GuidePedia

0

Η Τουρκία απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει τη ζωή ενός διπλωμάτη ο οποίος ήταν υπό την ευθύνη της, αναφέρει σχεδόν σύσσωμος ο τουρκικός τύπος .

«Ο A. Karlov ήταν ο πρώτος πρέσβης που δολοφονήθηκε στην Τουρκία και αυτό είναι κρίμα για την Τουρκία. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αφαιρέσει αυτό το βάρος από τους ώμους της Τουρκίας και του τουρκικού λαού», γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Ηurriyet.

Ο Andrey Karlov ήταν ένας διπλωμάτης της παλαιάς σχολής , «πολεμιστής» του ψυχρού πολέμου, ο οποίος υπηρέτησε ακόμη στη Βόρεια Κορέα.

Τα τελευταία του λόγια πριν πυροβοληθεί από τον Τούρκο αστυνομικό Mevlüt Mert Altıntaş από πίσω ήταν ότι «είναι πάντα εύκολο κάτι να καταστραφεί, αλλά είναι δύσκολο να ανασκευαστεί» κατά τα εγκαίνια της τουρκο-ρωσικής έκθεσης φωτογραφίας στην Άγκυρα αργά το βράδυ στις 19 Δεκεμβρίου 2016.



Πριν από εκπυρσοκροτήσει το όπλο του δολοφόνου , ο Τούρκος αστυνομικός φώναξε συνθήματα εναντίον του σχετικά με τα παιδιά που σκοτώθηκαν στο Χαλέπι, λόγω της Ρωσίας και σε σπαστά αραβικά (τα οποία ακούστηκαν παρόμοια με την ρητορική της αλ-Nusra ) είπε, «Ούτε εσείς ούτε εγώ πρόκειται να φύγουμε από εδώ ζωντανοί» .

Η αστυνομία σφράγισε αμέσως το κτίριο του Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού του δήμου της περιοχής Çankaya της Άγκυρας και το εκκένωσε από τους πολίτες που ήταν μέσα .

Αυτό το μέρος το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα μέρη που διέθεταν την μέγιστη ασφάλεια στην Τουρκία.

Σε μια ακτίνα 50 μέτρων, υπάρχουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αυστρίας , το τουρκικό βιομηχανικό επιμελητήριο, η επιτροπή εποπτείας του τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία (BDDK), τα γραφεία του εφετείου και του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της υπηρεσίας εμπορίου .

Εκεί ευρίσκεται η οδός Ατατούρκ , όπου ο Τούρκος πρωθυπουργός περνάει κάθε μέρα, για να πάει στο γραφείο του.

Αλλά ο νεαρός, κουβαλώντας απλά μια αστυνομική ταυτότητα , δεν είχε καμία δυσκολία να εισέλθει σε περιοχή υψίστης ασφαλείας.

Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι θα μπορούσε να είναι μέλος του μυστικού δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν, (ο οποίος κατηγορείται ότι σχεδίασε την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016) , αλλά τότε πώς στο καλό ο ίδιος σώθηκε από τις μαζικές αποτάξεις στην αστυνομία ;



Όταν ο Τούρκος αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον Ρώσο πρέσβη, ο υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ήταν πάνω στο αεροσκάφος στο δρόμο για την Μόσχα για να παραστεί σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Η επίθεση έγινε λίγο πριν, αλλά η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν δημόσιες δηλώσεις σχεδόν ταυτόχρονα και κατήγγειλαν την επίθεση ότι είχε στόχο να διακόψει την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν είπε επίσης δέχτηκε το αίτημα του Πούτιν για την δημιουργία μιας κοινής ομάδας ασφαλείας για να διερευνηθεί η δολοφονία του Πρέσβη.

Σε δήλωσή του, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως η Ρωσία ήθελε να μάθει ποιος ήταν πίσω από την επίθεση.

Εάν όμως ο Τούρκος αστυνομικός ΕΙΧΕ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΣΩΟΣ , ή τουλάχιστον ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ , δεν θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αποσπαστούν πληροφορίες από αυτόν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της δίωξης;

Αλλά σε ένα μικρό κτίριο, ενάντια σε ένα άτομο που φέρει μόνο ένα πιστόλι, η τουρκική αστυνομία γιατί δεν προτίμησε καμία άλλη πιο αποδοτική μέθοδο , όπως η χρήση δακρυγόνων, ή ένας πυροβολισμός στα πόδια του, ή απλά να του ζητήσει να παραδοθεί ;…. αλλά «τον εξετέλεσε επιτόπου κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών», αυτό πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς από τους Ρώσους κατά την έρευνα της δολοφονίας.

Η δολοφονία Karlov δεν έχει μόνο διάσταση και άρωμα τρομοκρατίας στην Τουρκία, αλλά είναι πιθανό να έχει συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας και στις πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ειδικά αν δεν θα εντοπιστούν οι δράστες της δολοφονίας – όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερα – και ΑΦΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΟΥΝ τα αίτια της δολοφονικής πράξης του νεαρού Τούρκου αστυνομικού των μυστικών υπηρεσιών.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top