GuidePedia

0

Great Game λεγόταν η σύγκρουση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας με την Ρωσική Αυτοκρατορία την περίοδο 1800-1900 στην Κεντρική Ασία. 

Οι Βρετανοί ήταν η μεγάλη ναυτική δύναμη και είχαν την Ινδία ως αποικία, από τις τροπικές ζώνες της οποίας έπαιρναν πάρα πολλά είδη, όπως βαμβάκι, τσάι κτλ.

Οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν τους Βρετανούς στην θάλασσα, αλλά τους χτυπούσαν ξεσηκώνοντας τους τοπικούς πληθυσμούς της Ασίας, αποκτώντας όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην Κεντρική Ασία, πλησιάζοντας την Ινδία. Εκείνη την εποχή το Πακιστάν ήταν το Μουσουλμανικό τμήμα της Ινδίας.

Εκείνη την εποχή η μάχη γινόταν για τα σιδηροδρομικά δίκτυα και όχι για τους αγωγούς πετρελαίου, αφού το πετρέλαιο ήρθε στο προσκήνιο στις αρχές του 20ου αιώνα, ίσως και λίγο νωρίτερα.

Η σύγκρουση των Βρετανών με τους Ρώσους στην Κεντρική Ασία ονομάστηκε Great Game, έλαβε κυρίως χώρα στο Αφγανιστάν και την Περσία, γιατί η Περσία (Ιράν) εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να συναγωνιστεί αυτές τις δυνάμεις, και σταμάτησε προσωρινά το 1907, όταν οι Βρετανοί και οι Ρώσοι παραμέρισαν τις διαφορές τους για να διαλύσουν τους Γερμανούς και τους Οθωμανούς στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο (1914-1917).

Ένα remake του Great Game έγινε και με την εισβολή των Ρώσων στο Αφγανιστάν το 1979, με τους Αμερικανούς όμως και όχι τους Άγγλους αυτή την φορά να προσπαθούν να σταματήσουν τους Ρώσους Κομμουνιστές, έχοντας στο πλευρό τους τους Πακιστανούς και τους Άραβες του Κόλπου.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι πρώην Μουσουλμανικές αποικίες των Ρώσων Κομμουνιστών αποκτούν την ανεξαρτησία τους, και γίνονται ανεξάρτητες κομμουνιστικές δικτατορίες, και ξεκινάει αυτό που λέμε New Great Game.

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να στείλουν το πετρέλαιο και το αέριο της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, και στον Ινδικό Ωκεανό μέσω Αφγανιστάν, ώστε να μην είναι εξαρτημένες οι χώρες της Κεντρικής Ασίας από τους αντιπάλους των ΗΠΑ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν).

Οι Κινέζοι επενδύουν στις χώρες αυτές, αποφεύγοντας αρχικά την στρατιωτική ανάμειξη ώστε να μην δυσαρεστήσουν την Ρωσία, προσπαθώντας να ρουφήξουν το αέριο και το πετρέλαιο της περιοχής, και ταυτόχρονα να γίνουν η μεγάλη οικονομική δύναμη της Κεντρικής Ασίας. Η Ινδία προσπαθεί απεγνωσμένα, μπλοκαρισμένη από το Πακιστάν, να βρει ένα πάτημα στην Κεντρική Ασία, ώστε να μην μονοπωλεί οικονομικά και γεωπολιτικά την περιοχή η Κίνα.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να παραμείνουν η μεγάλη στρατιωτική επιρροή σε αυτές τις χώρες, και να εμποδίσουν το αέριο και το πετρέλαιο τους να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και να χτυπήσει τις δικές τους εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τις χρησιμοποιήσουν για να στείλουν Ρωσικό αέριο και πετρέλαιο στην Νότια Ασία, στην εποχή πλέον των ανοιχτών συνόρων.

Οι Άραβες και οι Ιρανοί προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή και να συναγωνιστούν την Ρωσία στην Κεντρική Ασία, και με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν προσπαθούν να σταματήσουν το πετρέλαιο και το αέριο της περιοχής να φτάσει στην Νότια Ασία και να χτυπήσει τις δικές τους εξαγωγές.

Η Τουρκία βλέπει την ευκαιρία να αναβιώσει ο Παν-Τουρκισμός, που σημαίνει να δημιουργηθεί μία Μουσουλμανική Ομοσπονδία από την Μεσόγειο (Τουρκία) μέχρι την Μουσουλμανική επαρχία της Κίνας την Xin Jiang, και να γίνει η Τουρκία μία υπερδύναμη, που θα έχει πλέον και τεράστια αποθέματα πετρελαίου και αερίου.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top