GuidePedia

0

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Φαίνεται ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να «θερμάνει» ξανά την ατμόσφαιρα στην περιοχή Οινουσσών, όπως πολύ καλά θυμόμαστε ότι επίμονα και παρατεταμένα είχε κάνει την περασμένη άνοιξη. Μάλλον έτσι θα μπορούσε να εξηγηθεί η πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τη νήσο Παναγιά τα ξημερώματα της 9 Νοεμβρίου 2016, αφού είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών και είχε παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ).
Η συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια μπορεί λόγω «μιθριδατισμού», εξαιτίας των συνεχών εδώ και χρόνια παρομοίων πρακτικών του αναθεωρητισμού της Άγκυρας, να αντιμετωπίζεται από κάποιους κύκλους και μέρος της κοινής γνώμης ως… «συνήθης» και μη ανησυχητική, αλλά εκτιμάται ότι αυτή αποτελεί ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια. Και τούτο διότι ότι το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε μακριά από τις τουρκικές ακτές σε ύψος 300, σε ασυνήθιστη ώρα –καθόσον δεν υπήρχε εκπαιδευτική πτητική και λοιπή δραστηριότητα– και κατευθύνθηκε κατ’ ευθείαν πάνω από τη νήσο Παναγιά. Το τελευταίο επισημαίνεται για να μην ισχυριστεί κάποιος ότι οι άνεμοι ισχύος 6-7 μποφόρ… εξέτρεψαν τον Τούρκο πιλότο από την… «πορεία» του.
«Επικαιροποίηση» του τουρκικού αναθεωρητισμού
Να θυμίσουμε ότι στο χρονικό διάστημα Μαρτίου - Μαΐου 2016 υπήρξαν συχνές και συστηματικές προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή Οινουσσών, όπως υπερπτήσεις και μαζικές παραβιάσεις από Α/Φ της Τουρκικής Αεροπορίας, αλλά και συχνές παραβιάσεις των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) από πλοιάρια της Τουρκικής Ακτοφυλακής τα οποία παρενοχλούσαν μάλιστα Έλληνες ψαράδες προσεγγίζοντας τις ακτές. Η προκλητικότητα τους μάλιστα έφθασε στο σημείο να αρνούνται να εξέλθουν των (ΕΧΥ) όταν καλούνταν από κανονιοφόρους του ΠΝ να το πράξουν. Με όλες αυτές τις ενέργειες η Άγκυρα «δήλωνε» με πρακτικό τρόπο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Χθες λοιπόν, με μία ακόμα ποιοτικά αναβαθμισμένη πρόκληση, την υπέρπτηση του ελικοπτέρου, και προς επίρρωση της πρόσφατης επιθετικής ρητορικής του Τούρκου Προέδρου, Recep Tayyip Erdoğan, οι Τούρκοι «επικαιροποιούν» τον αναθεωρητισμό τους και τη στρατηγική του «γκριζαρίσματος», όπως έκαναν με τα Ίμια.
152 μικρονήσοι υπό αμφισβήτηση
Κρίνεται σκόπιμο να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι η Τουρκία αμφισβητεί επίσημα την ελληνική κυριαρχία σε 152 μικρονήσους και μικρονησίδες (εκ των οποίων 17 σχετικά μεγάλες και κατοικήσιμες), ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνουμε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν «επικεντρώσει το ενδιαφέρον» στην περιοχή. Στις σελίδες 243-267 του βιβλίου του έγκριτου τουρκολόγου κ. Χρήστου Μηνάγια, με τίτλο «ΑΠΟΡΡΗΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ», 2014, Εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ, μας δίνονται σημαντικές πληροφορίες για τα 152 ελληνικά νησιά και μικρονησιά τα οποία θεωρούνται επισήμως από την Άγκυρα EGAYDAAK (Egemenliği Anlaşmalarla Yunanistan’a devredilmemiş Ada Adacık ve Kayalıklar), δηλαδή νησιά-νησίδες των οποίων η κυριότητα, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με συμφωνίες! Και όπως φαίνεται στις φωτοτυπίες του βιβλίου, που έχουν ληφθεί από τουρκικές πηγές, συμπεριλαμβάνονται όλες οι νησίδες του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών. Τον ίδιο κατάλογο μετά από σχετική επερώτηση έδωσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την άνοιξη του 2013 ο τότε υπουργός Εξωτερικών και μετέπειτα πρωθυπουργός (τέως) της Τουρκίας, Ahmet Davutoğlu.
«Αυτοφινλανδοποίηση» απέναντι στη προκλήσεις της γείτονος
Η «κατατονική» αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας από την Ελληνική Κυβέρνηση, που φθάνει στα όρια της «αυτοφινλανδοποίησης», και ο αυτοσχεδιασμός της έναντι ενός συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού, αποθρασύνουν την τουρκική επιθετικότητα. Και ενώ το ΥΕΘΑ, όπως όφειλε, μας ενημέρωσε για το συμβάν, που σημαίνει ότι το σύστημα επιτηρήσεως «λειτούργησε», δεν μας είπε αν τελικά ήταν κάποιο πλοίο της νατοϊκής δύναμης εκεί κοντά για να σημειώσει την πρόκληση αυτή, όπως είναι άλλωστε και η σχετική υπουργική επιχειρηματολογία για τη νατοϊκή «επιχείρηση». Αλλά τι καθόμαστε και ρωτάμε τώρα!
Σε... βραχυκύκλωμα το πολιτικό προσωπικό, στο... γκρίζο η Ελληνική Κυριαρχία
Με μία ανίσχυρη σε νευρική κρίση ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος των προβλημάτων που αδυνατεί να επιλύσει, και με μία αντιπολίτευση μεγάλη και μικρή, που ακόμα ψάχνει να βρει τον βηματισμό της στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του τουρκικού αναθεωρητισμού, η Άγκυρα εντατικοποιεί τις προκλήσεις και τις «αναβαθμίζει ποιοτικά», ασκώντας μία πολιτική ελεγχόμενης έντασης στο Αιγαίο. Δυστυχώς το ενδεχόμενο η Τουρκία να δημιουργήσει μια κρίση σαν αυτή των Ιμίων για ακόμα περισσότερο «γκριζάρισμα» της Ελληνικής Κυριαρχίας δεν μπορεί να αποκλειστεί!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top