Γράφει ο Γιώργος Αϊβαλιώτης *
Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία των κουρδικών κομμάτων PUK και GORRAN επηρεάζει τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα. Σε εκείνο το άρθρο είχαμε αναφερθεί και στις επιδιώξεις Ιράν και Τουρκίας και πώς αυτές συμπορεύονται ως προς την ίδρυση ενός κράτους του Κουρδιστάν με όρια όμως αυστηρά εντός της σημερινής επικράτειας του Ιράκ. Φυσικά αποτελεί δεδομένο πως και ο Σύρος Πρόεδρος Assad επιθυμεί ακριβώς το ίδιο για την εξασφάλιση της ενότητας της χώρας του, αφού ούτε και ο ίδιος επιθυμεί ένα ευρύτερο κουρδικό κράτος που θα αποσπούσε κομμάτι της βόρειας Συρίας.
Ο Ali Hallaq, ανώτατο στέλεχος του ιρακινού κόμματος Al Dawa Party, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία των κουρδικών κομμάτων PUK και GORRAN τον ενημέρωσε ότι τάσσονται κατά της απόσχισης από το Ιράκ και επιθυμούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι σιιτικό, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του Ιράκ και στήριξε την Ιρανική Επανάσταση του 1979.
Η εν λόγω αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί στις 25-06-16 με τον ιρακινό Πρωθυπουργό H.Al Abadi και έχει μεταβεί στη Βαγδάτη για να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ για τη μεταξύ τους συμφωνία πολιτικής συνεργασίας, που συνήψαν τον περασμένο Μάιο και προβλέπει να κατέλθουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2017 στο Β. Ιράκ.
Με τις εν λόγω εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του επόμενου έτους, τα PUK και GORRAN συνειδητοποιούν ότι η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία των ιρακινών Κούρδων ενδέχεται να έχει σημαντικά εκλογικά οφέλη για το KDP, το οποίο πρεσβεύει την απόσχιση του κουρδικού τμήματος της χώρας και την ανεξαρτητοποίησή του. Τα οφέλη αυτά μπορεί να αποκομισθούν και στην περίπτωση των διαφιλονικούμενων, μεταξύ των κουρδικών κομμάτων, περιοχών, όπως το Kirkuk, που θα αποφασισθεί επίσης με δημοψήφισμα αν θα ενσωματωθούν στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.
Ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν τα PUK και GORRAN, το δημοψήφισμα – που κατά τα φαινόμενα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μόνιμη απόσχιση από το Ιράκ – ενδέχεται εν τέλει να ενισχύσει το KDP αλλά και να αποδυναμώσει τα ίδια, ιδίως εάν αυτό διεξαχθεί πριν τις ανωτέρω εκλογές. Σημειώνεται ότι οι οπαδοί των PUK και GORRAN τάσσονται υπέρ της απόσχισης από το Ιράκ, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση για τα κόμματα αυτά, αλλά και για τις εξελίξεις στο κουρδικό ζήτημα.
Τα PUK και GORRAN θα καταλήξουν να στηρίξουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτήτως των επιπτώσεων αυτού, αφού η αυτοδιάθεση και η ανεξαρτησία είναι σημαντικά ζητήματα για τους ιρακινούς Κούρδους. Υπενθυμίζουμε ότι το PYD της Συρίας έχει προειδοποιήσει πως θα μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα και ότι μπορεί να καταφύγει ακόμα και σε επιθέσεις σε εκλογικά τμήματα .
Η Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση εξέδωσε, στις 26-06-2016, ακριβώς μία μέρα μετά την ανωτέρω συνάντηση, ανακοίνωση, στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών εκ μέρους Ιράν και Τουρκίας στον τοπικό πληθυσμό των συνοριακών της περιοχών, ζητεί την άμεση κατάπαυση πυρός, δηλώνει τη δέσμευσή της στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και την αντίθεσή της στη χρήση του εδάφους της για ενέργειες κατά των γειτονικών της κρατών.
Το σημαντικό στοιχείο σε αυτή την ανακοίνωση δεν είναι οι δεσμεύσεις της Κουρδικής Περιφερειακής κυβέρνησης, προκειμένου να πείσει τα γειτονικά κράτη να μη βομβαρδίζουν στη μεθόριο με τις κουρδικές περιοχές, αλλά το γεγονός πως οι βομβαρδισμοί σε αυτές έχουν ενταθεί. Τουρκία και Ιράν, βλέποντας πως το δημοψήφισμα των Κούρδων αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός, επιχειρούν τον εκτοπισμό κουρδικών πληθυσμών προς το Ιράκ, έτσι ώστε να μην επεκταθεί το φαινόμενο και στα δικά τους εδάφη. Διότι εφόσον σε ένα επίσημο κράτος, όπως το Ιράκ, θα διενεργηθεί ένα τέτοιο δημοψήφισμα, το οποίο θα γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα, υπό τις πιέσεις και των ΗΠΑ, είναι πολύ εύκολο να υπάρξουν και άλλα δημοψηφίσματα, σε γειτονικές χώρες.
Προς επίρρωση των ανωτέρω σημειώνεται ότι ο ιρακινός στρατός βομβάρδισε (26-06-2016) τις περιοχές που βρίσκονται πλησίον των συνόρων του με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση όπου το Kurdistan Democratic Party of Iran (KDPI) φέρεται να έχει παρουσία, γεγονός που έχει οδηγήσει τον τοπικό πληθυσμό να εγκαταλείψει τις οικίες του. Προφανώς το Ιράκ έχει αποδεχτεί τις εξελίξεις ως τετελεσμένο γεγονός και επιχειρεί να περιορίσει τις επιπτώσεις στο μεγαλύτερο, για το κράτος, βαθμό.
Το KDPI ισχυρίζεται ότι ο Q. SOLEIMANI επικεφαλής της ιρανικής Al Qods Force, η οποία αποτελεί τις Ειδικές Δυνάμεις των «Φρουρών της Επανάστασης» με αποστολή την επέμβαση στο εξωτερικό, πρόκειται να μεταβεί στη Mariwan του βορείου Ιράν για να αναλάβει την ιρανική επιχείρηση, κατά των Peshmerga του KDPI. Στις περιοχές αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν σημειωθεί πολλές συγκρούσεις, μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων και των δυνάμεων του KDPI.
Είναι εμφανές πως το κουρδικό ζήτημα προχωρά με γοργούς ρυθμούς, γι’ αυτό και σημειώνεται ιδιαίτερη κινητικότητα σε διπλωματικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Αν και είναι άγνωστη η τελική εξέλιξη, κυρίως λόγω του αριθμού των ενδιαφερομένων για την υπόθεση, είναι σίγουρο πως τα κράτη που επηρεάζονται από τους Κούρδους επιχειρούν και θα επιχειρούν στο άμεσο μέλλον, τον εκτοπισμό πληθυσμών και τον περιορισμό των περιοχών που το κουρδικό στοιχείο ορίζει. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να εντάξουμε ακόμα και τις πρόσφατες διπλωματικές ενέργειες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, με την τελευταία να αποτελεί τον διαπραγματευτή του Σύρου Πρόεδρου. Δεν θα αποτελεί έκπληξη αν τελικά έρθει σε συμφωνία με τον Assad, ακόμα και ο πιο σκληρός πολέμιος του στο εξωτερικό, ο R.T. Erdogan. Η δημιουργία ενός Κουρδιστάν, μέσω της διαίρεσης του Ιράκ, μπορεί να επιφέρει τη συμμαχία, αρκετών γειτονικών κρατών, που μέχρι σήμερα φάνταζε αδύνατη.
*Αναλυτής γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής ασφάλειας
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου