GuidePedia

0

του Alex Greer

Ιανουάριος
Ύστερα από την απόφαση της Κυβέρνησης να ασκήσει έφεση στην κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποφάσισε πως η Βουλή πρέπει να δώσει την έγκρισή της για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 (του επίσημου μηχανισμού για έξοδο από την ΕΕ0, η απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου θα καθορίσει στις αρχές Ιανουαρίου εάν απαιτείται νομοθετική ή άλλη κοινοβουλευτική έγκριση. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να δημοσιεύσει τους στόχους διαπραγμάτευσης με την μορφή μιας λευκής βίβλου σε κάθε περίπτωση, στις αρχές του νέου έτους, και να εμμείνει τον δεδηλωμένο στόχο της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 πριν από το τέλος Μαρτίου. Ενώ ακόμη και οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές είναι απίθανο να επιχειρήσουν να ανατρέψουν αυτό το σχέδιο, η τελική απόφαση του δικαστηρίου ίσως επιτρέψει στην Βουλή των Λόρδων να καθυστερήσει ή να τροποποιήσει οποιαδήποτε απαιτούμενη νομοθεσία, ενδεχομένως θέτοντας σε κίνδυνο την προθεσμία του Μαρτίου. Εάν συμβεί αυτό, να αναμένεται "συνταγματικά πυροτεχνήματα”.

Η επίδραση της προεδρίας του Trump συζητήθηκε πολύ αλλά λίγα έγιναν κατανοητά από την ημέρα της εκλογής του το Νοέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, αφού πάρει και επισήμως τα ηνία από τον πρόεδρο Obama, ο Trump θα πρέπει να παρουσιάσει τις απόψεις του για το ελεύθερο εμπόριο, το ΝΑΤΟ, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα, σε μια πιο ολοκληρωμένη έκφραση από τους 140 χαρακτήρες (του twitter) μετά από την ορκωμοσία του ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναμένεται στις 20 Ιανουαρίου.

Άλλα γεγονότα τον Ιανουάριο περιλαμβάνουν την Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ, την πιθανή αποχώρηση του Martin Schulz από πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Μάλτα να αναλαμβάνει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Επίσης, έχετε το νου σας για μια εκλογή τους πρώτους μήνες του 2017 στο Copeland του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη καμία ημερομηνία, αλλά η παραίτηση του βουλευτή των Εργατικών Jamie Reed έχει δώσει στον Jeremy Corbyn ένα κάθε άλλο παρά ιδανικό ξεκίνημα του ετους -με πλειοψηφία μόλις 2,564 στις γενικές εκλογές του 2015, και με την περιοχή να ψηφίσει με 23.528 ψήφους υπέρ και 14.419 ψήφους κατά της εξόδου από την ΕΕ, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την Theresa May εάν το κερδίσουν οι Συντηρητικοί.

Φεβρουάριος

Η 3η Φεβρουαρίου θα αποτελέσει αυτό που πιθανώς θα είναι η τελική άτυπη συνάντηση της ΕΕ των 27 επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων χωρίς την Theresa May, πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50. ΝΑ περιμένετε μια επίδειξη ενότητας και ετοιμότητας για διαπραγματεύσεις, μια επανάληψη του αδιαίρετου των τεσσάρων ελευθεριών και το πέρασμα από την sell-by ημερομηνία στη λογική της "μη διαπραγμάτευσης χωρίς προειδοποίηση” και του "το Brexit σημαίνει Brexit”. Επίσης έχετε το νου σας για τις γερμανικές προεδρικές εκλογές στις 12 Φεβρουαρίου.

Μάρτιος

Παρά το πέρα-δώθε μετά από το δημοψήφισμα του Ιουνίου, η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Ηνωμένου Βασιλείου να αφήσει την ΕΕ υπό το άρθρο 50 της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το πρώτο επίσημο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Με την επιφύλαξη τυχόν δικαστικών ή άλλων πολιτικών καθυστερήσεων, η κυβέρνηση θα δώσει έκφραση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τις 31 Μαρτίου 2017.

Επίσης, έχετε το νου σας για την πλήρη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 9-10 Μαρτίου, τις γενικές εκλογές της Ολλανδίας στις 15 Μαρτίου, και την 60η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της της Ρώμης στις 25 Μαρτίου -ο συμβολισμός ενός σημαντικού κράτους-μέλους να διακηρύττει την επιθυμία του να αποχωρήσει από την ΕΕ τόσο κοντά σε αυτό το ορόσημο.

Απρίλιος και Μάιος

Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δίνουν μια πρώτη εικόνα για τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το Φθινόπωρο, ως καθοριστικές στιγμές όπου τα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ θα εκλέξουν τους ηγέτες τους. Η καθυστερημένη άνοδος του Francois Fillon να γίνει ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, έριξε το γάντι σε μια εμψυχωμένη Marine Le Pen και στο Εθνικό Μέτωπο και με τον πρώην πρωθυπουργό Manuel Valls και τον υπουργό Οικονομικών Emmanuel MAcron επίσης να είναι υποψήφιος, αυτός ο αγώνας των δύο, με τον πρώτο γύρο να διεξάγεται στις 23 Απριλίου και τον δεύτερο στις 7 Μαΐου, θα αποδειχθούν συναρπαστικός.

Οι ενδιάμεσες τοπικές και δημοτικές εκλογές στις 4 ΜΑιου στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκοτία, ίσως να μην αλλάζουν πολλά, αλλά θα παρέχουν μια σημαντική ένδειξη για την στήριξη στην κυβέρνηση της Theresa May. Να περιμένετε κόμματα όπως το UKIP και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να πιέσουν σκληρά και θα δούμε πώς θα τα πάνε στα προπύργιά τους οι Εργατικοί και οι Συντηρητικοί.

Τον Μάιο θα διεξαχθεί επίσης η σύνοδος του OPEC στη Βιέννη στις 25 Μαΐου, η σύνοδος των G7 στην Taormina στις 26-27 και την εκδήλωση όπου λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις: τον διαγωνισμό της Eurovision στο Κίεβο στις 13 Μαΐου.

Ιούνιος και Ιούλιος

Πολυάσχολοι μήνες πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού, όπως οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές στις 11 και 18 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό ΣΥμβούλιο στις 22 και 23 Ιουνίου, τη σύνοδο της G20 στο Αμβούργο στις 7-8 Ιουλίου και την Εσθονία να αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Αύγουστος

Για ένα διάλειμμα από την πολιτική τον Αύγουστο, δείτε το ΠΑγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο ΛΟνδίνο από τις 4-13 Αυγούστου.

Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος

Θα μπορέσει η Angela Merkel να κρατήσει ενωμένο τον μεγάλο της κεντρώο συνασπισμό για τέταρτη θητεία ως Γερμανίδα καγκελάριο; Μαζί με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι γερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα κάπου μεταξύ 27 Αυγούστου-22 Οκτωβρίου, θα είναι το πιο σημαντικό συμβάν του 2017 σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση της ΕΕ και της ευρωζώνης, και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει κρίσιμη σημασία για τους στόχους που παραδόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις διαπραγματευσεις της με το Ηνωμένο ΒΑσίλειο για λογαριασμό της Ενωσης σε ό,τι αφορά το Brexit. ΝΑ περιμένετε την μετανάστευση, την ασφάλεια, το χρέος της ευρωζώνης, την εμπορική πολιτική και το μέλλον του ευρωπαϊκού project να είναι υψηλά στο μυαλό των ψηφοφόρων.

Μπορεί επίσης να δούμε αρχικές ενδείξεις της υποδοχής των διαπραγματευτικών προτάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στις τελικές συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του έτους, στις 19 και 20 Οκτωβρίου, και στις 14 και 15 Δεκεμβρίου. Επίσης παρακολουθείστε τη συνεδρίαση του ΠΑγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπουένος Άιρες από τις 11 μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

Άλλα γεγονότα των οποίων οι ημερομηνίες διεξαγωγής δεν έχουν αποφασιστεί
Ιταλικές εκλογές -πιθανώς να γίνουν τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Vincenzo Scarpetta

Τσεχικές βουλευτικές εκλογές -πιθανώς τον Οκτώβριο

Πιθανό δημοψήφισμα για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά στην Ολλανδία.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top