GuidePedia

0

Παιδιά - στρατιώτες με μισθό 100 δολάρια πολεμούν κατά του Συριακού Στρατού


Έρευνα του Zen Adra για την ιστοσελίδα Al-Masdar News
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, οι οποίες μάχονται εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, στρατολογούν στις τάξεις τους όλο και περισσότερα παιδιά, καθώς ο πόλεμος σαρώνει και καταστρέφει τη χώρα για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Στο παράρτημα της Αλ-Κάιντα στη Συρία, την Τζαμπάτ αλ-Νούσρα, η οποία εγκαταστάθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο του 2012, η στρατολόγηση παιδιών έχει γίνει ιδιαίτερα διαδεδομένη πρακτική. Μάλιστα, η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί και οργανωθεί ακόμη καλύτερα μετά την εμφάνιση του “Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας” (ISIS) το 2013.

Οι δύο αυτές άκρως συντηρητικές ομάδες δημιούργησαν στρατόπεδα εκπαίδευσης ειδικά για παιδιά, όπου μέσω της κατάλληλης πλύσης εγκεφάλου και γαλούχησης, τους ενσταλάζουν την ιδεολογία του “Τακφίρ”.


Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, “Τακφίρ” (Αραβικά: تكفير Takfir) ονομάζεται η πρακτική του αφορισμού, σε περίπτωση που ένας μουσουλμάνος καταγγέλλει έναν άλλο ως “καφίρ” (μη πιστό). Η πράξη που οδηγεί σε “Τακφίρ” ονομάζεται “μουκαφίρ”. Μια αβάσιμη κατηγορία που οδηγεί σε Τακφίρ είναι αυστηρά απαγορευμένη πράξη. “Τακφίρι” (Αραβικά: تكفيري takfiri) αποκαλείται ο Σουνίτης μουσουλμάνος που κατηγορεί έναν άλλο μουσουλμάνο για αποστασία. Η ίδια η μομφή ονομάζεται “Τακφίρ”, όπως και ο αφορισμός.  Η γαλούχηση των νεοσύλλεκτων παιδιών γίνεται κυρίως με σκοπό να γίνουν πολεμιστές για το “τζιχάντ” (“ιερό πόλεμο”) και βομβιστές αυτοκτονίας.

Η διαδικασία της στρατολόγησης και εκπαίδευσης επιταχύνθηκε σημαντικά αφού η ομάδα Τζαϊς αλ-Φάτεχ, υπό την ηγεσία του μετώπου αλ-Νούσρα, κατέλαβε την βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ τον Μάιο του 2015.

Οι αναλυτές δείχνουν τον διαβόητο Σαουδάραβα κληρικό Αμπντάλα αλ-Μουχεσίνι ως “ανάδοχο” στην όλη υπόθεση της στράτευσης παιδιών στα κατεχόμενα από μισθοφόρους τζιχαντιστές εδάφη της Συρίας, ειδικά στο Ιντλίμπ.


Το 2013, ο αλ-Μουχεσίνι ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας εκστρατεία στρατολόγησης στο Ιντλίμπ (η οποία αργότερα επεκτάθηκε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού), και δημιούργησε ένα στρατόπεδο νεοσυλλέκτων, που ονομάστηκε “οι Κλητοί της Τζιχάντ”).

Προπαγανδιστικά φυλλάδια και αυτοκόλλητα που προωθούν την “καταπολέμηση των απίστων” έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την εκστρατεία.

Κάποιοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ιμάμη αλ-Μουχεσίνι αριθμούν περίπου στα 1.000. Μερικά, μάλιστα, ήλθαν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς που στήθηκαν κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Κάθε παιδί αμείβεται με 100 δολάρια μηνιαίο μισθό.


Ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχώς επικεντρώνονται στην στρατολόγηση παιδιών από ομάδες που διεθνώς χαρακτηρίζονται ως “τρομοκρατικές ομάδες”, τα ίδια αυτά μέσα αγνοούν παντελώς ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά, τα οποία στρατολογούνται από “μετριοπαθείς αντάρτες” σε όλη την επικράτεια της Συρίας.

Όσο για την δράση αυτών των παιδιών, αναφέρουμε ενδεικτικά ένα ακραίο μεν, αλλά πραγματικό περιστατικό. Στην πόλη της κεντρικής Συρίας Χομς, ένα παιδί που πολεμούσε στο πλευρό ένοπλων μισθοφόρων κινηματογραφήθηκε τη στιγμή που αποκεφάλιζε έναν αιχμάλωτο αξιωματικό του Συριακού Στρατού, τον Δεκέμβριο του 2012:


Επίσης, μερικά πιο πρόσφατα πλάνα από τις δράσεις της Τζαϊς αλ-Ισλάμ, η οποία στηρίζεται από τους Σαουδάραβες, δείχνουν παιδιά από την ηλικία των 13 ετών να πολεμούν εναντίον ανδρών του Συριακού Στρατού στην περιοχή της Ανατολικής Γκούτα.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου