GuidePedia

0

Επιδεινούμενη βαίνει σε καθημερινή πλέον βάση η πορεία της τουρκικής οικονομίας και ουδείς είναι σε θέση να πει εάν αυτή η κατάσταση έχει τελειωμό και σε ποιο σημείο. Η Τουρκία του Ερντογάν έχει καταντήσει συνώνυμο της αβεβαιότητας σε όλα τα επίπεδα, στο οικονομικό, στο πολιτικό με συλλήψεις οποιουδήποτε μπορεί να ανακύψουν, πραγματικές ή ψεύτικες κατηγορίες για σχέσεις με τον Γκιουλέν, ενώ η συμμαχία Ερντογάν με τους εθνικιστές του MHP τερματίζει κάθε σκέψη απόπειρας εκτόνωσης της κατάστασης με τους Κούρδους.

Εν ολίγοις, με την πολιτική του ο Ερντογάν δημιουργεί συνθήκες αποσάθρωσης ενός κράτους το οποίο ο ίδιος διαφήμιζε, σε συνεργασία με κέντρα σημαντικής επιρροής στον δυτικό κόσμο (π.χ. το think tank STRATFOR), ως την επόμενη τοπική υπερδύναμη.

Μάλιστα, οι δραματικές αυτές συνθήκες βιώνονται με τις ένοπλες δυνάμεις, παραδοσιακό φόβητρο σε κάθε εσωτερική ή εξωτερική εκτροπή, σε άθλια κατάσταση τόσο λόγω της σύλληψης και της απόταξης χιλιάδων έμπειρων στελεχών λόγω των σχέσεων, υποτιθέμενων ή πραγματικών, με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, με το ηθικό του στρατεύματος να βρίσκεται σε… ιστορικό χαμηλό, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Σε τέτοιες συνθήκες η λύση στο αδιέξοδο έρχεται με δραματικό τρόπο και τα σενάρια είναι πολλά. Σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μπαλάκι στα χέρια των Ρώσων, ενώ οι Αμερικανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για παθητικό, φέρνοντας πιο κοντά τη μέρα όπου οι θεμελιώδεις παραδοχές τους στο στρατηγικό σχέδιο που βρίσκεται πίσω από την πολιτική τους θα εγκαταλειφθούν και η ύπαρξη μιας Τουρκίας προπυργίου τόσο σε ρόλο «παραδείγματος» στις «μεσανατολικές δικτατορίες» όσο και ανάχωμα στον ρωσικό επεκτατισμό, έχει υπονομευθεί από τον ίδιο τον ηγέτη της…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, συνεχίζεται ακάθεκτη η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 3,88 τουρκικές λίρες που είναι νέο επίπεδο ρεκόρ και του ευρώ στις 4,10 τουρκικές λίρες».

Όπως συνεχίζει, «το ευρώ χθες για πρώτη φορά στην ιστορία είχε ξεπεράσει οριακά τις 4 λίρες. Μάλιστα η άνοδος του συνεχίστηκε παρά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που εξασφάλισε στην αγορά ρευστότητα 1,5 δισ. δολαρίων». Εν ολίγοις, φθάνουν σε ένα σημείο όπου η προσπάθεια στήριξης του εθνικού νομίσματος για την ανακοπή της φτωχοποίησης των Τούρκων πολιτών αποτυγχάνει παταγωδώς και μοναδικό αποτέλεσμα είναι η εξαέρωση ουσιαστικά των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top