GuidePedia

0

Είτε συμφωνείς είτε όχι με τον Τραμπ, έχει πει κάποια απλά πράγματα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Λέει για παράδειγμα ότι πρέπει οι ΗΠΑ να αφήσουν την Ρωσία να καθαρίσει στην Συρία, και να επικεντρωθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ.

Εννοεί ότι αν οι ΗΠΑ σταματήσουν να υποστηρίζουν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, σε αντίθεση δηλαδή με ότι έκανε ο Ομπάμα και η Κλίντον, η Ρωσία δεν θα έχει πλέον συμφέρον να υποστηρίζει μαζί με τον Άσαντ τον ISIS στην Συρία για να καθαρίζει στην Συρία τους Σουνίτες που είναι πιθανοί μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Και προφανώς σε αντάλλαγμα οι Αμερικανοί θα περιμένουν από την Ρωσία να μην υποστηρίζει ούτε στο Ιράκ εναντίον των ΗΠΑ τους Ισλαμιστές που υποστηρίζονται από τους Άραβες, τους Ιρανούς, τους Πακιστανούς, ενδεχομένως και από τους Τούρκους. Έχω ξαναπεί ότι στο Ιράκ όλοι αυτοί, μαζί και οι Ρώσοι, ήταν εναντίον των ΗΠΑ.



Επίσης, αν οι ΗΠΑ δώσουν στην Ρωσία την Συρία, η Ρωσία θα σταματήσει να υποστηρίζει επισήμως το Ιράν στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί και οι Ιρανοί μπορεί στο Ιράκ να πολεμάνε μαζί τους Σουνίτες του Ιράκ, αλλά συγκρούονται άγρια για την φιλία των Σιιτών του Ιράκ, και οι Ιρανοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι ούτε την συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους του Ιράκ.

Αν οι ΗΠΑ ξεχάσουν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, και ακόμη καλύτερα αν ξεχάσουν και τον αγωγό φυσικού αερίου Ιρακινού Κουρδιστάν-Τουρκίας, τότε οι Ρώσοι θα τους αφήσουν να κάνουν ότι θέλουν στο Ιράκ ως αντάλλαγμα, χωρίς να παίρνουν το μέρος των Κινέζων και των Ιρανών.

Όλα τα παραπάνω καταλήγουν σε μία πολύ απλή σκέψη, το “πάρε Συρία και δώσε Ιράκ”. Είναι λογικό.

Έχετε υπόψη σας ότι πολλοί Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ, είναι εξαγριωμένοι επειδή οι ΗΠΑ ξόδεψαν περίπου 1 τρις δολάρια για ανατρέψουν στο Ιράκ τους Σουνίτες και να φέρουν στην εξουσία τους Σιίτες και τους Κούρδους, και δέχτηκαν μόνοι την επίθεση των Αράβων, των Ιρανών, των Ρώσων και των Τούρκων, χωρίς να δεχτούν καμία βοήθεια από την Κίνα. Και στην συνέχεια μπήκαν στο Ιράκ οι κρατικές εταιρείες της Κίνας και πήραν τα καλύτερα συμβόλαια από τις δυτικές εταιρείες. Είναι πολλοί Αμερικανοί εξαγριωμένοι λόγω της μη στρατιωτικής υποστήριξης της Κίνας εναντίων των Ισλαμιστών, και λόγω της κυριαρχίας της στον τομέα πετρελαίου του Ιράκ.

Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί που λένε ότι δεν πρέπει οι ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Κίνα να εκμεταλλευτεί το πετρέλαιο του Ιράκ μέχρι οι Αμερικανικές εταιρείες να βγάλουν κάποια μίνιμουμ κέρδη. Έχετε υπόψη σας ότι οι Δυτικές εταιρείες είναι δύσκολο να συναγωνιστούν τις Κινεζικές εταιρείες, γιατί οι Κινεζικές εταιρείες βάζουν στο τραπέζι όπλα, διπλωματική υποστήριξη, έλεγχο της τρομοκρατίας μέσω της επιρροής τους στους Άραβες και τους Ιρανούς, παράβλεψη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ κλπ. Ο δυτικές εταιρείες λειτουργούν σε ένα πολύ πιο πιεστικό περιβάλλον από αυτό που λειτουργούν οι Κινεζικές κρατικές εταιρείες, οι οποίες δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν παρά μόνο στο κόμμα.

Και όταν εσύ εκμεταλλεύεσαι το πετρέλαιο, τότε εσύ είσαι και ο στρατηγικός εταίρος της χώρας αυτής. Δεν γίνεται να κυριαρχούν οι Κινεζικές εταιρείες και οι Σιίτες του Ιράκ να βλέπουν ως στρατηγικό εταίρο τις ΗΠΑ.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Guardian ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν θα πρέπει οι ΗΠΑ να επιτρέπουν στην Κίνα να παίρνει πετρέλαιο από το Ιράκ, μέχρι να αποκομίσουν οι ΗΠΑ κέρδη τουλάχιστον 1.5 τρις δολαρίων, ώστε να αποζημιωθούν για το 1 τρις δολάρια που τους στοίχισε ο πόλεμος. Και ο Τραμπ απαιτεί αυτό να το σεβαστούν όχι μόνο οι Κινέζοι, όχι μόνο οι Ιρανοί, αλλά και οι ίδιοι οι Σιίτες του Ιράκ, τους οποίους απελευθέρωσαν από τον Σαντάμ οι Αμερικανοί, καταβάλλοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1 τρις δολαρίων.

Βλέπε “Trump's plan to seize Iraq's oil: 'It's not stealing, we're reimbursing ourselves”, Σεπτέμβριος 2016

Με λίγα λόγια ο Τραμπ λέει στους Ρώσους “πάρε Συρία, τέλειωσε τον ISIS στην Συρία, και άσε με ήσυχο στο Ιράκ, άσε με να τελειώσω τον ISIS και την Al-Qaeda στο Ιράκ, και μην υποστηρίζεις στο Ιράκ το Ιράν και την Κίνα”. Σε αυτή την γραμμή καταλήγει η πολιτική του Τραμπ για την Συρία και το Ιράκ.

Βλέπε επίσης New York Times “China Is Reaping Biggest Benefits of Iraq Oil Boom”, Ιούνιος 2013

Υ.Γ. Για το Ιράν η περίπτωση Τραμπ είναι καλύτερη από την περίπτωση Κλίντον, γιατί με την Κλίντον, εκτός από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Ιρανοί στο Ιράκ με τον Τραμπ, θα αντιμετώπιζαν και μεγάλα προβλήματα στην Συρία (αγωγός Κατάρ-Τουρκία).


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top