GuidePedia

0

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικής Γεωγραφίας Γιάννης Μάζης μιλά για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας και μας επηρεάζουν άμεσα.

Πρώτα απ΄ όλα για τη Τουρκία των “78 εθνοτήτων”. Μιλά για τον Ερντογάν που θέλει να ξαναφτιάξει μια “νέα Οθωμανική αυτοκρατορία” με “ιστορικό και πολιτισμικό βάθος” που θα τον οδηγήσει στο “στρατηγικό βάθος”. Ο κ.Μάζης υπενθυμίζει κάποια δεδομένα που ο κ.Ερντογάν παριστάνει πως αγνοεί…

Επισημαίνει ότι ένα ακόμη λάθος που κάνει είναι ότι περιφρονεί το ΝΑΤΟ και επίσης εξηγεί γιατί.

Η Τουρκία αναζητεί αλλού προστάτες μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο της ίδρυσης κράτους του Κουρδιστάν. Αυτό τον έχει οδηγήσει σε μια σειρά “σπασμωδικών κινήσεων”, υποστηρίζει ο κ.Μάζης που χαρακτηρίζει τον Ερντογάν “τυχοδιώκτη που θα οδηγηθεί στην αυτοκαταστροφή. Και τη δική του και της χώρας του”… “Είναι τραγικά μόνος ο Ερντογάν”, λέει ο κ.Μάζης που προσθέτει ότι η σχέση με τον Πούτιν και τη Ρωσία “είναι προσωρινή”.

Ο καθηγητής Γιάννης Μάζης αποκαλύπτει ποιος ήταν ο δολοφονημένος Ρώσος πρέσβης Α.Καρλόφ και τι ρόλο είχε παίξει στη Συρία. Με ποιους μιλούσε και τι προσπαθούσς να πετύχει. Από αυτά που αναφέρει προκύπτει ότι η δολοφονία του μόνο τυχαίο γεγονός,αποτέλεσμα της πράξης ενός φανατικού δεν είναι. Ο κ.Μάζης μιλά και για το δολοφόνο αστυνομικό…

Για το Κουρδιστάν ο κ.Μάζης λέει ότι είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα για την Τουρκία. Επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους θα γίνει πραγματικότητα. Ένας απ΄ αυτούς είναι η εξασφάλιση χερσαίου στρατηγικού βάθους για το Ισραήλ.

Ο κ.Μάζης προειδοποιεί όσους “διαβάζουν” τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα σύνορα ως προσπάθεια να ικανοποιήσει την εσωτερική του κοινή γνώμη:

“Δεν θέλω να πω ότι η ανάγνωση αυτή είναι λάθος, αλλά αυτοί που την κάνουν σταματούν σ΄ αυτή…Που στοχεύει αυτή η εσωτερική κατανάλωση;

Ο κ.Ερντογάν θέλει να αποδείξει ότι αυτός είναι ο μεγάλος ηγέτης κι όχι ο “εβραιομασόνος” Κεμάλ, όπως τον λένε οι οπαδοί του… Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο,όταν έχουμε και το “στρατηγικό βάθος” του Νταβούτογλου , ο οποίος παραμένει άνθρωπος της εμπιστοσύνης του… Ο κ.Νταβούτογλου έχει μιλήσει ανοιχτά για Αιγαίο,Θράκη ,Κύπρο”. Ο κ.Μάζης προειδοποιεί ότα όλα αυτά κάτι προετοιμάζουν εναντίον της Ελλάδας.

Για το Κυπριακό ο κ.Μάζης είναι καταιγιστικός: “Μιλάνε για συνομιλίες ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων…Από τη μία είναι ένα κράτος της ΕΕ ,του ΟΗΕ και από την άλλη μια κοινότητα. Ο κ.Αναστασιάδης δέχτηκε να σταθεί ως ίσος προς ίσο στις συνομιλίες: ως κοιντάρχης”

Τι λέει για τον Τραμπ.

Ο κ. Μάζης απαντά χωρίς περιστροφές για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: “Τι χειρότερο θα μπορούσε να μας συμβεί από μια προεδρία Κλίντον; Μία εξαγγελία του να εφαρμόσει, τη σύγκλιση ΗΠΑ-Ρωσίας είναι αρκετό…”

Τέλος ο κ.Μάζης επιχειρεί κάποιες προβλέψεις για το τι έρχεται το 2017 για την Ελλάδα.Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική βιομηχανία κι αυτό έχει σημασία.

Κλείνοντας μας αποκαλύπτει τη θεωρία του…για τον “Θεό της Ελλάδος” στον οποίο πάντα ελπίζουμε.

Δείτε τη συνέντευξη.



πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top