twitter, εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί να μην παραστεί στην αυριανή τους συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό και, παράλληλα, την ετοιμότητά του να συνεχίσει το διάλογο οποιαδήποτε στιγμή. “Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην παραστεί στην αυριανή συνάντηση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο οποιαδήποτε στιγμή”, αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Καλά κάνει και δεν πάει…»


Δικαίως ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν πάει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: “Η ελληνοκυπριακή πλευρά πήρε απόφαση για ένωση. Αφού θα το έκανες αυτό τότε γιατί έκανες διαπραγματεύσεις; Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις”.

«Ανεδαφική η τουρκική στάση» λένε οι τρίτοι – Έτοιμοι για συνομιλίες δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Έτοιμη να επανέλθει στις συνομιλίες είναι η ε/κ πλευρά παραπέμποντας στον Ακιντζί που αρνείται να παρουσιαστεί. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ και «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». Ερωτηθείς για τη διαχείριση που θα πρέπει να γίνει τώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η ετοιμότητά μας είναι δηλωμένη».

Σημείωσε πως είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς του κ. Ακιντζί και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αφορμές. Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, ανέφερε, «το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα», σημειώνοντας πως όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν την τουρκική προσέγγιση ως ανεδαφική.

Πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα έτσι ώστε να προωθήσει τις θέσεις της και «είναι εδώ που και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ μέσω κάποιας επιστολής, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως χθες επέδωσε τα διαπιστευτήρια του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη προς τον ίδιο τον ΓΓ, και μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης «θα διαβιβαστούν και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί και μέσω της κ. Σπέχαρ».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς είπε πως υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή και πως εξαντλείται η υπομονή της Άγκυρας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρηματολογία και δηλώσεις που έχουμε ξανακούσει από τουρκικής πλευράς.

Ανέφερε πως «η καλύτερη απάντηση στον κ. Τσαβούσογλου και σε όποιους αμφισβητούν είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων και δεν θα εμπλακούμε σε κανένα διάλογο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top